Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2012 10:28 - Вържете шефа на АЕЦ-а, докато не е станало твърде късно!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5136 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Повод за такъв призив ми дава едно негово, съвсем скорошно, поръчково интервю, по повод 25 годишнината от пускането на 5-ти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” в експлоатация. А още по-точно високата концентрация на свръх нагли лъжи и заблуди, изречени в изключително кратък интервал от време.

Първо можете да видите самото интервю с оцветени от мен в червено на лъжите, а след това ще ги изкоментирам една по една.

Валентин Николов: АЕЦ „Козлодуй” е една от най-добрите централи не само в Европа, а и в света

Водещ: АЕЦ “Козлодуй” отбелязва юбилей, важен както за атомната електроцентрала, така и за българската енергетика. Преди 25 години, на 29 ноември 1987 г., в 23 часа и 39 мин. в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на атомната централа – пети енергоблок. За изминалия четвърт век той е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация. Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ “Козлодуй” е основен производител на електрическа енергия в България и подсигурява повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Как изглежда АЕЦ „Козлодуй” днес, какви са нейните икономически параметри, наш гост е изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Най-напред честит празник, честит юбилей, г-н Николов.

Валентин Николов: Благодаря. Всички потребители могат да си честитят този юбилей, защото това е най-евтината енергия и всички могат да бъдат доволни, че АЕЦ „Козлодуй” работи и доставя евтина енергия.

Водещ: Как изглежда централата днес, какви са параметрите на нейното производство?
Валентин Николов: В момента и двата блока работят, всеки – с електрическа мощност около 1020 1030 мегавата и с топлинна мощност около 3000 мегавата. Така че всичко е в нормите, безопасността е абсолютно гарантирана, няма никакви вредни изхвърляния. Това е от години така и можем да се похвалим с една от най-добрите централи не само в Европа, а в света. В момента има мисия...

Водещ: Да, вие я приехте преди ден тази мисия OSART на Международната агенция по атомна енергия. Какво проверяват?

Валентин Николов: Те пристигнаха всъщност още в неделя, в понеделник беше извършен инструктажа и вече всекидневно обикалят централата, за да изследват всички възможни теми по безопасността. Проверката им включва девет теми, така че те си вършат своята работа, до 13-ти декември трябва да изготвят окончателния доклад, Засега всичко върви нормално, даже биха казал добре. Констатациите им вървят в най-добрата посока, разбира се, винаги ще има и някакви забележки, причините за които в последствие трябва да бъдат отстранени.

Водещ: В централата започнахте и процедура по ОВОС – т.е. оценка за въздействие върху околната среда – за предстоящия за изграждане седми блок. Бихте ли ни предоставили повече информация за нея?

Валентин Николов: Знаете, че беше проведен търг, обявен в два всекидневника и на сайта на АЕЦ „Козлодуй”, именно за избор на фирма, която ще извърши оценката за въздействието върху околната среда, така нареченият ОВОС. Участваха 7 фирми - международни и български консорциуми. От тези 7 фирми накрая останаха 3, от които победи българо-испански консорциум. За цена малко под 2 милиона лева той ще извърши цялостната оценка и очакваме до септември догодина да имаме пълен доклад, придружен от съответното рейтингово проучване сред населението за готовността и желанието му да се изгради 7-ми блок, плюс отговорите на забележките, поставени от Министерството на околната среда и водите на Румъния – те бяха включени впоследствие в техническото задание. Всичко, което можеше да бъде отразено в техническото задание и съответно в изискванията към изпълнителя, е заложено и очакваме крайния резултат от една добра работа. Екипът, който показа, че ще работи върху това, е един от най-добрите в България, към него са включени и чужди специалисти, така че очакваме аргументиран доклад, който да се приеме както от българските, така и от европейските институции.

Водещ: Знаете и че заради наближаващия референдум, АЕЦ „Козлодуй” ще бъде наблюдавана под лупа и коментарите на резултатите от нейната работа със сигурност ще бъдат част от общия политически дебат. Затова, кое е най-важното, което трябва да се знае за централата?

Валентин Николов: АЕЦ „Козлодуй” по принцип през последните 15-20 години винаги е гледана под лупа. Тя е гледана под лупа не само от българските институции и организации, но и от международните. Както от Международната организация на ядрените оператори, така и от Международната агенция за ядрена енергетика, от Европейската комисия и т.н. Всъщност АЕЦ „Козлодуй” свикна да бъде наблюдавана. Именно в това е нейната сила – тя доказа, че винаги е във форма. Поради усилията на специалистите, които се грижат за безопасното производство, благодарение на правилно проведените инвестиции и най-зече заради бъдещите намерения за изграждане на 7-ми блок, АЕЦ „Козлодуй” ще бъде във фокуса на предстоящия референдум. В предстоящия референдум са заложени два въпроса – „Искате ли да се развива ядрената енергетика” е първата част и втората – „Чрез изграждане на нова ядрена централа”. И последните социологически проучвания го показват - българите знаят, че страната все още не разполага с природни ресурси, с които да задоволи енергийните си нужди, поради тази причина ядрената енергетика е особено ценна и важна за нас. Разбира се, нашите специалисти са доказали, че могат по един безспорен, безопасен начин да произвеждат тази енергия и поради тази причина и българите са доста по-спокойни за работата на ядрената ни централа. Очаквам, че доста хора ще гласуват да се продължи ядрената енергетика в България. По въпроса с ядрената централа, разбира се, категорично всички работещи за АЕЦ „Козлодуй” в град Козлодуй и околностите, очакват това да се случи с изграждането на 7-ми блок, защото ще бъдат направени инвестиции, ще бъдат създадени нови работи места и, разбира се, новият блок ще се окаже естественото продължаване на спрелите от 1-ви до 4-ти блокове. И така 440 мегаватовите блокове ще бъдат заменени с един хилядник - около 1200 мегаватов. За всички работещи в АЕЦ „Козлодуй” това е естествен процес и те приветстват идеята за изграждането на такова ядрено съоръжение на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

