Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 11:01 - Колкото повече проверки толкова повече аварии в АЕЦ „Козлодуй”.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1532 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.06.2013 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Само хронология, от зад на пред, почерпана от интернет сайта на предприятието.

10.06.2013 В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ЗАПОЧНА МИСИЯ IPSART

Днес, 10 юни 2013 г., в АЕЦ “Козлодуй” започна двуседмична мисия IPSART (International Probabilistic Safety Assessment Review Team – Международен екип за проверка на Вероятностния анализ на безопасността) на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Целта е осъществяване на независима международна проверка на Вероятностния анализ на безопасността* (ВАБ), ниво 1, на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок. Мисията е един от инструментите на МААЕ за подобряване на качеството на ВАБ и за подпомагане на обмяната на опит и знания между страните членки на организацията.

 

28.05.2013 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

В 01.50 часа на 28 май 2013 г. турбогенераторът на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” планирано бе изключен от електроенергийната система на страната, съгласувано с Електроенергийния системен оператор.

Изключването е за отстраняване на дефект на заваръчно съединение на линия към датчик за налягане в машинна зала – втори (нерадиоактивен) контур. По време на ремонтните работи мощността на реактора на шести блок бе намалена до 40%.

 

15.04.2013 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

В 22:39 часа на 14 април 2013 г. турбогенераторът на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната. Причина за спирането е установяване на пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала – конвенционалната, неядрена част на блока.

С цел обезпечаване на пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот.
Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност.

 

13.12.2012 ЗАВЪРШИ МИСИЯТА OSART В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На 13 декември 2012 г. в АЕЦ “Козлодуй” приключи мисията OSART* на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). По време на мисията, която започна на 26 ноември, бе направен преглед на експлоатационната безопасност на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на базата на стандартите за безопасност на Агенцията. Тринадесетте експерти от екипа на МААЕ осъществиха задълбочена проверка в девет области: “Управление, организация и администрация”, “Обучение и квалификация”, “Експлоатация”, “Ремонт”, “Инженерно осигуряване”, “Експлоатационен опит”, “Радиационна защита”, “Химия”, “Аварийно планиране и аварийна готовност”.

На заключителната среща с ръководството на централата и с партньорите от АЕЦ, работили в областите на проверката, присъстваха д-р Сергей Цочев – председател на Агенцията по ядрено регулиране, и Владимир Уручев – заместник-председател на Съвета на директорите на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и депутат в Европейския парламент (Този вече е изведен от тази позиция, но продължава тъпче Конституцията и законите на РБ, заемайки ръководен пост в ДП „РАО” – бел. Г. К.).

 

24.10.2012 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

Днес, 24 октомври 2012 г., в 11:08 часа шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с електроенергийната система на страната. Блокът бе спрян вчера, 23 октомври, след отказ в регулиращата система на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част). Системите и съоръженията на 1000-мегаватовата мощност работят нормално, което бе потвърдено от изпълнението на необходимите изпитания.
По-късно през деня в АЕЦ “Козлодуй” ще започнат операции за намаляване на мощността на пети блок, който ще бъде спрян съгласувано с Електроенергийния системен оператор. На блока е планирано в рамките на една седмица да бъдат извършени дейности за осигуряване на стабилната му работа през предстоящия зимен сезон.

 

23.10.2012 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

В 9 часа и 24 мин. на 23 октомври 2012 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната. Причината е отказ на елемент от управлението на турбогенератора на блока, довел до сработване на защита на турбината и изключване на генератора. При преходния процес е сработила и защитата на реактора.

Можем да продължим хронологията, но нека се ограничим до тук. Имаме две проверки на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) и цели четири аварийни спирания на действащите два енергийни блока. Без прецедент! Изводите оставям да си ги направите сами.

Накрая само ще ви обърна внимание на същността на последната проверка, започнала преди два дни. Ето какво се казва в официалното съобщение: „Целта е осъществяване на независима международна проверка на Вероятностния анализ на безопасността* (ВАБ)”. А под черта е пояснено: * Вероятностен анализ на безопасността (риска) е аналитичен метод, който чрез моделиране систематично определя сценариите на евентуалните аварии и оценява вероятността/честотата за възникване на събития и на последствията от тях.

Ако не ви е ясно какво означава това нещо ВАБ ще се опитам да поясня разбираемо или по-точно ще се позова на предно свое тълкуване на това понятие, заимствано от статията Богомил Манчев - глава или задник на ядрения октопод? 2.

За целта следва да си изясним, какъв е смисълът и съдържанието на понятието „вероятностен анализ на риска/безопасността” (наричат го и така и инак, а е по-известно като ВАБ). На практика това „животно” може да се охарактеризира като хороскоп на АЕЦ или на което и да е друго предприятие или обект, спрямо което е приложено. Защо това е така ли? Много е лесно за обяснение. Ако съставителите на хороскопи получаваха толкова много милиони за работата си, колкото Бог. Манч. за ВАБ те биха наричали своите произведения „Вероятностен анализ на вашето безопасно бъдеще”, а не просто хороскоп. Всичко се определя от размера на заплащането. Другото което показва че ВАБ и хороскопите са едно и също нещо е, че и в двете „предсказания” няма прогноза за фатален край. Не ли? Отворете си вестника на страницата с хороскопите. Същото се отнася и за АЕЦ, но фатални краища се случват. Спомнете си Чернобил и Фукушима. И ще продължават да се случват, независимо че „бизнесмени” като Бог. Манч. не го предвиждат в хороскопите си.

Така Бог. Манч. трупа милиони от свободни съчинения, които нямат абсолютно никаква стойност. Толкова, че даже може да си плати на Форбс-България да го похвали.

На по-съобразителните и обичащите предизвикателствата от вас бих предложил да отпуснат въображението си и да се опитат да предвидят кога приблизително ще се случат поредните аварии и кога ще дойде поредната „проверка” на МААЕ. Не се смущавайте нито притеснявайте. Ще ви окуража, като ви кажа, че последните две аварии от горната хронология, случили се през октомври 2012-та, бяха предсказани от моя милост. Ръководството на предприятието и „важните” фактори не се вслушаха в предупреждението, макар и събитията да се случиха в рамките на предсказания срок. Дерзайте! Не се въздържайте.

Г. К.





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9870278
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930