Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 11:28 - Чия собственост е АЕЦ „Козлодуй” ЕАД?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5705 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Една единствена българска медия, вестник „Стандарт”, пусна вчера (28/06/2013) практически сензационната новина, че предстои смяната на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй”. (Забелязах го благодарение на постинг на мой приятел във Фейсбук, за което му благодаря.) Ето го и цялото съдъержание на краткото съобщение на „Стандарт”:

Ново гориво за АЕЦ “Козлодуй”

Нора Стоичкова

Санкт Петербург

Ново, високоефективно ядрено гориво - ТВСА 12, ще бъде внедрено в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи президентът на руската компания ТВЕЛ Юрий Оленин . Новата касета има удължен 18-месечен цикъл на работа. ТВСА 12 е разработка на ТВЕЛ, което ще намали относителния дял на ядрените касети в себестойността на електроенергията от АЕЦ. "Вместо да се спира блокът всяка година за презареждане сега това ще става само 3 пъти за 4 години. В новите касети има с 10% повече уран, но цената им се запазва", обясни Оленин. Новото гориво вече е в експлоатация в Калининската АЕЦ в Русия. Оленин отличи и работата на ТВЕЛ с българската АЕЦ. "Ако не засягаме политическата част, имаме прекрасно сътрудничество. Смятам, че "Козлодуй" е един от най-добрите оператори. От нашето сътрудничество  черпим много един от друг и подобряваме горивото на ТВЕЛ", каза той.

 

Аз подчертах последното изречение, за да обърна внимание на грешката, защото не е правилно да се каже „черпим много един от друг”, а по-вярно би било да се каже „черпи много единя от другя”. Доказателство за това е разкритото наскоро безпрецедентно поскъпване на ядреното гориво, закупувано от АЕЦ „Козлодуй” от същата руска компания ТВЕЛ, с над 500%, за последните 6 години. Че ТВЕЛ „черпи” от това базнословни пари е ясно, но какво „черпи” от това АЕЦ „Козлодуй” не ми е ясно, освен ако не се има предвид, че последния черпи първия в селската кръчма? Или първия бърка в джоба на втория и сам си се черпи, а втория „не забелязва” и не писка?

Няма да се спирам около техническите подробности и изтъкнати „преимущества” от бъдещото използването на новото ядрено гориво. Няма да се спирам и на факта, че руснаците си „връзват гащите” натъртвайки дебело, че горивото преминава тестови изпитания в АЕЦ „Калинин”, в негласен отговор, на факта, че ги хванах и разобличих, че през 2004-та година започнаха и проведоха тестови изпитания на рециклирано ядрено гориво в Козлодуй, без преди това то да е изпитано в Русия. Няма да се спирам и на подробностите, че от това престъпление България загуби повече от два милиарда лева. Вместо това ще потърся реакцията и позицията на българските заинтересовани институции/предприятия на новината. За целта се обърнах към Google.

Освен в един ню-ню руски сайт ("ТВЭЛ" намерен в 2014-2015 гг подписать контракт по топливу ТВСА-12 для АЭС "Козлодуй".) намерих следи още единствено в сайта на Росатом:

 

Ю. Оленин: эксплуатационная надежность ядерного топлива является важным условием безопасной работы АЭС

Журналистов, в частности, интересовал вопрос о дальнейшем развитии партнерских отношений со странами Восточной Европы. Отвечая на вопросы болгарских журналистов, Юрий Оленин сообщил, что ТК «ТВЭЛ» планирует начать эксплуатацию на действующих энергоблоках с реакторами ВВЭР-1000 усовершенствованного топлива ТВСА-12 на АЭС Болгарии и АЭС Украины. «Важно отметить, что это топливо имеет референтность в России. Данный тип топлива имеет повышенную ураноемкость  и может работать в более длительных топливных кампаниях и циклах, а также в маневриных режимах. «Мы сможем существенно повысить коэффициент использования установленной мощности», - отметил Ю. Оленин.

Забелязахте ли? ТВЕЛ планира и ТЕ(Мы), а не родната АЕЦ ще постига нещо! Много се интересува някой какво мисли родната АЕЦ, родния ядрен регулатор, родното министерство, българския народ или пингвините на Антарктида?

Нека видим актуалното съдържание на новинарските емисии на интернет страниците на „заинтересованите” български предприятия/институции. (снимките се увеличават и стават читабилини след кликване върху тях)

АЕЦ „Козлодуй”:

 image
 

Агенция ядрено регулиране:

 image
 

МИЕТ:

 image
 

Изглежда в България никой не се интересува от предстоящата смяна на ядреното гориво. И това е повече от обяснимо. Та нали АЕЦ „Козлодуй” не е българска? Или нещо бъркам?

„Новината” идва на фона на съобщението, че предстои смяна на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, с връщането на приятелчето на Р. Овч. Иван Генов отново, като изпълнителен директор, в компанията на Ал. Ник., също бивш директор. През идната седмица ще ви напомня една тяхна обща пресконференция, дадена преди точно 5 години, на която те полагат титанични, но неуспешни усилия, за да прикрият предната далавера с рециклираното ядрено гориво, стартирала през 2004-та година.

Актуалните постановки на комуноидите, че се грижат за вас и ви поевтиняват тока с 5% съвсем скоро ще ви излязат през носа. Така се случва в страна чиято енергетика е собственост на поробителя?

Г. К.




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9882672
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930