Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2013 21:10 - За мечките, хората, сьомгата и цената на електрическия ток.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3654 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Представете си! Щата Аляска, река Юкон, сезона на изхвърлянето на хайвера на сьомгата, която се връща от соленият океан и плува против течението на реката, за да остави поколение и завърши земният си път. Всеки който е гледал някой от многобройните научно-популярни филми на тази тема знае, че на определени участъци от течението на реката, обикновено ниски и средни водопади, които сьомгата трябва да преодолява със скокове, цели стада кафяви мечки я причакват, за да я уловят и попълнят запасите си от безценни хранителни вещества, които да им позволят да доживеят до следващия сезон.

Сьомгата е полезна за здравето и баланса на веществата в човешкия организъм, а не само в мечешкия. Представете си сега, че по течението на река Юкон има и човешки населени пунктове, които разчитата на улова и запасите от сьомга не по-малко от горските мечки. Преди години е имало баланс между популацията и баланса в улова и разпределението на жизненоважната суровина между групите на мечките и хората. Но от няколко години насам популацията на мечките, а сигурно и апетита им, започва да расте с по-бързи темпове, а тази на хората изостава, заради нарастващата мизерия и гладна смърт или заради миграция в други райони, в търсене на алтернативни източници за препитание. Цената, времето и усилията на хората за набавяне на жизненоважната храна става непосилно висока и те решават да се организират и опълчат на мечките с тояги и камъни.

Мечките решават временно да отстъпят и да намалят с малко собствената си квота в името на мира и добруването с хората. Но мечката все пак е звяр, а не човек. И веднъж свикнала и привикнала организма си към по-големи количества риба не може дълго да издържи на намалена порция. Какво следва? ...

Нещо подобно се случва в нашата действителност. Миналият петък (31/05/2013) на поредното заседание на т.нар. Обществен съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се роди „новина”:

След края на заседанието председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова обяви, че не се очаква промяна ва цената на тока до 1 септември.

След миналогодишното поскъпване на тока (увеличаване на квотата от сьомга за мечките) с 13.6% и последвалото през март т.г. принудително поевтиняване с около 7% решението от миналия петък е поредното стопиране по пътя на задоволяване на апетитите на мечките стръвници. Правилно и трайно ли е това решение?

Категорично не! А това е така, защото мечката си е див звяр и докато е на свобода тя ще следва животинските си инстинкти, без да се съобразява с някакви си човешки нищожества. Скоро ще настъпи есента и тя няма да се спре пред нищо за да попълни нужните и за зимния сън запаси. Тогава пак хората да му мислят!

Какво тогава би следвало да бъде вярното и трайно решение на дилемата – и мечката цяла и човека сит? Единственият, според мен, верен подход е да се проследят най-алчните и ненаситни мечки, да им се устрои капан и задържани, а след това поставени на порцион, който няма да е колкото те си набавят на свобода, но ще е достатъчен за поддържане на минимума им за съществуване. Ефекта ще бъде двоен и ще позволи значително да се увеличи човешката квота в разпределението на сьомгата, разбирай – ще позволи даже поевтиняване на тока. А това е така, защото задържаните свръх алчни мечки вече няма да имат възможност да ловуват и да трупат повече риба, отколкото им е необходима, за личното и на семейството съществуване, но даже ще даде възможност на хората да си присвоят натрупаните до сега от хищниците свръх запаси. Нещо повече – ще служи като спирачка на останалите на свобода мечки да не прекаляват с апетита.  Не е ли елементарни и в същото време повече от вярно и справедливо?

Как да стане това в реални условия? Много просто! Аз ще ви дам пример за две мечки стъвници, които ако бъдат „входирани” по затворите, спрени да лапат и трупа, а натрупаното им бъде отнето, то това значително ще подобри картината, без да са нужни никакви фасадни Обществени съвети и каквито и да било други циркова. И сигурно вече се досещате, че първата мечка-стръвница е ЧЕП Владимир Уручев, която доскоро ловеше сьомга на две реки – АЕЦ „Козлодуй” и ДП „Радио-активни отпадъци”, а сега е оставен да ловува само на втората. Тази стръвница вече повече от година свръх нагло погазва Конституцията на РБ и има решаваща роля за намаляването на квотата от сьомга за хората. Затова още на първото заседание на т.нар. бществен съвет към МИЕТ (на 05/04/2013) поставих въпроса пред екс-министър Асен Василев за нейното отстрелване. Въпреки протакането след две седмици (на 19/04/2013) екс-министъра анонсира смяната на 23 позиции в държавни директорски бордове. Колко от тях реално бяха сменени никой така и не разбра? Факт е, че стръвница ЧЕП Уручев беше прокудена от реката АЕЦ „Козлодуй”, но оставена необезпокоявана да ловува в реката ДП „РАО”. Същото така не и беше потърсена отговорност и отплата за многогодишните и свръх алчни набези над първата река. Ако бъде отстранена от втората река и принудена да върне натрупаните запаси хората ще го почувстват осезателно. Но не би. Разни обществени съвети и министерски кабинети и даже медии се гаврят с хората, като ги залъгват, с временни или трайни укротявания не волния мечи апетит.

Ето го и доказателството, че и до ден днешен стръвница ЧЕП Уручев продължава да лови сьомга от реката ДП „РАО”. Справка в Търговския регистър, към дата 03/06/2013 г.

 image

Да сте чули, видяли или прочели в някоя „национално-отговорна медия” този факт или някакви въпроси към отговорните институции, свързани с това крещящо престъпление? Няма и да чуете! Медиите обичат само да рекламират лова на мечките стръвници, защото последните им подхвърлят част от сьомгата, а хората – мечките ги яли.

 image

image

И втората мечка-стръвница ви е повече от добре позната – изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Когато екс-министър Василев анонсира 23-смени в бордовете името на Николов беше единственото, индиректно, назовано, като беше обявено, че за стола му ще бъде обявен конкурс. След около 2-3 седмици лично екс-премиера Марин Райков защити и остави тази стръвница да си ловува спокойно на река АЕЦ „Козлодуй”. Защото този звяр е доказал апетит, вярност и умения да положи всички усилия за бъдещи отнемания на сьомга от хората за стотици милиони и даже милиарди евро.

Сигурно и вие познавате не една и две мечки-стръвници? За това няма смисъл да ви занимавам повече.

Още преди първото заседание на т.нар. Обществен съвет, в интервю за програма Хоризонт на БНР заявих, че ако не успея да отстраня ЧЕП Уручев от двата борда в които беше и предизвикам търсене на отговорност от него ще прекратя участието си в този фасаден съвет. Последното заседание в което участвах беше на 19-ти април – денят в който екс-министър Василев анонсира промените в бордовете, но повечето от които така и не се случиха.

На последното заседание на съвета (31/05/2913) е присъствала и втората мечка-стръвница Николов, но на никого това не му е направило впечатления. Нито на представителите на гражданската квота, нито на екс-министър Василев, който също е присъствал и беше поискал оставката на хищника.

 Г. К.





Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9882769
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930