Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2012 10:29 - Напрежението сред персонала на АЕЦ "Козлодуй" расте.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3885 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Причината за това е "законното" източване на предприятието, което води до намаляване на доходите на персонала, най-вече чрез понижаване на допълнителното трудово възнаграждение, по-популярно познато като премия. Не си мислете че ме е грижа за доходите на персонала на централата. Това няма как да стане, защото всички те знаят, че вече трета година не получавам никакви доходи, благодарение на самите тях. Причината да ви занимавам с тази все по напрягаща се ситуация е отрицателния психологически ефект, който се появява във взривоопасно предприятие, каквото е АЕЦ-а, когато бъде посегнато върху светая светих на служителите му - парите. Припомнете си че от май месец до сега имаме цели три аварийни спирания на 6-ти енергоблок и едно извънредно, принудително, предаварийно спиране на 5-ти. 
Знаех си, че "старите кримки" недолюбват новата парашутна дивизия Армутлиева-Вал. Николов- Уручев и компания, но до сега ми беше убягнало от полезрението едно от "нововъведенията" на последните. Оказва се че от месеци, съвсем "законно" централата се източва с по 36 (тридесет и шест) милиона лева всеки месец. Парите уж отивали във финансовото министерство, демек в хазната. Пак същите пари били уж от някаква миналогодишна и таз-годишна печалби? Тази работа с печалбите, ако ме питате мен, е повече от съмнителна.. През годините, когато публично се появяваха счетоводни баланси, печалба нямаше, а когато спряха да се намират баланси изведнъж се "появиха" едни такива огромни печалби, че направо си миришат на измама. Няма как да се появят печалби от фирма, в която кражбите растат главоломно с всяка изминала година. Но независимо дали има или няма печалба 36-те милиона лева ежемесечно си текат към София. Къде по-точно не е важно. Който трябва знае.
Тази ситуация нама как да не се е отразила на премиите, а може би и на заплатите и на останалите социални облаги на персонала, поради което той е започнал да проявява признаци на недоволство, лепейки листовки с интервюта на изпълнителния директор Вал. Николов, по стените на служебните помещения, в които той си признава за схемата с 36-те милиона лева. Не е изключено това да се е отразило и на причините, за случването на четирите аварийни ситуации. Не е изключено това да се отрази и на някоя нова, скорошна и много по-тежка ситуация в централата. Това е единствената причина, поради която пиша тези редове. Веднъж вече предупредих, но никой не взе сигнала ми на сериозно. Персонално не чувствам никакъв дискомфорт от това пренебрежение, но ... може би много скоро тези които следва да предотвратят най-лошото ще се почувстват повече от много дискомфортно.
По-долу ще поставя част от интервю на Р. Овч. чрез което той оповестява за тази схема на източване на централата. Но преди да му се насладите ще ви обърна специално внимание на един тънък момент. Р. Овч. "напада" новото ръководство на централата и ресорното министерство, НО нито дума на казва за ЧЕП Влад. Уручев. Нито той, нито който и да е друг "политик" до сега е взел отношение към скандалното назначаване на ЧЕП-а в управите на АЕЦ-а и ДПРАО. За т.нар "десни" това е обяснимо ЧЕП-а им е съпартиец по линия на ЕНП, но защо и червенушките мълчат? Защо? Защо ли? Защо?
И за да не ви измъчвам със загадки ще предположа, че Р. Овч. няма никакво намерение да бори някого или нещо си, а единствено и само да обнародва поредния грабеж. Пука му на Р. Овч. за някой от вас или за някой от персонала на АЕЦ-а!
Ето как го прави:

От БСП обвиниха правителството, че източва държавните фирми. Какво става?

- То е ясно – “Булгаргаз” е едно на практика фалирало предприятие, НЕК е в неплатежоспособност, със специална заповед се източва Атомната електроцентрала в Козлодуй, от която ежемесечно се събират над 36 милиона лева, за да й се прибере цялата печалба и за миналите години.

Защо е фиксирана точно тази цифра?

