Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2013 10:04 - Медии блажат от скока на цените и надуването на сметките за тока.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3908 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

И по-специално ще дам нагледен пример с една от най-претенциозните медийни групи, „любимата ми” Икономедия, на Иво Прокопиев, а главната роля ще изиграе в-к „Капитал”. На 29-ти януари 2013 г. във вестника е публикувано интервю с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, носещо култово звучащото в тези дни заглавие:

„Цените на електроенергията в региона падат драстично.”

Усещате ли задявката? Цените на електроенергията в региона падали драстично, но за сметка на това сметките ни за ток се увеличават още по-драстично. Но нека да видим по-добре, как тази медиа помага на хората, които си дават парите, за да я четат.

Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?

Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2"

Защо, какви цени постигнахте?

64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена.

Тук следва да отбележа, че 40% от електропродукцията на АЕЦ-а се продава на т.нар. „свободен пазар”. Опитайте се и вие да участвате на него, за да разберете, колко е „свободен”. Тези 40% представляват малко над 7 милиарда киловат-часа, за изминалата 2012-та година. Как да разберем къде е заровено кучето? Като се върнем една година (8-ми януари 2012 г.) назад и видим една друга публикация на същият вестник, озаглавена:

„Търговци на електроенергия: АЕЦ "Козлодуй" оскъпява тока за индустрията”

Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти - едрата индустрия.

Забелязахте ли, уважаеми дами и господа? Преди една година цената на един мегават-час е била 72 лева, а сега е вче 64.5 лева!!! Това прави спад с около10.4%. Предполагам, че никой от вас, а също така и нито един журналист от Икономедиа, не сме забравили, че от 1-ви юли 2012 г. цената на електроенергията за крайния потребител се покачи с цели 13.6%. Пак питам – забелязахте ли? На едро цената пада с 10.4%, а на дребно расте с 13.6%. Нито в интервюто с шефа на АЕЦ-а, нито в която и да е друга публикация на тази група няма да намерите питане към държавна институция (МИЕТ, ДКВЕР, НЕК, БЕХ, МС или която се сетите още) ЗАЩО СТАВА ТАКА??? ЗАЩО? Цъ – цъ! Няма да намерите.

Простата сметка, седем милиарда киловат часа умножени на разликата в цените (0.75 ст. за киловат-час или 0.0075 лв. за мегават-час), показва пропуснати ползи за предприятието, респективно – на държавата и на всички нас, в размер на 52 500 000 (петдесет и два милиона и половина) лева. Дреме и на държавата за вас!

Във въпросното интервю на шефа на АЕЦ-а, което послужи за основа на горния анализ, има още няколко примера, за небрежното отношение на тази медиа към престъпни практики в това предприятие. Но за да не съм прекалено досаден ще ви обърна внимание на само един, но затова пък какъв. Последното изречение, от отговора на първият въпрос гласи: Намалихме злоупотребите с гориво и др. !!! Намалили били злоупотребите с гориво!!!! Уаааауууу... Ама какво гориво, какви злоупотреби, кои са виновни и наказани ли са, на колко възлизат загубите, ама защо само сте намалили загубите, а не сте ги премахнали напълно, значи ли това, че и при вас продължават да се извършват подобни злоупотреби, но в по-малък обем???? Тези и още много подобни въпроси въобще не интересуват журналистката вземаща интервюто, защото предваително знае, че отговорите им въобще няма да са полезни за читателите. Правилно! Цени времето на читателите и не желае да им го губи? За тези от вас, на които времето им е в излишък могат да се запознаят с детайлите и механизма на това престъпление, струващо повече от четири пъти по-скъпо от примера с падналите цени на тока, в материала: Ново! Уникално! Престъпление с ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”!

В първият ден от протестите друг вестник от същата медийна група („Дневник” – „безценният ми”) излъга читателите си, че:

В София националният протест под надслов "Да запалим монополите" не беше най-многолюден, като пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се събраха над 500 души.

Понеже лично участвах в мероприятието мога със сигурност да кажа, че участниците бяха много над 5000 (пет хиляди) човека. Сигурен съм че и в мрежата могат да се открият стотици доказателства за това.

През следващите дни същата медиа постоянно заливаше читателите си с „гениалните идеи” на калинката-министър Добрев, за преговорите му с ЕРП-тата за разсрочено плащане, за лимитиране на срока на засичане на електромерите, за „умни” електромери и какво ли още не. Но нито един път не повдигна въпроса за преговори с ЕРП-тата да си признаят за грабежа и да ни направят компенсиращи отстъпки в сметката за следващия месец или даже за няколко месеца, за тези чиито сметки са надписани над 100%.

Забравих да ви попитам: Вие знаете ли защо тази медийна група третира така читателите си? Не? Не сте разбрали още? Наистина ли? ОК! Ще ви кажа.

От много години собственика на същата медийна група Иво Прокопиев играе със собствена фирма на търговете за продажба на ток от АЕЦ „Козлодуй”, на т.нар. „свободен пазар”. Този факт е надлежно документиран в един от най-първите постинги в този блог, в началото на септември 2009 г. Това е и причината нито едно от изнесените тук многобройни престъпления на ядрената мфия никога да не са били отразявани на страниците на тази групировка.

Но и това не е всичко! Въпросната медийна група получи цели три милиона лева, за период от три години (ноември 2011 – ноември 2014) от фондация „Америка за България” с основна задача – защита на американските интереси в АЕЦ Козлодуй”. Ето как е анонсирано това в сайта на фондация „Америка за България”:

Проектът ще допринесе за постигане на мисията на фондация „Америка за България” за укрепване на демократично общество в България като подкрепя независими медии и утвърждава високите професионални и етични стандарти в журналистиката. Изданията на „Икономедиа” ще съхранят своята редакционна независимост и ще укрепят водещите си позиции в отразяване на събития, в разследвания и анализи, които подкрепят реформите във важни обществени сектори и служат на интересите на гражданите на България.

Пак ли нещо не ви е ясно? Ако се върнете по нагоре и си направите труда да прочетете интервюто на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” внимателно, може и да се досетите за истинската причина, за „братската” американска субсидия. Кои страни са кандидати за изграждането на 7-ми блок в Козлодуй? Пише го в интервюто на „укрепващата демократичното общество в България” медиа.

Г. К.





Гласувай:
5



1. patzolino - А ето и едни интересни връзки,
14.02.2013 13:30
на които попаднах, докато търсих повече информация за въпросния Прокопиев:

Росен Плевналиев е "интелигентен, спокоен, уважаван в строителния бизнес". Влизането му в политиката се свързва с медийния магнат Иво Прокопиев, близък до Борисов. Плевналиев е също така в борда на директорите на Българо-Американската стопанска камера и номинацията му за министър ще бъде топло посрещната от американските инвеститори - смятат американските дипломати.

Източник: https://bivol.bg/wlplevnaliev.html

Така че не е чудно защо точно американците финансират медията. Всичко е навързано.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841794
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031