Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2013 13:23 - АЕЦ "Козлодуй" има грижи с пускането на авариралия 5-ти блок.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 8060 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 23.12.2013 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече близо две пълни денонощия след поредното аварийно спиране на 5-ти енергиен блок в АЕЦ "Козлодуй" (трета авария за последните два месеца и четвърта за годината) той все още не е пуснат и включен в енергийната система на страната.
Ето какво официално съобщиха от централата около 4-5 часа след аварията на интернет страницата си: "
Пропускът е локализиран и успешно отстранен. В момента на блока се извършват пускови операции."
От тогава изминаха повече от 36 часа, но пуска все не се случва. За сравнение нека вдим след колко време беше пускан другия 6-ти блок (копие на 5-ти), след последните две аварии случили се с него в края на октомври тази година.

image

Видно от от уникалната графика (никъде другаде няма да видите подобно детайлно отразяване на натоварването на ядрените мощности) блока е включван в системата на 24 часа след спирането му. Сега гоним 48 часа и ... нищо.
Ето актуалната картинка към настоящия момент:

image

Ситуацията е повече от съмнителна и подозрителна, с оглед на традиционната алчна жажда да се експлоатират ядрените мощности, ако може и 25 часа в денонощието и 366 дни в годината, без спиране. Към това трябва да прибавим и рекордно ниските производствени показатели, които АЕЦ-а си е гарантирал вече за тази година. Производството и реализицията на електроенерегия ще бъде рекордно ниско за последните 20 (двадесет) години!!! (Показанията по години са в милиарди киловат-часа. При кликане с мишката върху графиката тя се увеличава.)

image

Тази година ни могат да се доближат даже до нивата от 14.5 милиарда киловат-часа. За последно по-малко продукция е реализирана през 1993-та година.
Лъжат ли ни за истинските причини за паследното аварийно спиране на 5-ти блок? Без всякакво съмнение. БЕЗ ВСЯКАКВО СЪМНЕНИЕ!
Увереноста ми в това идва и от много доброто познаване на директора на АЕЦ-а, пуделчето на Р. Овч. Ив. Ген. Точно 46 часа преди последната авария той взе участие в предаването "Гъз в гъз", с водещи Кобра Ризова и Пъпеш Цонев. Най-меката степен на наглост, която той прояви там, беше искането да се построи както 7-ми блок в Козлодуй, така и два блока в Белене. Останалото беше смес от дебелашки лъжи и кръчмарско тарикатски бабиатлък.

image

Но стига съм ви занимавал с това тъпо парче. Нека продължим да следим ситуацията около авариралия блок, за не ни изненадат с нещо още по-лошо преди празниците.

На 48-ят час от официално обявеното изключване на 5-ти блок от електропреносната система индикаторите на мощностите, в интернет страницата на АЕЦ -а показват следната картинка:

image

66 (шестдесет и шест) часа след изключването на блока от системата картинката е следната:

image

80 часа след аварията:

image

Г. К.

Свързано с темата:
5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрял аварийно преди 4 часа.


Тагове:   бТВ,   авария,   рекорд,   пуск,   ив ген,   5-ти блок,


Гласувай:
3



1. georgimet - Блок 5 все още не е пуснат.
23.12.2013 09:35
Интересно какво ще "кажат" по новините?
цитирай
2. gikotev - Re: Блок 5 все още не е пуснат.
23.12.2013 10:38
От "медиите" повтарят като папагали това което им казват от АЕЦ-а, а в дадения случай рефрена е - извършват се пускови операции. Само дето на нито една "медиа" няма да и хрумне да се усъмни че тези операции се точат вече цели три денонощия и да потърси алтернативен източник на по-достоверна информация.
цитирай
3. klmklm - от АЯР: операторът на реактора въвежда грешен праг на задействане на аварийната защита
23.12.2013 14:37
Какво са да ли на сайта на АЯР:
http://www.bnsa.bas.bg/bg/facilities/npp-events/20131221
"В процеса на понижаване на мощността в 16:22 ч. операторът на реактора въвежда грешен праг на задействане на аварийната защита, вследствие на което реакторът е заглушен непланово. "
цитирай
4. georgimet - въпроси от интересуващ се
23.12.2013 16:48
Г-н Котев, ще съм ви много благодарен, ако дадете малко яснота. Писах ви и във facebook за това...
Като кажеш на някой, че блок 5 вече трето денонощие не се включва, а уж е поправен - защо това да го притеснява? Аз примерно казах на един приятел, и той ме попита следното:
Доколко е нормално това и какво означава? Колко е стандартното време за спиране и пускане след авария от този тип? Какви са плановете за обслужване на този блок конкретно? Доколко можеш да разчиташ на таблицата в сайта на АЕЦ-а? : http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=production&p1=electrical_reports
Какво е било естеството на повредите до сега и колко опасни са те? Какъв е международният опит и норми в това отношение?

