Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 09:46 - Мощноста на 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" се покачва - в реално време.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1587 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.10.2013 08:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ще се опитам да документирам тук събитието по вдигането на мощноста на 6-ти енергиен блок, след вчерашното му спиране.
Етого и началото.

image


image

Ще добавям графики и коментари по хода. Всеки желаещ може да наблюдава процеса и от ТУК - сайта на АЕЦ-а.

image

image

image

Тук можете да видите детайлите около аварийното спиране на блока, около ден и половина само след годишния му ремонт и презареждането на реактора му с ядрено гориво:

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" спря ден и половина след пускането му??????

image

Тези графики осредняват показанияна на мощноста в рамките на един календарен час:

image

При подобни аварийни ситуации ядрената мафия редовно разпростанява слухове, че за времето на престоя, заради непроизведената електроенергия са загубили много пари. Но това далеч не е така. Защото докато блока е спрял горивото не се изтощава и запазва размножаващите се свойства, които реализира, след като пак бъде пуснат. На практика доходите от електропроизводството само се изместват във времето, равен на периода на престой, но после си се реализират в пълен обем. В нашия случай - малко повече от един ден, едва ли се е натрупала голяма инфлация, която да доведе до загуба.
image

Вчера блока беше спрян от ниво на натоварване 77%, което би означавало 770 000 киловат-часа произведени всеки час. Ако умножим тази продукция по цената от 4.5 стотинки (0.045 лева) за КВт.ч ще получим доход за един час в размер на 34 650 (тридесет и четири хиляди и шестстотин и петдесет) лева на час. За 24 часа прави 831 600 лева. В нашия случай имаме престой от около 30 часа, така че сами можете да пресметнете, какво и колко. Но това не са загубени пари, а само забавени във времето, както обясних по-горе.

image

Новина в аванс. Обещавам в близките дни да ви пусна детайлни графики на товаровите режими на над 100-те (стоте) действащи ядрени енергийни блока в САЩ, от 2006-та година до днес. Ето един пример, на който са изобразени графиците на цели 8 (осем) блока едновременно, посочени в горния десен ъгъл на снимката. (всички изображения в статията се увеличават след кликане с мешката върху тях)

image

По-надолу още малко. А сега:

image

image

А ето как изглежда и товаровия график на само един от осемте американски блока, показани по-горе заедно, от 2006-га година до наши дни. После още малко.

image

image

Натоварването на същия американски блок, но вече не от 2006-та до днес, а само за настоящата 2013-та година. Много повече данни и информация ще видите много скоро в нарочен материал.

image
Виждате ли, в долния десен ъгъл на графиката? И този американски блок го е закъсал в последно време?

image

image

Добре де, добре. Ето ви още малко от товаровия график на обсъждания по-горе американски блок, но вече не за цялата 2013-та година, а само за настоящия месец октомври. Искам да ви уверя, че данните за тези графики се получават от сайта на американския ядрен регулатор (URC), аналог на нашата Агенция за ядрено гориво (АЯР). Казах данните, а не графиките. Тях ги прави някой друг.

image

А ето и какво става с нашите два блока, през последните 5 денонощия (120 часа):

image

image

image

image

image

image

Предполага се, че около този момент ще се повтори сценария от преди 3-4 дни, при предишното пускане, както се вижда от графиката. На около 52% от номиналната мощност покачването и временно ще спре, за да продължи в някой следващ момент. Поради тази причина временно спирам да пускам нови данни. Ако има някакво изменение ще го кача тук привечер.

image

image

image

image

image

Заявката на централата е, че ще стигне до 100% натоварване на 6-ти блок и продължава да лъже, че 5-ти блок работи на 100%, когато от всички по-горни графики си личи, че истинското натоварване е 103 и повече проценти. При това и не само това обстоятелство, как да им вЕрваме, че истинската причина за последното изключване на 6-ти блок е в дренажен тръбопровод, а не е нещо друго???

И да не забравя черешката на тортата - "танца на мощностите", за последните 4 месеца, откакто централата беше поета от вярното пуделче на Р. Овч. Ив. Ген. Трябва специално да ви уверя, че ядрената мафия полага през последните дни неистови/титанични усилия, за да ме принуди да не ви показвам тези неща, НО за сега не и се отваря парашута. Подробности за гаврата която ми прилагат ще ви разкажа друг път. Усещам, че ще продължават да се "изхождат". А ето го и "танца":

image


Г. К.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9891647
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930