- Така са си я сметнали. За да могат до края на годината да приберат тези пари. Това е от правителството на ГЕРБ, в края на миналата година излезе постановление, с което печалбите за тази и за миналата година започват да се събират със задна дата. Те сега вземат печалбите дори и на малкото печеливши дружества, за да закърпят бюджета и новата емисия с държавните облигации. Ето, нямаме вече дефицит, всичко е “шест”! Много добре знаем, че дефицитът е отложен за следващите няколко месеца. Убийството на държавните фирми си върви с бързи темпове. БДЖ е приключила. Приказките, които ги слушаме за “Булгаргаз”… Аз, честно да си призная, на моменти се срамувам, че такива хора управляват енергетиката. Знаете ли каква е заповедта, която е написал новият шеф на АЕЦ “Козлодуй”? За всичко отговаря бившият му заместник, той отговаря само за обществените поръчки и търговията с електроенергия. Не се шегувам! Досегашният директор на централата отговаря за всичко, но за обществените поръчки отговаря новият шеф на централата.

Какво означава това?

- Много е простичко. Тези хора не се интересуват от ядрена безопасност, не се интересуват от радиационна защита. Тях ги интересуват парите. Понеже в атомната електроцентрала приходите от продажби са над 800 милиона лева, очевидно е, че някой иска да събира пари. За това е пратен там Валентин Николов. Не е пратен там да ускорява процеса на удължаване на ресурса на V-ти и VІ-ти блок. Нищо подобно! Делян Добрев е човекът, който като шеф на БЕХ (Българският енергиен холдинг) в края на януари отказа да подпише договор с Консорциума, който трябва да продължи – “Росатом”, който трябва да работи по удължаването на ресурса. Въпреки, че в началото на годината закъснявахме почти с година и половина за процедурите по удължаване на ресурса на тези два ядрени блока.

Защо министър Добрев е отказал?

- Цената му била висока, имал един кандидат и т.н. Когато настоящият директор на централата пое отговорност, те изведнъж решиха да го сменят, защото не работел достатъчно активно по продължаване на ресурса. В енергетиката за 3 години се случи всичко, което можеше да се случи, за да бъде скапан този отрасъл. Инвестиции в мрежата няма. НЕК не инвестира в мрежата. Дай Боже, това лято да успеем да прескочим, както миналото. Нито една газова връзка за диверсификация на газовите доставки не е мръднала, нищо не е копнато дори.

Наприказвахме се за намаляване на цените на природния газ – още от Трайчо Трайков – той на няколко пъти ги намалява, Делян Добрев и той започна с намаленията. Като резултат от всички тези безкрайни намаления, след дни ще имаме точно със 100% увеличение на природния газ в сравнение със средата на 2009 година. Да не говоря за поразиите, които направиха с АЕЦ “Белене”. Това е престъпление и аз съм сигурен, че в следващата по-нормална система на правораздаване неминуемо ще потърся отговорност за тези неща. Нямам думи. Тук се правят престъпления. Тези хора крадат. Крадат от нашата ядрена безопасност. Преди 2 седмици бившият премиер на Япония Наото Кан си призна в интервю, че последствията от аварията във Фукушима са задълбочени от некомпетентните действия на аварийния екип, който е работил на площадката на централата и от некомпетентните действия, вземани на централно равнище, включително и от него.

Японците бяха най-добре подготвени…

image



- Да. Не ми се мисли, не дърпам дявола за опашката (почуква под масата – б.а.), но тези неща трябва да се готвят предварително. Какво би се случило, ако не дай си Боже, възникне някакъв съвсем малък инцидент в Козлодуй, в един щаб, чийто авариен ръководител е сегашният директор на централата, един министър като Делян Добрев, и един министър-председател, който е Бойко Борисов. По какъв начин тези хора ще управляват една авария в атомната електроцентрала?! Простотията и некомпетентността трябва да имат някакви граници. Не всичко в този живот е пари. Време е някой хора да започнат да отрезвяват и да разберат, че с огъня не се играе.




Гласувай:
4



1. mglena - Г-н Котев,
28.11.2012 16:01
Можете ли Вие сам да напишете книга за тези неща? Виждам, че пишете увлекателно. Знам за съвместната Ви книга "Ядреналин" с Иво Инджев, но на тази книга й липсва нещо, което да я направи масова книга за четене.
цитирай
2. gikotev - Re: Г-н Котев
28.11.2012 21:42
Здравейте, Грийн Хаус!

Благодаря! Мислил съм по въпроса да напиша книга сам, но още не са настъпили подходящи обстоятелства. Основане за това ми дава, че историята така както е разказана в "Ядреналин" все още не приключила и търпи развитие, така че има още много какво да се каже по темата. Времето ще покаже дали и как ще стане.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833713
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031