Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2013 17:38 - Ядрени реактори, блокове, централи и мощности?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2453 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Доскоро червените бабички разиграваха в парламента цирка, за това, как било по-правилно да се формулира въпроса за референдума, за атомна или ядрена централа. „Демократите” (сините бабички) играеха опоненти. Зрелището се получи? Двете крила на ядрената мафия продължаваха да крадат от джоба на най-бедните европейци, настройваха хората едни срещу други и продължаваха да произвеждат ядрен боклук, който после да завещаят на клетниците. Сега дойде време и „демократите” да изиграят своята част от пиеската.

Сега те вече определят, кое е мощност и кое централа, а ефекта за народа е същият, както и от спора атомна-ядрена. Защо това е така? Нека да видим фактите.

 

Първо бяха реакторите, На първият от тях наскоро световната мафия честваше 70 годишен юбилей. Той е бил конструиран и пуснат в експлоатация с една единствена цел - да се докаже възможността за производството/добиването на несъществуващия на Земята изотоп Плутоний-239 (Изотопите са атомни ядра на един и същи химичен елемент, с еднакъв брой протони в тях, но с различен брой неутрони. Така например броя на протоните в ядрата на всички изотопи на Плутония е 94, а на Урана – 92.). А „жаждата” за сдобиване с Плутоний-239 е била единствено и само още по-мощна ядрена бомба, от онази която те спокойно са могли да си направят и в последствие са правили, но от Уран-235. Но за последната не е било необходимо да се строят и пускат ядрени реактори! Нещо неясно?

И така продължило близи цели 12 години. След първите ядрени реактори, за производство на Плутоний, за ядрени бомби, такива започнали да строят и другарите от СССР, Великобритания и Франция, после и други. Те си строят реактори, които бълват огромно количество топлина, която практически не се е използвала за нищо и се е пилеела в околната страна. Целта е била единствено и само Плутоний-239. и така докато през 1954 г. на някой съветски другар не му хрумнала „гениалната” зла мисъл: „Другари, така и така котлите (те тогава така са наричали реакторите) бумтят, не е ли по-добре да им подвържем по един или няколко парогенератоа, към тях турбина и електрогенератор, ще кажем на народа, че това е за мирни цели, а Плутония ние така или иначе пак ще си го произвеждаме?” Речено - сторено! В средата на 1954 година в СССР е пусната първата в света атомна/ядрена централа за „мирни цели”, в град Обнинск.

Така се родил и първият в света енергоблок (или просто блок), а едновременно с него и първата централа, която се е състояла от един единствен блок. Защото какво наричаме блок? Ами реактора плюс всичкото прикачено към него оборудване, което води ди преобразуването на произведената в него топлинна енергия в електрическа. А какво представлява една АЕЦ? Тя представлява комплекс от един или няколко енергоблока, „впрегнати” да превръщат ядрената енергия в електрическа. Един, два, три и т.н. Много хора не си представят АЕЦ с един блок, но такива има по света много. Можете да се убедите на примера на най-ядрената държава в света САЩ. Ако отворите тази таблица и погледнете първата колона, ще видите имената на централите и блоковете. Всяко едно име, което не е последвано от цифра представлява АЕЦ с единствен енергоблок и затова е безсмислено да ми се слага цифра. Такива АЕЦ с единствен блок има и в много други държави. Трудно ли е за разбиране? Не, нали?

И така стигнахме до мощностите. Кой от гореизброените обекти е мощност? Ами всеки един от тях, защото всички те произвеждат енергия в единица време, каквото е и научното определение на физичната величина мощност. Всяко съоръжение, което произвежда някакъв вид енергия или пък върши определен вид работа в единица време на практика може да се нарече мощност и това е така, по определение.

Тогава, каква е разликата между мощност и АЕЦ или ЯЕЦ? Аз не виждам, а вие? А защо тогава сините бабички ни заблуждават, а червените се правят, че не забелязват? Отговора е повече от прост – защото така е поръчано! Защото ядрения боклук, който би бил произведен, ако би била построена АЕЦ „Белене” е точно толкова, колкото и ядрения боклук, който ще произведат удължените мощности на 5-ти и 6-ти блокове и пускането на блок 7. Но ядрената мафия ви вкарва в измислени водевили, за да не разберете истинските им намерения. Най-активната синя бабичка по тази писта е Георги Касчиев. Защото така му е поръчано!

Не ходете да им участвате в „референдума”, защото те вече са ви излъгали, а ако отидете ще влезете в пиеската им.

 Г. К.





Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9891063
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930