Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2013 12:20 - Средната заплата в АЕЦ „Козлодуй” за последните 11 години.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4647 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Данните са взети от финансово счетоводните отчети на предприятието, публично достъпни на страниците на Търговския регистър.

 image

През първата публично отчетена година виждаме хубава графика, която ни показва тренда/хода на изменението на средните работни заплати за периода 2002-ра – 2007-ма години.

 image
 

През следващите години подобни графики няма!!! НЯМА! Защо ли! ЗАЩО? ЗАЩО? Нека видим.

През следващата 2008-ма година средната работна заплата скача с небивалите 27%!!!

 image

През следващата 2009-та скок с нови 20%!!! Тук е важно да се отбележи, че тези числа отразяват така наречената „основна месечна заплата” (ОМЗ), която фигурира в трудовия договор на наемния работник или в анекса към договора. В тази средна сума не влиза процента, който се начислява за годините прослужено време, средно по 1% на прослужена година, а също така и допълнителното месечно възнаграждение, по- известна като премия. Така посочените суми набъбват средно с около 30-40%.

image
 

Какво, обаче, се случва през следващите години? Мъгла! Вече не се публикува ръста или каквото и да е изменение на ОМЗ-то, а вместо тава ... брутната работна заплата ... или общите разходи на предприятието за заплати на персонала, но без разделение между ОМЗ и добавките. Вместо това се публикуват просторни, многостранични, изследвания за мотивацията на персанала, да обслужва ядрената мафия ... Финансовите отчети се превръщат в протоколи от социологически проучвания. Губи се базата за сравнение. Случайно ли?

Защо и кому е нужен този „прозрачен” подход? Защо е този рязък скок през 2008-ма и последващото замитане? Още ли не се сещате?

През лятото на 2008-ма година един човек се отказа от този „рог на изобилието” и публично, чрез видеоклеп в интернет, обвини ръководството на АЕЦ „Козлодуй” в извършването на най-голямото престъпление, имало място някога по нашите земи. Той ги обвини че извършват незаконен и неоценим по риск експеримент с рециклирано ядрено гориво, стартирал през 2004-та година. До ден днешен тези обвинения не са опровергани и няма изгледи някога това да се случи. Няма как!

Но! Но в предприятието има още доста други „експерти”, които също много добре знаят, за какво става въпрос. И тяхното мълчание следва да се подсигури. Как? Как ли? По известния от древността метод! Запушване на устата с пачки пари.

Тук е редно да си представите, че посоченото по-горе процентно увеличение (27% и 20% за 2008-ма и 2009-та години, съответно) на ОМЗ-то на над 4000-ят персонал на АЕЦ-а не се отнася равно за всеки един член на колектива. Не, не, не, не! Който знае повече и може да каже повече, съответно и получава повече. Не е ли логично? Така ако стъпим само на средните проценти (27% и 20%) се получава, че за две години средния скок на заплатите в АЕЦ-а е над 50%!!! Но като се има предвид, че ръста не е равномерно разпределен, а селективен, то не е изключено нечии джобове да са набъбнали и с доста над 100%. И не за цели две години, а реалния срок е за около и даже под година и половина. После следите се замитат. За сега. Ще дойде време да узнаем и детайлите.

Още след 2008-ма година и до ден днешен се срещат интернет коментари, в които ме „обвиняват”, че моите разкрития стартирали през лятото на нея година, са довели до драстични растежи на благосъстоянието на отделни персони в АЕЦ-а. До скоро нямах документални доказателства на тези твърдения, независимо от логичното им звучание. Вече имаме доказателства. Въпрос на време е да узнаем и детайлите.

Отвращението с което пиша тези редове е толкова голямо, че за сега ще се огранича до публикуване на фотография на която са запечатани физеономиите на лицата – главни герои в извършването на престъплението с ядреното гориво и, следователно, основни получатели да „лекарството за мълчание”. В соро време ще ви разкажа павече за тях. Все пак е добре да знаете, кому дължите благосъстоянието си?

 image

Фотографията е взета от брой №2 на списание „Първа атомна”, за 2013-та година.

Който иска да разбере по колко средно получава член на персонала днес нека да чете отчетите. Успех в търсенето!

Г. К.



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9867061
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930