Ако имате възможност, ще съм благодарен ако обясните на разбираем език отговорите на тия въпроси :) Благодаря ви, бъдете здрав! :)
цитирай
5. gikotev - Re: въпроси от интересуващ се
23.12.2013 19:45
Пускам тук 1:1 коментара си, който написах и вэв ФБ:

Г-н Петров! Г-н Мятеев! Господа, показаниятя на сайта на АЕЦ-а (http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=production...) са повече от автентични и достоверни. Вече повече от 75 часа след аварийното спиране на 5-ти блок той не се включна в енергийната система. За сравнение, преди по-малко от 2 месеца имаше две аварийни спирания на другия, 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй", НО след това те бяха включени в енергийната система в рамките на 24 часа. Подробности с графики можете да видите в материала (АЕЦ "Козлодуй" има грижи с пускането на авариралия 5-ти блок.). Ситуацията със сегашното задържане с пуска на 5-ти блок (над 75 часа) е загадка и за самия мен. Следя ситуацията и при нови данни ще ви информирам своевременно. Графиките се строят на базата на данните на сайта на АЕЦ-а, но не мога да дам линк към сайта където става това, за да не дам възможност на ядрената мафия да ми го блокира.

Поздрави и весели празници!
цитирай
6. gikotev - Re: от АЯР: операторът на реактора въвежда грешен праг на задействане на аварийната защита
23.12.2013 19:57
Линка който сте посочили към сайта на АЯР не ми се отваря, а и като се поразрових в страницата им НОВИНИ не открих подобно съобщние, НО това не означава, че не е вярно. Ако АЯР наистина са написало подобно нещо то звучи абсурдно. НЕ Е РАБОТА НА ОПЕРАТОРА ДА ВЪВЕЖДА ПРАГ НА ЗАДЕЙСТВАНЕ НА АВАРИЙНАТА ЗАЩИТА!!! Този праг е въведен независимо от него (оператора) в системата и показателите на контролните прибори просто го следват и при случай на превишение системата реагира, с частично или пълно заглушаване (спиране) на реактора. Твърдението на АЯР, ако е вярно, говори за дълбоко порочна сбърканост в управление на ядрените мощности.
цитирай
7. tinkov44 - С дълбоко уважение!
24.12.2013 08:55
Да е честито настъпващото РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
Желая Ви много здраве, успехи в трудното и неблагодарно дело, което сте поел, обичта на всички хора, близки на сърцето Ви и вниманието и уважението на всички "зрящи" българи! Дано идващата НОВА 2014-та осъществи несбъднатите Ви мечти!
Искрено Ваш
Павел Тинков
цитирай
8. gikotev - Re: С дълбоко уважение!
24.12.2013 09:10
Най-искрени благодарности, г-н Тинков!
Да е честито настъпващото РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО и за Вас, и за Вашето семейство, близки и приятели! Ще продължа да правя същото, до краен успех. Да се сбъднат и Вашите мечти през Новата 2014-та година!

Георги Котев
цитирай
9. ivovivanov - НЕ Е РАБОТА НА ОПЕРАТОРА ДА ВЪВЕЖДА ПРАГ НА ЗАДЕЙСТВАНЕ НА АВАРИЙНАТА ЗАЩИТА!!!
27.12.2013 11:28
Уважаеми г-н Котев
Или не познавате аварийните защити на този тип реактори или не сте стъпвали на БЩУ-то.Горещо Ви препоръчвам елате на деня на отворените врати в АЕЦ.Аз се ангажирам лично да ви запозная и науча какви аварийни защити има в АЕЦ Козлодуй.
Моля Ви, ако не знаете питайте не е срамно, но не се излагайте така пред професионалистите.
Честита Коледа и Щастлива Нова Година!
ПОвече четене, не показвайте такова безхаберие!
Живи и зярави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833193
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031