Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2013 10:01 - Грийнпийс и Зелените подкрепят изграждането на 7-ми блок в Козлодуй.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3516 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, в предаването АЕЦ в сегашно време 27.12.2012 (Предаването е дълго, защото включва репортажи от различни събития, а плейера няма таймер. За това, ако искате да спестите време, когато буфера се зареди преместете индикатора към средата, за да видите интервюто с шефа на АЕЦ-а.). Тук, за ваше удобство, съм извадил само частта, която ни вълнува в момента:

Вчера знаете че имахме със Зелените, т.нар. Зелени, и от Грийнпийс, и от нашите формации, които защитават зелени идеи, на една маса, във връзка с Орхуската конвенция. Аааааа.... Всъщност те ни казаха, че те са забавили проекта АЕЦ „Белене”, с около четири години, със съдебни спорове. И ако искаме да нямаме забавяне със седми блок да работиме с тях. Аз си взех бележка. Категорично ще работим с тях, разбира се, когато е конструктивен диалога, за да може да избегнем всичките тези съдебни спорове и съответно да бъде уведомено населението максимално много, за да могат те при обществените обсъждания, те да вземат своето отношение. Но аз мисля, че тук нямаме проблем с подкрепата на хората, не само на местно ниво във връзка със 7-ми блок на АЕЦ „Козлодй”.

Направих си труда да „инспектирам” сайтовете на ПП „Зелените” и на екологичното сдружение „За земята”, представляващо Грийнпийс в България, но никъде не открих публикувана информация за съдържанието и резултатите от тази среща, което не значи че тя не се е състояла и шефа на АЕЦ-а лъже. Участник в срещата ми потвърди по е-мейл, че такава среща е имало, че на нея е присъствал и брюкселския представител на Грийнпийс Ян Хаверкамп и, че последния бил особено „критичен” към родната централа. Защо, обаче, тези т.нар. „зелени” не публикуват подробна информация и даже видео, за „ползите”, които са „извоювали” за нас?

„Любимият” ми вестник „Дневник”, 18 януари 2013 г.:

Борисов и еколози за енергийното бъдеще на страната (стенограма)

БОРИСЛАВ САНДОВ (Съпредседател на партия "Зелените"):

Уважаеми дами и господа министри, представители на медиите, благодаря за предоставената ни възможност да изразим нашата позиция, тъй като тя действително съвпада с тази на правителството, което се отказа от скандалния проект "АЕЦ "Белене". Това беше и в предизборната програма на ГЕРБ и е едно устойчиво решение, което беше направено.

А всички ние прекрасно знаем, че правителството вече е задействало механизма за повторно похарчване на още € 266 милиона, за „удължаване” на живота на съществуващите 5-ти и 6-ти блокове в АЕЦ „Козлодуй”, без оглед на похарчените до преди по-малко около 5 години почти € 500 милиона, за същата цел. Пак правителството е взело решение и на практика е привело в действие подготвителните дейности за изграждане на 7-ми блок, пак там. Няколко дни след това Борисов потвърждава това, в предаването Панорама на БНТ1, от 1-ви февруари 2013 г. Реакция от страна на т.нар. „зелените” няма.

През седмицата преди „историческия и най-демократичен референдум” в Родината ни пристига ЧЕП Ребека Хармс, съпредседател на зелената фракция в ЕП, за да агитира за участие в безсмисленото мероприятие, за да се премине прага от 20% активност и така цирка да се продължи с три месеца (чрез парламентарни празнословия). Отвличащата „стрелба” в посока Белене, за да не се вижда и чува АЕЦ „Козлодуй”. (Да напомня, че ЧЕП означава член на евро-парламента (ЕП).) И сигурно не е дошла с празни ръце, защото се развихрят едни мероприятия, едни агитации до безкрай. То не бяха срещи и разговори, то не бяха дискусии, презентация на книга на ЧЕП Хармс, концерт, пресконференция и какво ли още не. И на нито едно от тези мероприятия не се поставя въпроса за НЕ удължаването на ресурса на действащите блокове 5 и 6, както и за НЕ строителството на 7-ми блок!!! Но не е само това! Ако тези хора наистина са против престъпната ядрена индустрия, защо нито един от тях нито веднъж за тази седмица не разобличиха едно проточващо се вече близо година тежко престъпление, а именно участието на ЧЕП Владимир Уручев в управата на АЕЦ-а и ДП”РАО”? Защо ЧЕП Хармс не разобличи и не потърси отговорност от ЧЕП Уручев, който в момента „дирижира” (разбирай – източва) провеждането на дейностите за блокове 5, 6 и 7? Защо ли? Защо ли? Защо?

