Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 09:39 - Дискриминация! Вход в АЕЦ „Козлодуй” - само за „отличници”?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2312 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Предисторията. На 10-ти юни 2012 г. журналиста Иво Инджев написа в блога си статия, озаглавена Впрегнаха бебета и бабета в генерирането на възторг от АЕЦ “Козлодуй”, вдъхновена от ПР акцията с т.нар. мероприятие „Ден на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй””, преовела се за пореден път предния ден. По този повод аз написах във форума под статията следния коментар:

Тази сапунена опера с дните на отворено врати в АЕЦ “Козлодуй” е стара почти колкото “Робинята Изаура” и се “излъчва” два пъти годишно. Даже предлагам на Иво и други съмишленици някой ден да уважим това мероприятие (например, по време на есенното му издание, тази година) и на място да се убедят доколко вратите на АЕЦ-а са “отворени”.

В последващ коментар поясних:

Организирането и провеждането на групово посещение по време на следващите отворени врати в АЕЦ “Козлодуй” има смисъл не толкова за мен (аз съм работил там над 17 години), а най-вече за останалите хора от групата. Идеята е следната. посетителите по време на това мероприятие се организират по групи и в съпровод на човек от централата преминават през точно определен маршрут. Хубавото е, че гостите могат да задават въпроси на водача си, а от неговите отговори ще си проличи доколко вратите на АЕЦ-а са “отворени” и доколко не са. Болшинството гости не могат да формулират подходящи въпроси, за да хванат домакините си “по бели гащи”, но за това пък аз имам безкраен списък от такива. И тогава именно ще стане интересното и ще си проличи доколко “прозрачен” е “мирния атом”

Не бяха изминали цели два месеца от тогава и АЕЦ „Козлодуй” публикува на сайта си следното:

30.07.2012 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с въвеждането на засилени мерки за сигурност и повишаване на контрола на достъпа на външни лица към АЕЦ “Козлодуй” ръководството на атомната електроцентрала информира следното:

 1. Временно се преустановяват посещенията за разглеждане на обекти в АЕЦ “Козлодуй”.

2. Считано от 1 август 2012 г., за подаване на документи от юридически лица и граждани, касаещи дейности, свързани с АЕЦ “Козлодуй”, се открива временно деловодство в сградата на Дом на енергетика, гр. Козлодуй.

Мисията се оказа невъзможна. Минаха месеци. Дойде време да се провежда историческия „референдум”, за бъдещото развитие на ядрената енергетика в България. Реших да се възползвам от случая и се обърнах с Открито писмо до изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй”, в което призовах г-н Валентин Николов да се разпореди, да се възстанови мероприятието „Ден на отворени врати”, което да се провежда ежеседмично, до деня на „референдума” (27/01/2013), за да даде възможност на гражданите да се запознаят, за какво ще гласуват. Писмото беше изпратено по електронната поща до Информационния център на АЕЦ-а, такава е процедурата, но отговор не последва.

Какво се слъчва преди една седмица? Четем ново информаципнно съобщение на интернат страницата на централата:

04.04.2013 Кауза.BG гостува в АЕЦ „Козлодуй” 

Единадесет младежи, участници в телевизионния формат на БНТ – Кауза.BG, посетиха АЕЦ „Козлодуй” на 3 април 2013 г. В продължение на няколко часа младите хора успяха лично да се запознаят с атомната електроцентрала – посетиха командна и машинна зала на пети блок, а след обхода се състоя разговор с изпълнителния директор на Дружеството. Близо час продължи срещата с Валентин Николов. „Когато младите хора са активни и искат да знаят, когато провокират обществото със своите каузи и мнения, тогава винаги човек си спомня с оптимизъм, че България има бъдеще” – с тези думи ги приветства изпълнителният директор. Той запозна младежите с основните цели, които стоят пред атомната електроцентрала – безопасна експлоатация, продължаване на срока на експлоатация на двата хилядника, изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ, и разказа как тези цели се превръщат в кауза както лично за него, така и за работещите в централата. 

Какво се получава на практика, уважаеми дами и господа? За някои може, а за повече от седем милиона българи не може? За тези, които имат кауза може, а всички останали нямат? Вие/ние, аз нямаме кауза! Ще ви споделя тайно, че моята кауза е, час по-скоро АЕЦ „Козлодуй” окончателно и безвъзврано да бъде спряна и затворена, за вечни времена. Но не казвайте това на никой, най-вече на г-н Николов. Много ви моля! Защото според него това не е достойна кауза, която да заслужава аз и моите приятели да бъдем допуснати до вътрешноста на родната „гордост” – АЕЦ „Козлодуй” ЕАД.

Този понеделник, 08/04/2013. се насилих да гледам реалити шоуто Кауза.БГ, по БНТ. Очаквано, в него беше излъчен няколкоминутен видео-репортаж от посещението на младежите в централата. Нищо против и нищо лично към младите хора, но краткия ми коментар е – жалка картинка.

Ако някой от вас се чувства дискриминиран си е за негова сметка. Намерете си достойна кауза и тогава ... може и да ви огрее?

Г. К.




Гласувай:
3



1. mitjo - Колко са будни зомбираните млади, ...
12.04.2013 10:45
Колко са будни зомбираните млади, участвали в програмата. Колко му да се погледне това-онова в мрежата и да се включи малко мозъчна активност...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872588
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930