Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 19:33 - За цената на ядрения ток в България и Унгария.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3000 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2014 19:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В началото на тази седмица (20/01/2014) говорителя на ядрената мафия, Прокопиев-ия парцал Дневник изрИва:
"
Фирмите ще купуват по-скъп ток".
И продължава:
"
Големите държавни производители на електроенергия като АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" искат да продават тока си по-скъпо на средните и големи фирми, които се снабдяват с него на свободния пазар.
.............

Допълнителен натиск за повишаване на цените на електроенергията за бизнеса оказва и износът - заради намалената такса за пренос при експорт за централите става по-изгодно до продават в чужбина, съобщава "Капитал daily".

През миналата седмица в АЕЦ "Козлодуй" са проведени разговори с търговците на енергия, с които има договори. Такъв разговор е имало и с ТЕЦ "Марица-изток 2". На свой ред търговците трябва да поискат по-високи цени от клиентите си - големи и малки стопански потребители, част от които са на свободния пазар отскоро и предоговарянето на действащи договори за доставка на ток ще е неприятна изненада."

За пълнота и коректност на картината трябва да бъде отбелязано, че самия Прокопиев чрез свои фирми участва на т.нар. "свободен пазар", на който АЕЦ "Козлодуй" продава до 40% от цялата си електропродукция. Това е и една от основните причини досага на страниците на медийната му група да не сте прочели за нито едно престъпление в АЕЦ-а, пък било то и за 5 стотинки, да не говорим за милиарди. Вместо това не за първи път рИве за "труднасти" при реализирането на далаверата наречена "свободен пазар".

image

Но за да видим как процедира родната ядрена мафия нека първо да погледнем в двора на унгарската и после да сравним.
Единствената действаща за сега унгарска АЕЦ е "Пакш", с обща инсталирана мощност от 2000 МВт и се експлоатира от
MVM Group.

image

Със синьо правоъгълниче съм оградил банера, който води към линка с търговата информация на дружеството, в часта обявени търгове за електроенергия, по периоди и резултатите от тях.

image

В синьото правоъгълниче съм оградил линка към последния проведен търг, за първото тримесечие на 2014-та година, състоял се повече от месец и половина по-рано и с публикувани резултати още в същия ден:

image

Малко по-малко от два милиона Мега-Ват-часа, на цена от около 84.34 лева/МВт.ч, според курса на БНБ:

image

Как обстоят нещата в родния клон на ядрената мафия? За да разберем трябва да посетим страницата Търгове за продажби, на интернет сайта на АЕЦ "Козлодуй":

image

Търга се е провел само 10-на дни преди началото на периода в който ще се търгува, а за резултатите от него и дума не може да става. Както за този така и за всички предходни търгове няма информация за количествата договорена електроенергия и цената на която ще се продава!!! Но за да се приближим поне малко и се сравним с унгарците нека поне видим условията за участие в търга:

image

Видно от поканата за участие в търга, минималната цена от която на горе могат да оферират българските "свободни търговци" е с по-малко от 5 лева по-ниска от крайната постигната от унгарците за същия период (79.60 срещу 84.34 лева/МВт.ч). Каква, обаче, е реално постигнатата цена на търга в родната АЕЦ на нас не ни се полага да знаем. Може и да е по-висока от унгарската?
Но това далеч не е всичко! Крайната цена постигната от компанията MVM Group (Hungary) не е само за електроенергия произведена от АЕЦ "Пакш", а представлява микс от всичките общо 7 генериращи предприятия нейна собственост. А както ни е известно на всички нас ядрената електроенергия в този микс е най-евтина. Ако човек се поразрови и потърси може да се окаже, че унгарския ядрен ток е с около два пъти или даже повече по-евтин от българския.


image

Ами сега? Поради что рИват родните ядрени и енергийни олигарси? Поради что ли? Поради что?
Ако се поразровите още малко в архива на поканите за търгове на електроенергия, на АЕЦ "Козлодуй" ще откриете още по-интересни предложения и странни комбинации. Например за изпълнението на 40%-та квота от общо 2000-те МВт инсталирани и експлоатирани мощности. Но за да не прекалявам с търпението ви ви оставям сами да си решите.

Г. К.


Тагове:   Унгария,   АЕЦ,


Гласувай:
2



1. rakurs - Колко енергия са продали на свободния пазар Марица 1 и 3?
24.01.2014 11:29
Защо не са на същия график като Марица 2?Какво би станало ако нормирана цена /ДКЕВР/е пропорционална/%/ по производители?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832631
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031