Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2013 10:09 - Кой и как кара „самолета” АЕЦ „Козлодуй”?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: Коментари: Гласове:
1

Последна промяна: 24.06.2013 10:11


Ето какви пре-интересни новини ни съобщава тази сутрин Информационна агенция „Стандарт”. „Интересните новини” са нарочно подчертани, номерирани и след това коментирани.

АЕЦ губи стотици хиляди на ден

Враца. АЕЦ "Козлодуй" трупа огромни загуби заради незаконното ограничаване на мощностите й от тази зима, обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Точно 880 хиляди лева се губят, ако един 1000-мегаватов реактор не работи 24 часа, уточни той. И в момента V блок е натоварен с 50 процента от капацитета си, а VI - със 70 (1). "Ако продължават така да ни тормозят, нещата още повече ще се влошат", прогнозира атомният шеф.

По тази причина централата няма да може да изпълни инвестиционната си програма за тази година, която е 200 милиона лева, без да тегли кредит (2). Собствените й ресурси няма да стигнат, а НЕК продължава да й дължи над 360 милиона лева. При това положение не е ясно кога VI блок ще спре за ремонт. По програма това трябва да се случи в края на септември. Но дотогава горивото в него няма да е свършило (3) и едва ли ще бъдат набавени необходимите средства.

По повод изявлението на министър Стойнев, че ремонтите в енергетиката се правят само на хартия, Николов подчерта: "Това в атомната централа няма как да се случи, защото ремонтите се контролират от Агенцията за ядрено регулиране и всички документи се изпращат в международната агенция. За всеки от двата хилядника има програма за профилактика и подмяна на оборудване, която се изпълнява по време на кампаниите. Тази пролет обаче е направен компромис, който не е свързан с безопасността (4). Заради обжалване на процедура пред КЗК част от ремонтите на V блок не са извършени, а са отложени за следващата кампания”.

(1) Шефа на АЕЦ-а изглежда все още не е уведомен, че натоварването на блоковете вече се показва в реално време на интернет сайта на централата и по стар навик ни будалка/лъже за истинското ниво на този параметър. Ето какво показва таблото тази сутрин.

 image

При 1000 МВт номинална мощност на електрогенераторите се вижда, че Николов занижава истинското натоварване, при закръглянето, с около 10% на блок. вЕрвайте му!

(2) Този аспект на престъпното управление на централата вече нееднократно е бил обсъждан тук. Най-често т.нар. „инвестиции” в това предприятие на практика представляват просто кражби в особено големи размери. Най-пресният пример, който разгледахме миналата седмица, е с абсурдната ескалация на цената на ядреното гориво, което за последните шест години е поскъпнало с над 500% (петстотин процента)!!! От над 51 милиона лева през 2006-та г. до над 262 милиона лева през 2012-та г. Николов е „притеснен”, че тази година няма да събере 300 или даже и повече, за да се разплати с поробителите? И това се случва, без да е необходимо централата да плаща и стотинка за него (ядреното гориво), защото е експериментално. С инвестициите нещата стоят по същия начин.

(3) Така се получава, когато един доскорошен доставчик на детски закуски и санитарни материали започне да говори за ядрени централи и ядрено гориво. А това е така, защото 1-во той не знае, че всеки един ядрен енергиен блок може да бъде спрян по всяко едно време, по каквато и да било причина – планова или аварийна. Ако подчинените му го „пържат”, като му подават грешни реплики може да преразгледа премиите им този месец, а защо не и позициите им? И 2-ро, ядреното гориво не свършва и даже не изгаря, а изчерпва запаса си на реактивност, но Николов едва ли разбира, какво означава това. Но и запаса на реактивност никога не се изчерпва, в рамките на една горивна кампания (времето между две презареждания на реактора с ядрено гориво), защото изходния делящ се материал (изотопа на Уран-235) не се усвоява/разделя/разцепва на всичките си 100%, а освен това се наработва/възпроизвежда нов делящ се материал (делящите се изотпи на Плутоний-239 и 241) Подчинените му получават заплати в хиляди левове, на месец, на човек и въпреки това се гаврят със шефа си или по-скоро на него му е толкова висок умствения потенциал, че интерпретира наученото от подчинените си по един абсолютно неграмотен начин. И после „информира компетентно” българските граждани!!!

(4) Имаме новина, уважаеми дами и господа! Част от планираните ремонтни дейности на блок 5-ти, по време на скорошното му спиране, не са извършени. Според „експерта” Николов това не било свързано с безопасността, но като гледаме как „сведущо и компетентно” ни информира по другите аспекти от дейноста на предприятието пак ни кара непреодолимо да му вЕрваме. Явно той използва това заявление, за да ни „намигне”, че готви ново аварийно спиране на 5-ти блок?

Вие имате ли бърза работа? И аз така, нямам. Ще чакам да видя, с какво ще ни изненада „експерта” пак?

За малко да забравя. Още в началото на „пледоарията” си Николов казва „АЕЦ "Козлодуй" трупа огромни загуби заради незаконното ограничаване на мощностите й”, но е пропуснал да ни „светне” по кой закон, член и алинея. Не съм чувал за такъв закон. Сигурно за това и не съм шеф на АЕЦ-а? Отивам да се срамувам от себе си.

Г. К.





Гласувай:


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873137
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930