Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2013 11:44 - Ще рискува ли АЕЦ „Козлодуй” пак да форсира мощноста?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 14405 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.07.2013 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Стожерът/перлата” на роднатта енергетика АЕЦ „Козлодуй” ЕАД се намира пред безпрецедентен финансов колапс/срив. От месеци висши фактори от ядрената мафия говорят, че тя може даже да фалира. От къде следва това?

Огромна задлъжнялост (много над 300 милиона лева) на НЕК към АЕЦ-а. Самата НЕК се разглежда също от месеци като фалирала.

Драстично намаляване на приходите от продажба на електроенергия, заради намалената консумация в страната и липса на интерес в региона. Това доведе до понижаване на мощностите и на двата действащи енергийни блока през април т.г.

Провал на последния търг за ток, в края на юни т.г., на т.нар. „свободен пазар”, по признанията на настоящия изпълнителен директор Иван Генов. Следват по-малко приходи, по сравнение с предходни години.

Изплащане на стари задължения, за „модернизацията” на същите блокове в периода 1998 – 2008 години (500 милиона евро без лихвите), а не е изключено и все още да се погасяват и кредитите по „спасяването” на затворените в края на 2006-та блокове 3 и 4 (300 милиона щатски долара без лихвите). Ефекта и от двете мероприятия е отрицателен, но виновни и наказани няма.

Драстичното поскъпване на ядреното гориво за действащите блокове 5 и 6 (над 500%, за последните 6 години), както и поет ангажимент от настоящия шеф на АЕЦ-а Ив. Ген. този тренд да продължи и през настоящата година. (Из официално съобщение на АЕЦ-а, от 2 юли 2013 г.: До края на 2013 г. предстои да бъде договорена цената за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” за периода 2014-2016 г., като не се очаква тя да бъде увеличена.)

Със сигурност през последните години в това предприятие е поскъпнало не само ядреното гориво, но и почти всички други разходи, като се започне от кухите и раздути обществени поръчки, ремонтни дейности, „консултантски” услуги и доходите на персонала, за да си затваря устата за престъпленията зад оградите.

Реализирани и планирани разходи за строителството на нов 7-ми блок, който никога няма да бъде построен но ще помогне за „усвояването” на още стотици, а може би и милиарди, левчета.

Реализирани и планирани разходи за нова „модернизация” на действащите блокове 5 и 6, от около 266 милиона евро без лихвите. Очевадно напълно ненужно и абсурдно мероприятие, на фона на резултатите от предната „модернизация”. Ако последното се реализира то периодите за погасяване на кредитите по двете „модернизации” ще се застъпят.

Списъкът може да бъде продължен. Но това едва ли е нужно. Ясно е, че АЕЦ-а може да оцелее финансово само ако намери начин да повиши приходите си от продажба на продукцията си. Затова нека видим, как се развива натовареността на блокове 5 и 6 в хронологичен ред, по данни на самата АЕЦ. Хронологичното проследяване е интересно и важно с оглед на факта, че преди около 2 дни се е покачила мощноста на 6-ти блок от около 78% до около 100%.

 image

image

image

image

image
image

image

Ето и още един, по-пълен и всеобхватен поглед върху движението на мощностите на блокове 5 и 6. Източника на тази информация за сега ще го запазя за себе си. (Снимките се уголемяват след кликване върху тях.)

 image

На пръв поглед всичко е ОК? И това наистина изглежда така, ако не беше един малък проблем. А той е, че откакто започна повишаването на мощноста на 6-ти блок системата за онлайн показване на натоварването и на двата блока взе да дава систематични смущения. В какво се изразява това ли? Ето вижте:

 image

image

Вместо данните за натоварването по-често се появяват грешки или препратки към сайт за ... осиновяване на деца в САЩ!!! Случайно ли е това? Нищо в средите на ядрената мафия не е случайно. Опасявам се че подготвят още по-голямо надуване на мощността на 6-ти блок до над пределно допустимите нива и затова им е нужна „мъгла”, димна завеса, отказ на желаещте да ги следят да го правят и какво ли още не. Ето защо, в удобния момент и по удобния начин, системата им за онлайн оповестяване се „разваля”. Има ли изненадани?

Надуването на мощноста им е още по-необходимо с оглед на по-ефективното използване на зареденото в реактора ядрено гориво, ако искат да спазят планираните срокове за планов ремонт и поредно презареждане с ядрено гориво. в противен случай тези мероприятия могат да се изместят към Коледа и Нова година, с непредвидими последствия. По отношение на използването на ядреното гориво са възможни и компромисни решения, които да не повишават риска за аварии и усложнения, но сегашните велможи в АЕЦ-а не са познати като такива.

Е, аз само съм длъжен да предупредя. Както съм го правил и друг път, но „богоизбраните” не се вслушват, а после ни оставят фъшкиите си да ги разгребваме ние.

Г. К.





Гласувай:
3



1. realdemocracy - Тепърва ще крадат
31.07.2013 11:46
Очевадно и на тройната коалиция е изгодно да не работи АЕЦа или не както трябва.
Къде има фалирала АЕЦ?
А по отношение на сайта - еми много просто може е отговорчето - но нямам линка за да проверя.
Най вероятно никой не е платил за домейн името на което трябва да е таз информация - и като резултат това име е вече продадено на някой друг за осиновяване на деца в Америка.
Едва ли 10 долара е проблема за това име.
И най вероятно някой пак е откраднал парите за тоз сайт и сега е така.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840927
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031