Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2013 10:10 - Как ядрената мафия поощрява ядрения тероризъм?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2664 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес ще предложа на вниманието ви пълният текст на приветствено слово, на Генералния директор на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) Юкия Амано, произнесено миналия понеделник (01/07/2013), при откриването на международна конференция под надслов: „Ядрена сигурност: Подобряване на глобалните усилия”. (В оригинал: Nuclear Security: Enhancing Global Efforts)

Но преди да се насладите на това брилянтно произведение на престъпното лицемерие ми позволете да ви припомня един уникален случай на ядрен терористичен акт, случил се и все още продължаващ да се укрива, не къде да е, а на територията на родната АЕЦ „Козлодуй”. И понеже в речта на директор Амано се визира изминалия десет годишен период ще припомня, че случката за която и друг път съм ви информирал тук се е случила преди точно пет години. По-точно през август-септември 2008-ма година.

За целта ще публикувам за пореден път двата документа, показващи мистериозното изчезване на цели 6 (шест) броя ядрено-горивни касети, с обща маса на ядрения материал – три тона. Първият документ е Доклад до тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров и е датиран на 15-ти август 2008-ма. Доклада дава отговр на 10 въпроса свързани с използваното в АЕЦ-а ядрено гориво. В началото на втора страница на два пъти се отбелязва, че наличното ядрено гориво, на блокове 5 и 6, представлява 96 (деветдесет и шест) броя касети. Втория документ е протокол от поръчана от Агенция ядрено регулиране (АЯР) и проведена от един единствен швед имитация на проверка на същото ядрено гориво, датирано 11-13-ти септември 2008-ма. И макар, че няма да видите дата на публикуваната страница провеждането на проверката в този период е лесно доказуемо. В третия абзац се казва, че към момента на провеждане на измерванията в помещението е имало три купчини, всяка по 30 (тридесет) броя касети (шведа ги нарича елементи), което прави общо 90 (деветдесет).

 image
image
Доклада до министър Петър Димитров.

image
Протокола от шведската "проверка" на горивото.

Изчезнали са цели три тона ядрено гориво и вече цели пет години нито една българска или чужда институция, експерт, политик или каквото и да било животно не желае да забележи този факт и да реагира адекватно. Нещо повече, преди броени дни родния клон на ядрената мафия назначи виновника за изчезването на ядреното гориво Иван Генов (приятелчето на Р. Овч.) отново за директор на АЕЦ „Козлодуй”, а съучастника му в това престъпление, доскорошния председател на АЯР, Сергей Цочев е държал слово на въпросната международна конференция. Това не е просто престъпно лицемерие, а е най-голямото престъпление срещу хората, които ще изпитат въздействието на изчезналия ядрен материал.

На тези от вас, които си направят труда да прочетата директорската реч до край навярно ще си помислят, че би било повече от редно, правилно и необходима незабавно да уведомя МААЕ, за инцидента с изчезналото гориво. завучи повече от логично. Не ли? НО не и когато си имате дело със световната ядрена мафия. МААЕ не се вълнува и не разглежда сигнали от граждани. Просто ей така. За МААЕ хората са по-низши и от мравки, по-низши и от едноклетъчни амеби и чехълчета. За МААЕ хората са НИЩО, те зачитат и уважават единствено и само „институциите”. Нямам да ви питам дали се досещате от кого и как се оглавяват роднирте, а и не сам родните, „институции”. Ако някой не ми вярва и иска да се пробва нека разпечата публикуваните по-горе документи и ги изпрати до централата на МААЕ във Виена, Австрия. Просто така е конструирана международната ядрена мафия. Далеч от човека и в услуга единствено и само на световната организирана престъпност.

Преди да ви дам възможност да се насладите на лигавщините на вожда на ядрената мафия нека ви обърна внимание на един повече от прос факт. А той е че, ядрен тероризъм е невъзможен ако не се развива ядрена индустрия. Самото използване на тази индустрия е престъпление само по себе си.

(Превода е груб, с преводача на Гугъл и съвсем леко „пипнат” от мен.)

 

Добро утро, Ваши превъзходителства, Дами и господа,

Имам удоволствието да Ви посрещнем в този МААЕ Международната конференция за ядрена сигурност. Благодаря Ви, министър Мартони, за вземане в ролята на председателя на конференцията.


Това е първият път, когато на конференция по тази много важна тема е била проведена на равнище министри, отворена за всички държави-членки на МААЕ. Благодарен съм за активното участие на толкова много министри, висши политици и технически експерти.


Вашето присъствие тук, изпраща важно послание: че светът гледа сериозно на укрепване на глобалните усилия за защита на ядрени и други радиоактивни материали - и съоръженията към тях - от злонамерени действия.

Доста неща са постигнати през последното десетилетие. Много страни са предприели ефективни мерки за предотвратяване на кражба, саботаж, неоторизиран достъп, незаконно прехвърляне или други злонамерени действия, свързани с ядрени или други радиоактивни материали. Сигурноста е подобрена в много съоръжения, съдържащи такъв материал.

Отчасти в резултат на тези усилия, не е имало терористична атака, свързано с ядрен или друг радиоактивен материал. Но това не трябва да ни приспи и създаде измамно чувство на сигурност. Ако една "мръсна бомба" се взриви в голям град, или саботаж се случи в ядрено съоръжение, последствията могат да бъдат катастрофални. Заплахата от ядрен тероризъм е реална, и глобалната система за ядрена сигурност трябва да бъде засилена, за да се противопостави на заплахата.

