Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 09:25 - Близки до шефа на АЕЦ лапат от детски храни.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3179 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един материал на вестник „БанкерЪ” (брой 12, 22-29 март 2013 г.). Няма да коментирам много, а само ще напомня, че откакто въпросният шеф е оглавил АЕЦ „Козлодуй” (през май 2012-а г.) в предприятието се случиха безпрецедентните четири аварийни спирания на общо двата действащи блока (5 и 6) плюс едно принудително понижаване на мощноста. За първи път през 39 годишната история на централата се говори за нейния фалит. Шефа на АЕЦ-а е „съвсетван” от действащ евродепутат, в нарушение на Конституцията и законите на страната и т.н. и т.н.

Близки ди шефа на АЕЦ лапат от детски храни. (На посочения линк ще видите само анонс към материала, а не всичко, което се съдържа в него. Ето защо аз по-долу го пренаписах за Вас, с известни съкращения, които не касаят фирмата близка до шефа на АЕЦ-а.)

Бизнесът с първо, второ и трето, баничка и боза за детски ясли и градини, училищни столове и бюфети е сладка хапка за много фирми. Защото малчуганите в страната са стотици хиляди, а общините, колкото и да са го закъсали, все отнякъде намират средства за прехраната им. А става дума за милиони левове. Със съмнителна систематичност обаче поръчките се печелят от доста ограничен кръг фирми. Една от тях е "Макрон", гравитираща около директора на АЕЦ "Козлодуй" и вече бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов. До влизането си в парламента през 2009-а той е притежавал 33% от нея. Още по-темата четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

------------------------------------------------

В големите ни градове със съмнителна систематичност поръчките се печелят от доста ограничен кръг фирми. Една от тях е „Макрон”, гравитираща около директора на АЕЦ „Козлодуй” и вече бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов. До влизането си в парламента през 2009 г. Николов е притежавал 33% от нея, а според Търговския регистър сегашни собственици са Валентин Владимиров, Милен Петров и Тодор Крумов. Дружеството прави оборот от милиони левове с множеството спечелени конкурси за доставка на хранителни продукти в почти всички столични райони.

Справка в Регистъра за обществени поръчки показва, че само в рамките на последните 12 месеца „Макрон” е получила договори за над 3 млн. лева. За доставка на хранителни стоки и хигиенни материали в две детски млечни кухни и две ясли в район „Средец” компанията прибира 300 хил. лева. За подобни услуги район „Сердика” си плаща 803 хил. лева. Панчарево вади още 300 хил. лева, община „Студентска” – още 492 400 лева. Последният за сега контракт на „Макрон” е от януари 2013-а, като за доставка на хляб, тестени закуски, мляко и млечни изделия, месо и месни изделия, риба, зърнени произведения, захарни изделия и подправки за общинските детски заведения община „Изгрев” е платила 390 хил. лева.

Успехите на „Макрон” обаче не са само в София, тъй като тя има договори и с община Елин Пелин за около 240 хил. лева. Доста добър е и контрактът й за храненето на ученици, които ще посетят летните морски лагери на „Ученически отдих и спорт” ЕАД в Бургас, Равда, Обзор, Балчик, Албена, Кранево, Златни пясъци, „Св. св. Константин и Елена”, Варна, Шкорпиловци и парк „Росенец” през това лято. Офертата е на стойност 759 375 лв., като по всички обособени позиции в търга еднинственият кандидат се оказва „Макрон”, която печели, както се казва, без бой. От юли 2007-а до сега фирмата е класирана първа в общо 29 търга, някои от които безрезултатно са обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията от засегнати претенденти.

------------------------------------------------

Въпреки че общините плащат стотици хиляди, дори милиони, за да бъдат подопечните им малчугани добре нахранени, родителите също вадят не малко пари от собствените си джобове. Между един и два лева варира цената на купоните в детските кухни. Проблем на доста места обаче си остават малките порциони и недостатъчно добрата хигиена. Фактът, че майките и бащите сами се грижат за измиването на съдовете за храна, съвсем не е решение на неуредиците. При последната масирана проверка на Българската агенция по безопасност на храните, направена преди учебната 2012-2013 г., инспекторите издадоха 242 предписания и съставиха 36 акта за административни нарушения. Най-често бяха констатирани несъответствия на сграден фонд и оборудване, наличие на храни с изтекъл срок на годност, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на Наредба №9 от 16 септември 2011-а за специфичните изискавания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.

------------------------------------------------

Потърпевши например разказват, че пвечето храни са твърде разредени или допълнително сгъстени с брашно ... Родители са шокирани, че плащат по 16 лв. за био меню, а получават неустановени водни консистенции. Други се оплакват, че за 8 лв. взимат ястия, които като грамаж не струват и 50 стотинки, затова и децата им не могат да се нахранят. Доставките и съхранението са друга болна тема. Някои кухни те принуждават да станеш в 6.30 – 7 часа сутринтапрез уикенда, за да се разплатиш с куриера им. Другата опция е да вземеш храната си от на-близкия детски магазин или кафене, коетоима договор с частна кухня. Много от обектите обаче нямат необходимите за добро съхранение хладилници. И ако, не дай, Боже, детето ви се натрови, можете да се оплачете само на арменския поп. Защото повечето частни кухни, независимо под каква форма продават храната си, не предоставят касова бележка, с която да докажете, че сте я закупили от тях. Този въпрос би следвало да привлече вниманието на данъчните.

Калоян Атанасов

Изводите, този път, ги оставям изцяло на вас.

Г. К.




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837345
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031