това е най-евтината енергия – класика в жанра и не се нуждае от коментар, но е отбелязано, за пълнота на картината;

електрическа мощност около 1020 1030 мегавата и с топлинна мощност около 3000 мегавата – нарочно натъртва на тези чиска, за да не си помислите, че те реално са по-високи. Вече е доказано, че работят на по-високи нива на мощност, но на него така му е поръчано да каже;

безопасността е абсолютно гарантирана, няма никакви вредни изхвърляния. Това е от години така и можем да се похвалим с една от най-добрите централи не само в Европа, а в света – няма такава АЕЦ, където и да било по света, където безопасността да е абсолютно гарантирана. Последното изхвърляне на радиоактивен газ Ксенон-133 беше на 26-ти април 2011 г. За какви години говори? За по-малко от половин година след като беше спуснат в това кресло 6-ти блок беше спиран цели 3 пъти аварийно, а 5-ти веднъж, принудително, за да се избегне по-голяма авария. След това да твърди за една от най-добрите в целия свят е повече от нагло дебелоочие.

Констатациите им вървят в най-добрата посока – генералния щаб на световната ядрена мафия МААЕ имитира проверка на свой регионален клон. „Проверките” на тази организация никога не са прозрачни и резултатите от тях си остават винаги единствено и само за сведение на съответната АЕЦ, без право на публичен показ. Бихме повярвали на този театър само ако той се провежда с участието на гражданска квота и резултатите след това биват публично достъпни.

Екипът, който показа, че ще работи върху това, е един от най-добрите в България, към него са включени и чужди специалисти, така че очакваме аргументиран доклад – и кой е тоѝи екип? Той има ли си име или не? Мощностите ги цитира с точност до един мега-ват, а сега изведнъж го обзе амнезия? Като не му знаем името на този екип, как да разберем какво е показал?

Всъщност АЕЦ „Козлодуй” свикна да бъде наблюдавана. Именно в това е нейната сила – тя доказа, че винаги е във форма – свикнала, свикнала, колко да е свикнала. От всички цитирани „наблюдатели” няма нито един неподвластен на ядрената мафия. В същото време Николов забрани провеждането на мероприятието „Ден на отворени врати”, за да не можем и ние да отидем и да ги понаблюдаваме. И независимо че предстои референдум и това че група граждани му изпратиха отворено писмо, с искане да отмени забраната (искането беше отправено по електронната поща до информационния център на АЕЦ-а) той не само че не отговаря, а вместо това нагло лъже, че обичал да го наблюдават.

По въпроса с ядрената централа, разбира се, категорично всички работещи за АЕЦ „Козлодуй” в град Козлодуй и околностите, очакват това да се случи с изграждането на 7-ми блок – за какво тогава се прави този цирк „Референдум”?

За всички работещи в АЕЦ „Козлодуй” това е естествен процес и те приветстват идеята за изграждането на такова ядрено съоръжение на площадката на АЕЦ „Козлодуй” – за същите тези работници, обаче, съвсем не е естествено на територията на общината им да се строи дълбочинно хранилище, за високо радиоактивните продукти на деление от ядреното гориво. Последното те с удоволствие ще го „дарят” на някоя друга общуна в България?

 

Този човек до преди три и половина години се е занимавал с доставка на храни за детски градини и ясли. Като го виждате сега, колко напоително, концентрирано, пренебрежително и повече от нагло лъже, има ли някой от вас съмнение, какви точно закуски е доставял на децата? Със същото качество, като действията и приказките му, като шеф на АЕЦ-а?

Да не забравя да уточня, че това лице не разбира по същество това, което говори. На него му се подават листчета с текстове. Кой го прави ли? Официално това го прави ГЕРБерския ЧЕП Владимир Уручев. Видно от действията и словоблудствата на Николов следва и Уручев също да бъде озаптен.

Знам че ядрената мафия няма да се вслуша в призива ми и не страдам от това. През октомври предупредих за готвената авария и тя се случи. Написаното остава! Поне докато безумствата на тези двамата и техните кукловоди не ни изтребят.

Г. К.




Гласувай:
8



1. tanika - То за това е този ламтеж за пари при ...
11.12.2012 21:34
То за това е този ламтеж за пари при ченгетата: едни са се обзавели с къщи на Канарските острови, други - на Азорските, трети са се ориентирали към Гърция, а по-дребните функционери - в добре отдалечени села. Обикновените хора пак ще са изложени на риск, без жокер за спасение...
цитирай
2. georgimet - Каква ли ще е реакцията на това?
13.12.2012 18:09
Двуседмичната инспекция на Международната Агенция за Атомна Енергия за сигурността на АЕЦ Козлодуй е приключила със заключение, че в нея „няма създадени насоки за управление в случай на сериозни инциденти, които биха настъпили в случай на отворен реактор или в резервоарите за складиране на гориво“.

http://offnews.bg/index.php/135648/aets-kozloduj-se-provali-na-mezhdunaroden-stres-test
цитирай
3. uff - Гоше, повтарям ти!
16.12.2012 18:59
Ядрените реактори са разработени при военните. И то не към проекта "Манхатън".

Необичайният електромагнитен пулс от уранови проектили е в основата!

Военщината съпътства електроцентралите. И още как!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863380
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930