Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2013 08:53 - Медии блажат от скока на цените и надуването на сметките за тока. II
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2780 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Светкавична реакция на ядрената мафия и обслужващите я медии беше забелязана след публикуването на материала Медии блажат от скока на цените и надуването на сметките за тока. Точно една седмица им беше нужна, за да се „корегират”.

Нека напомня накратко, че в споменатата публикация ставаше дума за това, че една и съща медийна групировка („Икономедиа” на Иво Прокопиев), в рамките на една година отразява, как цените на 40% от продукцията на АЕЦ „Козлодуй”, продавана на т.нар. „свободен пазар” на електроенергия спада с повече от 10% (от 72 лв/МВт.ч до 64.5 лв/МВт.ч), като в същото време не търси отговора на въпроса, защо от 1-ви юли 2012 г. цената на тока за крайните потребители се вдигна с 13.6%. Изведнъж седем дни след това разкритие, точно в деня на подадената оставка на кабинета Борисов, изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов дава интервю за БНР, в което вече е „вдигнал” цената на тока за „свободния пазар” до 71 лв/МВт.ч!!! В интервюто си за в-к „Капитал” от 29-ти януари 2013 г. той заявява, че постигнатата цена е 64.5 лв/МВт.ч, а по-малко от месец след това тя се е покачила на 71 лв/МВт.ч.  Това се случи точно ден след пресконференцията на министър-председателя Бойко Борисов, че има възможност от 1-ви март цената на тока за крайния потребител да падне с 8%, с решаващата роля на АЕЦ „Козлодуй”. Новината за „новата цена” на тока (71 лв/МВт.ч) за т.нар. „свободен пазар” достигна до мен чрез в-к „Дневник”, от същата медийна група „Икономедиа”, които пак „не забелязват” и не питат, защо става така и на какво се дължи тази рязка промяна в цените на тока. Ето и въпросната публикация:

АЕЦ "Козлодуй" щяла да си влезе в социалните функции

И ето как е цитиран Валентин Николов:

В момента 60 процента от произведената енергия на АЕЦ "Козлодуй" отиват за регулирания пазар на цена от 44 лева за киловатчас, останалите 40 на сто се продават на свободния пазар и за износ, обясни Николов. Той обаче посочи, че тази цена от 44 лв. не покрива себестойността на енергията. На свободния пазар енергията се продавала средно за около 71 лева.

Ще внеса уточнение, че спомената в цитата цена от „44 лева за киловат час”, за регулирания пазар (АЕЦ продава на НЕК 60%), всъщност се отнася за мегават час. Ако беше за киловат час то тя би била 4.4 стотинки. Но нас повече ни интересува другата цена, за т.нар. „свободен пазар”, която изненадващо за по-малко от месец „се увеличи” до 71 лв/МВт.ч. Защо става така?

Сигурен съм че и сами се досещате, но нека си кажа и своето мнение. А то е, че пак сме лъгани. Цената на тока за т.нар. „свободен пазар” изкуствено се вдига, само на думи, за да може да се „намери” буфер, за обещаното от премиера предстоящото намаляване на цената на тока с 8%. На практика това е директно признание, че до сега сме били лъгани и ограбвани. Това си личи и от самото заглавие на последната публикация в „Дневник”: АЕЦ "Козлодуй" щяла да си влезе в социалните функции. От него следва, че държавното предприятие до сега не е изпълнявало или по-скоро е отказало изпълнение на „социални функции”, а сега ще „си влезе” в тях, за да тушира всенародния протест и гняв. Ядрената мафия и обслужващите ги медии са се солидаризирали, че временно ще отстъпят от големия грабеж, ще ни излъжат, че са се загрижили за нас, ще се снишат докато утихнат протестите и после пак ще ни измислят и приложат нови схеми, за поредното ни ограбване.

Оставам на вашата воля да решите дали и колко да вярвате на този и на който и да е друг изпълнителен директор на АЕЦ-а, а също така и на въпросната и други медийни групи.

Искам да благодаря на електронните медии Eurochicago.com, E-vestnik.bg, Faktor.bg и блога на журналиста Иво Инджев (http://ivo.bg/), за коректното отразяване на материала Медии блажат от скока на цените и надуването на сметките за тока. Готов съм да се съглася, че своевременната им и коректна реакция (позоваване на източника) също е повлияла за бързата реакция на симбиозата медии – ядрена мафия.

Г. К.

П.С. Преди две седмици една медиа, национален седмичник, си позволи да ми открадне едно мое разкритие и да си го припише на себе си. Става въпрос за дублирането на модернизацията на блокове 5 и 6 и удължаването на ресурса им, за което вече са похарчени един милиард лева (без лихвите по кредитите), а настоящите управници планират похарчването на нови над половин милиард лева, за същото мероприятие. За сега спестявам името на въпросния вестник, но ако се получи рецидив или такава практика се приеме и от други медии ще реагирам.



Гласувай:
4



1. mitjo - http://iankov.blogspot.com/
22.02.2013 00:51
http://iankov.blogspot.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874674
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930