Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2013 10:03 - Орешарски обещава светло бъдеще на ядрената мафия.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3139 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Часове след на скандалното избиране на кабинета „Орешарски” беше публикуван и т.нар. „План Орешарски”. Ето част от него, в часта Енергетика:

ДЪРЖАВНОСТ, РАЗВИТИЕ, СПРАВЕДЛИВОСТ

Национални приоритети на програмното правителство

Ребалансиране на енергетиката

  • Развитие на енергетиката като основен индустриален сектор, създаващ значителна добавена стойност, притежаващ гарантиран външен пазар, в който страната ни има доказани сравнителни предимства.
  • Развитие на българската енергетика на основата на три приоритета – енергийна ефективност и ВЕИ, национални енергийни ресурси и ядрена енергетика.
  • При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта "Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България – рестартиране на проекта с ясна финансова структура.
  • Незабавни преговори с Росатом с оглед минимизирането на последствията от иска за 2.5 млрд. лв.

На следващият ден (30/05/2013), „любимият” ми вестник „Дневник”:

Виждам АЕЦ "Белене" като икономика, не като на политика. Ако има необходимата ефективност, има смисъл да се мисли за реализация на проекта. Това заяви в сутрешния блок на БНТ новият премиер Пламен Орешаски. Той подчерта, че преди да може да говори конкретно, трябва да бъде направен подробен анализ и припомни, че има утежняващи фактори по проекта – започнал е преди много време, вложени са пари, а и в момента се разглежда иск.

Информационна агенция ПИК:

Рестартират тържествено АЕЦ „Белене“ на 5 юни

Богомил Манчев ще обяви връщането на американските инвеститори на форума на „Булатом“ в Златни пясъци

БСП е готова да обяви рестарта АЕЦ „Белене“ на 5 юни – на този ден в "Златни пясъци" започва годишната ядрена конференция на Българския атомен форум („Булатом“), чийто председател е консултантът по проекта Богомил Манчев (на снимката).

Традиционната годишна конференция във ваканционния комплекс "Ривиерата", бившата резиденция на Тодор Живков, ще се проведе на 5, 6 и 7 юни.

Според близки до Богомил Манчев именно по време на мащабната конференция ще бъде обявено възобновяването на инвестиционния интерес на американската компания Quantum Group, зад която стоят милиардери от Азия с индийски и шриланкийски произход.

Богомил Манчев е собственик на "Риск инженеринг", която е подизпълнител на американската Worley Parsons ("Уорли Парсънс") - консултант по "Белене". Източници на ПИК в "Уорли Парсънс" неведнъж са заявявали, че според тях проектът е изгоден от икономическа гледна точка за България, "нищо, че е руски" - според тях при замразяването му от ГЕРБ ставало дума само за политика.

Коментар под информационното съобщение (автор Борислав Ганов):

Абе идиоти но да погледнем малко цифрички. Като фактите говорят и Комунистите ще замълчат.

8млрд за Белене или се взема заем или бюджет(ако е бюджет кое ще орежат за да го построят?) - ако се вземе заем след 30 год при лихва 5% трябва да сме изплатили общо 20млрд на банката. При 2000мв/ч * 24 часа * 30 дни * 11 месеца * 25 годни за да върнем само лихвите ще трябва цената да започне от 50.5 Евра на Мв/ч (тук не включвам заплати, гориво, амортизация и пр. само лихви) В момента Козлодуй продава на цена 22 Евра на МВ/ч като тук е включено всичко. И на всичкото отгоре се оплакват че е нерентабилно.

В тази сметка изобщо не са включени фондовете за ликвидация на централата. И се приема че централата ще работи винаги на 100%. А да и да добавя използвах за смятане формулата за проста лихва. Ако се използва формулата за сложна лихва цената още ще набъбне.

Проверих сметките и всичко се оказа вярно!

На следващият ден (31/05/2013), пак „Дневник”:

Премиерът Орешарски имал усещането, че проектът АЕЦ "Белене" ще бъде довършен

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че има усещането, че ще е по-изгодна за България да довърши проекта АЕЦ "Белене". Изказването му беше направено в "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви.

Орешарски заяви още, че е почти сигурно, че руската компания "Атомстройекспорт" ще спечели делото срещу България, което заведе в арбитражен съд заради отказа от строителството на АЕЦ "Белене". Така Орешарски опроверга уверенията на кабинета "Борисов", че "Атомстройекспорт" няма шанс срещу България в съда.

Коментар №55 под същата статия, по повод сметката с изплащането на кредита:

Колега, само да те светна, простата лихва се използва при краткосрочни експозиции, сиреч до 1 година, останалото е на сложна лихва, тъй че калкулацията далеч не е точна, а е много подценена.

Съгласен съм! Проверих верноста на сметките и всеки от вас може да го стори също с калкулатора за сложна лихва. Използвайки сложна лихва при обслужването на кредита сметката набъбва с над 50%!!!

Що се касае до „сигурноста” на Орешарски, че България ще загуби делото срещу нелепия иск на „Атомстройекспорт” смея смело да се съмнявам. Причината за основателното ми съмнение е липсата на договор на АСЕ с българската НЕК.

Извод! Кабинета „Орешарски” тласка страната към пропаста. Да живее ядрената мафия!

Г. К.





Гласувай:
4



1. tanika - А после концентрираното зло на БСП ...
02.06.2013 21:24
А после концентрираното зло на БСП Мая Манолова се чуди, че от първия ден има протести срещу кабинета...
Какво да чакаме?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835275
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031