Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 10:47 - Екс-министър на енергетиката протестира срещу непрозрачността? Ха! Ха! Ха!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3008 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Доскорошният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев гостува през изминалата седмица на журналиста Иван Бедров, в извънредно/протестно издание на предаването „Гневните”. (Пълно водео, около 30 минути, можете да видите по-долу.) По хода на разговора съвсем не случайно става дума за участието на г-н Василев в продължаващите вече 30-на дни протести срещу кабинета Орешарски. Той мотивира участието си в протестите с непрозрачното управление и вземане на решения от настоящия кабинет, по сравнение на кабинета на Марин Райков, чийто член беше и той. Тази негова позиция и провокира моето остро несъгласие, достигащо до гневно възражение и порив за противопоставяне на манипулацията, която г-н Василев се опитва да пробутва на публиката. Защо това е така?

Навярно повечето от вас знаят, че моя милост беше член на Обществения съвет, от гражданската квота, към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, по времето на министър Василев. Взех участие в само точно три заседания на съвета. (05, 12 и 19 април 2013 г., което може да се види и от записите на заседанията, ако се пазят.) Именно липсата на прозрачност, открит диалог, изработване и прилагане на ефективни решения станаха повод да откажа по-нататъшно участие във фарса „Обчествен съвет”.

Още часове преди първото заседание, в телефонно интервю за програма Хоризонт, на БНР, заявих, че ще напусна незабавно съвета, ако не успея да прокарам отстраняването на члена на Европарламента (ЧЕП) Владимир Уручев (ГЕРБ) от ръководните органи на АЕЦ „Козлодуй” и ДП „Радиоактивни отпадъци”. В съответствие с този свой ангажимент още на първото заседание поставих остро пред министър Василев въпроса за необходимоста ЧЕП да участва в управата на двете ключови държавни предприятия, в нарушение на Конституцията на Р България и други закони. Г-н Василев отговори, че към повереното му ведомство вече работела вътрешно-ведомствена проверка, която да подготви становище за целесъобразността и законноста на всяко едно членство в бордовете на подчинените му предприятия. Вторият важен въпрос, който пак тогава поставих пред него беше искането за незабавно разсекретяване на договора за доставка на свежо ядрено гориво за нуждите на АЕЦ „Козлодуй”, сключен през 2002 г. и всички последващи анекси към него. Беше ми отгогорено, че ще се направи усилие, стига това да не нарушавало търговски и други форми на тайни. Сигурен съм, че всички от вас се досещат, че договора за доставка на ядреното гориво все още не е разсекретен. (Около два месеца по-късно попаднах на финансово-счетоводните отчети на АЕЦ-а през последните 6 години и споделих с вас откритието, че за този период цената на ядреното гориво е поскъпнало с над 500%.) Г-н Василев, обаче, не протестира срещу тази непрозрачност, нито пък пита, защо и как така ядреното гориво е поскъпнало толкова драстично? За него това са дреболии.

Между първото и второто заседание на съвета към МИЕТ стана публично известно, че заместника на Асен Василев Божан Стоянов е бивш служител на Държавна сигурност. Въпреки противопоставянето на гражданската квота срещу участието на Божан Стоянов в съвета министъра и ПР-ката му Бетина Жотева предприеха серии от задкулисни трикове и хватки, за да препятстват отстраняването му. За капак на наглостта си успяха даже да го вкарат и в Съвета на директорите на паразитната структура БЕХ. И за това г-н Василев не протестира?

На второто заседание на съвета г-н Василев поиска още една седмица разсрочка по въпроса с членовете на бордовете на директорите в подопечните му предприятия. Пак стиснах зъби.

На третото заседание (19/04/2013) стана ясно, че въпроса с членството в бордовете ще се реши всеки един момент. 15-на минути преди края на заседанието, около 16:45 часа, министър Василев напусна съвета без предупреждение. След около 10-на минути Бетина Жотева се усети и обяви на всеослушание, че министъра може да отсъства по само две причини. Най-вероятно е бил извикан за разговор или с президента или с министър-председателя. До края на заседанието министъра така и не се появи. Напускайки сградата на МИЕТ г-жа Жотева ми каза, че министъра дава изявление за медиите. Чак когато се прибрах в къщи разбра, че министър Василев е анонсирал 23 предстоящи смени на членове на бордове, без да споменава конкретни имена, НО с уточнението, че ще бъде обявен конкурс за директор на АЕЦ „Козлодуй”. Искам дебело да подчертая, че съвета не е обсъждал нито едно кадрово отстраняване или назначаване. Решението за тях даже не е плод на усилията на чиновниците от МИЕТ. Очевадно тази „новина” беше спусната на министъра, по изключително прозрачен начин, или от президента или от минитър-председателя. В последствие така и не стана ясно колко от анонсираните 23 промени са реализирани и колко не са.

Това което със сигурност се знае е, че ЧЕП Уручев и до ден днешен продължава да изпълнява ролята на член на Управителния съвет на  Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. В личен разговор с г-н Василев, една вечер по време на протестите, то ми изрази личната си почуда от този факт, но само толкова. Няма засечени медийни изяви на екс-министър Асен Василев в които той да приветства тази прозрачност или остра реакция срещу статута на ЧЕП Уручев. Вместо това се забелязват целенасочени усилия на медии и медийни шамани да ни представят г-н Василев в една нереална светлина, на борец за народни добрини. Освен въпросното интервю подобни медийни лупинги се забелязват и в средите на олигархичните медии на Иво Прокопиев и Красимир Гергов. Тези медийни групировки се опитват сега да ни представят образа на г-н Василев, като част от новосформирания рИформаторски „проект” (блок) срещу олигархията. Предишният им подобен, но неуспешен проект, се казваше Трайчо Трайков.

Бих могъл още дълго да ви занимавам с прозрачните въжделения на г-н Асен Василев, но сега ще ви ги спестя, като съм сигурен, че ще има още много поводи този разговор да го продължим.

Г. К.

П. С. Имах щастливият случай да се срещна и говоря с г-н Иван Бедров, по повод на същото това интервю. Но и този епизод ще ви разкажа друг път. Нещата нещо не ми се връзват и ще ми е нужно повече време и допълнителна информация.





Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9870704
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930