Защото са „заети” с рекламата и разпространението на световният „бестселър” на ЧЕП Хармс, за нейна ексурзията в Япония, година след трагедията. За разлика от срещата с шефа на АЕЦ „Козлодуй” рекламата на „бестселъра” е намерила своето достойно място на интернет страницата на „зелените”. Ама моля ви се! Ама разбира се! Това е показна репетиция. Като гръмне някой от блоковете в Козлодуй (под „мъдрото ръководство” на ЧЕП Уручев, примерно) ЧЕП Хармс ще продължи поредицата си от пътеписи, а нашите „зелени” ще устроят целогодишни публични четения.

Резултатите от „референдума” ги знаем. „Зелените” обвиниха за тях агитаторите за бойкот, като скромната ми особа е първият стред тях. „Зелените не забелязаха”, че само 16 000 човека по-малко да бяха отишли до урните и страницата „Белене” щеше да е безвъзвратно затворена, а вместо това си приписват „заслугите”, че са убедили над полвин милион да ги „послушат”, неглежирайки усилята на „демократи” за смърт на България. Така сапунката „Белене” ще продължава, за да не се чува канонадата от екшъна „Козлодуй”, до следващия пътепис на ЧЕП Хармс.

Какво обединява ЧЕП Хармс, Ян Хаверкамп (Грийнпийс - Брюксел) и ЧЕП Уручев? Минимум две неща. Първо – нито един от тях никога и по никакъв начин не е „видял”, оповестил или предприел действия за търсене на отговорност за извършени престъпления на теритотрипта на АЕЦ „Козлодуй”. Не се и очаква никога такова нещо да се случи. Второ – всеки един от тези тримата лично, повтарям – ЛИЧНО, са ме съветвали да си намеря доходоносно занятие, за да оцелея. Не да ми съдействат по разкриването и наказването на виновниците на престъпленията с които се занимавам от 5 години, а ме „съветват” да се занимавам с нещо друго, което да ми пречи на първото. Или: „Работи и произвеждай, за да има какво да крадем, а не ни се бъркай в делата!” Или: „Или работиш и ние крадем или умираш!”

Те ме „съветват”, но избора си е мой. Вече повече от 900 (деветстотин) дни мисля как да постъпя. А докато мисля ви разказвам тези истории, които никой друг не ви разкзва, а и аз не бих могъл, ако послушам „съветите” им.

Г. К.

П.С. Като логично следствие от направените по-горе констатации "Ядрена престъпност" обещава в най-скоро време да публикува най-новите разкрития, за най-новите схеми за източване на АЕЦ-а, за да може да се гарантира "конструктивния диалог" със "зелени", ЧЕП-ове и други, които схеми ще ни бъдат разказани от самия изпълнителен директор на централата.



Гласувай:
3



1. georgimet - Хм...
05.02.2013 13:30
Според мен гласуването с "НЕ" на референдума не беше лошо нещо. Не съм съгласен с това, което казваш: "само 16 000 човека по-малко да бяха отишли до урните и страницата „Белене” щеше да е безвъзвратно затворена". Дори активността да беше под 20%, това нямаше да спре следващото правителство да прави каквото си иска с АЕЦ "Белене". Управляващите България, и политиците като цяло, не ги притеснява да показват правилата и законите. Дори тези, които самите те са приели :) Иначе Зелените не са единствената партия на европейско ниво, която премълчава и дори прикрива престъпленията на управляващите България. Все пак Сергей Дмитриевич Станишев е председател на Партията на Европейските Социалисти (ПЕС). Всички знаем, че докато беше той премиер, се вихреше впечатляваща корупция с евро-фондовете. Все пак ГЕРБ е член на Европейската Народна Партия (ЕНП), въпреки световно известните връзки с мафията на Бойко Борисов, Емил Димитров (Емо Фаса) и др. Следователно е глупаво да се надяваме, че някаква си партия ще ни реши проблема с кражбите и опасното управление на АЕЦ Козлодуй. Дори да е "европейска" партия. Зелените не са изключение. Очевидно има нужда от нов играч, който не е опитомен, превърнат в част от проблема, вместо да е част от решението. Мисля, че ако българските Зелени бяха опасни за "статуквото", изобщо нямаше да ги регистират като партия дори. Такива неща си мисля...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841144
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031