Предприемане на действия сега, за да помогне за предотвратяване на настъпванена произшествие, и за ограничаване на последствията, ако инцидент се случи, очевидно е необходима и много ценна инвестиция. Считам, че тази конференция ще помогне за нашите продължаващи усилия да гарантира, че няма терористична атака винаги успява.

Уважаеми дами и господа,

Когато ме попитат колко сериозна е заплахата от ядрен тероризъм наистина, аз често давам за пример случай, в Република Молдова преди две години. Молдовската полиция залови количество високо обогатен уран от лице, което се опитва да го продаде. Контрабандистите са се опитали да избягнат откриване чрез изграждане на защитен контейнер.

В опит да се предпази от високо обогатен уран от радиационни детектори показват  тревожно ниво на познания от страна на контрабандистите.

Поздравявам молдовските власти за техния успех при осигуряването на този материал. Това е резултат на техните усилия за период от година, в сътрудничество с МААЕ и с партньорските държави, за засилване на своите ядрени възможности за сигурност.

Този случай приключи добре. Материалът е задържан, извършени са арести и броят на хората, получили присъди. За съжаление, не можем да сме сигурни дали тези случаи са само върхът на айсберга.

Има повече от сто случаи на кражби и други неправомерни действия, включващи ядрени и радиоактивни материали които са докладвани на МААЕ всяка година. Това означава, че материалът е извън регулаторния контрол и потенциално достъпни за злонамерени действия. Някои материали изчезват и никога не се намерат.

Повечето инциденти, докладвани при нас са доста малки, но някои са по-сериозни. Въпреки това, ефективни мерки за противодействие са възможни, ако всички страни предприемат сериозно заплахата.

Искам да подчертая всички страни. Дори държави без ядрени или други радиоактивни материали не трябва да мислят, че този въпрос не се отнася до тях. Терористи и престъпници ще се опитат да използват всяка уязвимост в световната система за сигурност. Всяка страна, в някоя част на света, може да се окаже, използван като транзитен пункт. И всяка страна може да стане обект на нападение.

Отговорността за осигуряване на ядрената безопасност е на националните правителства, но международното сътрудничество е от жизненоважно значение. Сътрудничество се е подобрило през последните години и централната роля на МААЕ в подпомагането на страните за укрепване на ядрената сигурност е широко признат.

Случаят Молдова показва, че една добре подготвена правителство с ефективна ядрена сигурността на режима може да предотврати трафик на ядрени и други радиоактивни материали. Надявам се, че тази конференция ще помогне да се гарантира, че всички страни ще постигнат еднакво висока степен на готовност. Това изисква действия в много области, от осъществяване на необходимите закони за статута и засилване на граничния контрол, обучение на служителите на правоприлагащите органи и инсталиране на радиационни детектори на пристанища и летища. МААЕ има програми за подпомагане на страни във всички тези области, в това число чрез развитие на цялостни интегрирани планове за сигурност на ядрените поддръжка. Насърчавам повече страни да се възползват от нашата помощ.

Уважаеми дами и господа,

Позволете ми да посоча три ключови области, в които вярвам, че напредък може  и трябва  бързо да се подобри глобалната ядрена сигурност.

Първо, влизането в сила на изменението на Конвенцията за физическа защита на ядрения материал. Изменението беше договорено през 2005 г., но то все още не е влязло в сила, тъй като не достатъчно страни са го ратифицирали.

Оригиналът на Конвенцията обхваща само физическата защита на ядрения материал в международния транспорт. Изменението ще разшири своя обхват, за да включи защита на ядрения материал в домашна употреба, съхранение и транспорт, както и защита на ядрените съоръжения срещу актове на саботаж.

Все още се нуждаем ратификациите от 30 страни за да може изменението да влезе в сила. Влизане в сила на изменението ще има големи практически ползи. Това ще представлява навременна демонстрация на международната решимост.

На второ място, всячка страна трябва да прикани партньорската проверка на ядрените си мерки за сигурност от международни експерти. Нека експертите обменят опит и най-добри практики с експерти от други страни и от МААЕ. Партньорските проверки имат добри резултати в подобряването на безопасността на атомните електроцентрали. Всеки да се ползва. Нека да направим същото и за ядрената сигурност.

И накрая, да се възползват от МААЕ за насоките за ядрена сигурност. Това осигурява подробни и практически препоръки, разработени от водещи международни експерти, работещи чрез МААЕ. Това не е правно обвързващ - но ако се приложи навсякъде, това ще помогне да направим света по-безопасно и по-сигурно.

Уважаеми дами и господа,

Ядрени и други радиоактивни материали са съществена част от съвременния живот. Те осигуряват голяма полза за хората в областта на медицината, промишлеността и много други области. Жизнено важно е, че тези материали са защитени от злоупотреба от страна на тези, които искат да навредят. Това изисква постоянна бдителност, както и колективни действия.

Моето послание към вас днес е, че всички страни трябва да работят за установяване на ефективна ядрена сигурност. Всички страни трябва да засилят международното сътрудничество, като се уверите, че всички международно приети инструменти, са в сила и реално използвани. И те са насърчавани да използват пълноценно експертния опит и помощ на МААЕ.

Уверен съм, че тази конференция МААЕ ще направи важен принос за укрепване на ядрената сигурност в целия свят. Желая Ви успех с разискванията.

Благодаря.

Г. К.







Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833821
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031