Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2013 12:20 - Из „добрите” практики на американската ядрена мафия.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2842 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.12.2013 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Следя развитието около една ядрена авария, в американската АЕЦ „Окъний” (в оригинал - Oconee 1 NPP), щата Южна Каролина, в продължение на вече 20 дни. Първоначално смятах да не ви занимавам, поне докато не се вдигне мъглата около случващото се там, но понеже през последните 10-на дни родната ядрена мафия е превъзбудена окола нова американска технология, за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” реших, че ще ви е полезно да се запознаете.

Ето какво съобщава на 11-ти ноември 2013 г. англоезичната руска телевизия RT:

Radioactive leak found in reactor at S. Carolina nuclear plant, one of largest in US

(Открит е радиоактивен теч в една от най-големите АЕЦ на САЩ, в Южна Каролина.)

 image

A reactor at one of the nation’s largest nuclear power plants has been taken offline due to a radioactive leak within a containment building.

„Един реактор в най-голямата национална АЕЦ е бил изключен заради радиоактивен теч, в границите на помещението.”

По-нататък в материала се казва, че теча е бил потвърден от робот, че дебита му е по-малко от адна десета от галона (приблизително 300 милилитра) на минута, но не е известно кога е започнал теча.

Отиваме за повече информация на интернет страницата на америкатския ядрен регулатор (Nuclear Regulatory Commission – US NRC), подстраница новини и какво виждаме там:

 image

Между датите 8-ми и 13-ти ноември няма никакви публикации!!! Нищо не се споменава и за АЕЦ „Окъний 1” и до ден днешен. Всякакви блудкави глупости за назначения и удължаване срокове за строителство на нови мощности, но нито дума за авариралата централа. За количествата натрупала се радиоактивна течност, за силата на радиоактивното излъчване, за причините довели до него, за хода на операцията по отстраняването, за евентуални човешки жертви, за ... , за ... и т.н. и т.н. НИЩО! В същото време реактора на АЕЦ „Окъний 1” продължава да е спрян, но ние (респективно американцете от региона) не знаем нищо. Седим си вкъщи, чоплим семки, и гледаме по всички телевизии, как „гуруто” по ядрена енергетика Драгомир Стойнев ни обяснява, колко най-по-най добра американската технология за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Отиваме на пресоналната страница на АЕЦ „Окъний 1”, от сайта на US NRC, но и там не откриваме никакви подробности.

 image

Затова пък научаваме, че блока е пуснат в експлоатация през 1973-та г. (1 година преди спрения вече 1-ви блок на АЕЦ „Козлодуй”), има лиценз до 2033-та г., а топлинната му мощност е малко по-ниска (MWt: 2,568) от сега действащите у нас реактори, на блокове 5 и 6 (MWt: 3,000).

А от къде знам, че реактора/блока все още не е пуснат в експлоатация ли? От ежедневните данни на самата NRC, публикувани на страницата и ежедневно, но сега, за ваше удобство ще ви ги покажа в графичен вид.

 image

Това е графика на натоварването на АЕЦ „Окъний 1” от 1-ви април 2006-та г. до преди 2 дни. (Имам графиките на натоварването на всичките 104 американски блока, за същия период, което прави над 700 реакторно-години опит, но се въздържам да давам линк към тях, защото това ще бъде услуга към родната ядрена мафия.)

 image

Графика на натоварването на АЕЦ „Окъний 1” за последните 365 дни.

 image

Графика на натоварването на АЕЦ „Окъний 1” за последнят месец.

Детайлен преглед и анализ на горните графики (за съжаление вие не можете да го направите) показва, че предходната горивна кампания на реактора/блока (времето между две презареждане на реактора с ядрено гориво) е продължила приблизително 15 месеца. От началото на настоящата горивна кампания до аварийното спира не на 11-ти ноември са изминали по-малко от 12 месеца.

Дали има разхерметизирано ядрено гориво или само разуплътняване в рамките на реакторния контур можем само да гадаем. Американския ядрен регулатор не счита за нужно да „тревожи” хората, които му плащат заплатите.

И тук е момента да ви обърна внимание, че същия американски ядрен регулатор (US NRC) е този, който е лицензирал технологията, която сега натрапчиво ни внушават като най-сигурната и безопасната. Е, аз само ви поднасям фактите, а вие сами си решавате, кога, колко и на кого да вярвате.

За финал да видим, колко е приблизителното количество на потенциалните жертви (населинието в 30 километровата зона около централата), в случай на разрастване на аварията.

 image

Малко над 180 000 човека. Дано не се наложи да ги евакуират, но с такъв ядрен регулатор нищо не е сигурно. За сравнение смо, в същата зона около родната АЕЦ „Козлодуй” живеят около 50 000 човека. При последния теч на радияция от нашия 5-ти блок родния ядрен регулатор (АЯР) ни съобщи новината с цели 32 часа закъснение и то в доста осакатен вариант. Без да посочи истинската причина за появата на радиоактивния газ, както и реалните последствия от инцидента. По ирония на съдбата това се случи на 26-ти април 2011-та г., в деня на 25 годишнината от трагедията в АЕЦ „Чернобил”.

Всички клонове на ядрената мафия, навсякъде по света, действат под калъп.

Истинско съвпадение! В деня в който публикувах подробностите около въпросната "добра" практика на АЕЦ "Окъний 1" са започнали да повишават мощноста и вече са я докарали до 100%. Американския ядрен оператор продължава да пази "гордо" мълчание.

image

Г. К.



Тагове:   us,   nrc,   окъний 1,   south carolina,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841673
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031