Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2012 09:17 - АЕЦ „Козлодуй” трещи от параноя.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5264 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 9-ти юни 2012 г. АЕЦ „Козлодуй” проведе за пореден път ПР акцията наречена „Ден на отворени врати”. В такива дни външни лица могат да посетят централата, да и се „насладят” и ако не се притесняват да зададат някой въпрос на гидовете си.

На следващият ден 10-ти юни по същия повод журналиста Иво Инджев пише в блога си следната статия „Впрегнаха бебета и бабета в генерирането на възторг от АЕЦ „Козлодуй“

 

От изявлението на новия директор на централата Валентин Николов за акцията като символ на загрижеността му за необходимостта младите да заобичат ядреното лоби още от бебешка възраст и да се подготвят по този начин за бъдещата си работа в тази Хеопсова пирамида на социалистическата ни икономика, струи енергичен оптимизъм в най-добрите традиции на победилия себе си комунизъм.

 

Във форума под статията пуснах следния коментар:

 

Тази сапунена опера с дните на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй“ е стара почти колкото „Робинята Изаура“ и се „излъчва“ два пъти годишно. Даже предлагам на Иво и други съмишленици някой ден да уважим това мероприятие (например, по време на есенното му издание, тази година) и на място да се убедят доколко вратите на АЕЦ-а са „отворени“.

Но не това е най-важното. Много по-интересна „новина“ в този ден е произвел новият изпълнителен директор Валентин Николов със следното заявление публикувано вчера в Медиапул (http://www.mediapool.bg/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-8-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0-vii-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%E2%80%9C%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9%E2%80%9D-news193885.html)

„Около 8 млрд. евро ще струва VII блок на АЕЦ “Козлодуй”“

За хората с къса памет ще напомня, че в началото на размразяването на проекта АЕЦ „Белене“ беше договорена цена от 4 милиарда евро за два блока от 1000 МВт. След няколко годишен театър руснаците вдигнаха мизата на около 6.5 милиарда евро, за същия проект. След още 2-3 години се заговори неофициално за цена над 10 милиарда евро. Проекта АЕЦ „Белене“ беше спрян, като Иво беше уважен от премиера Борисов да научи новината пръв!

СЕГА вече цената на половината проект „Белене“, практически полу-пренесен на площадката в Козлодуй, защото вече става въпрос не за два блока от по 1000 МВт, а само за един. е цели 8 Милиарда евро!!!! И тази „скромна“ цена е толкова „малка“, защото в Козлодуй има изградена инфраструктура.

На практика проекта АЕЦ „Беелене“ не е стопиран и не е полу- а изцяло пренесен в Колзодуй, защото ядрените боклуци, които щяха да се произведат в Белене сега ще се произведат в Козлодуй, благодарение на удължаването на живота на действащите блокове 5 и 6 и стоежа на нов 7-ми блок!!! И далаверата не само се е пренесла, но което е много по-важно, е удвоила цената си!!!

За пореден път повдигам въпроса за ролята на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ), който е член на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ в тази корупционна схема???

Предлагам и на Иво, при повторен шанс да се чуе с премиера Борисв, да го попита, както за подвеждането с „новината“ за спирането на проекта „Белене“, така и за ролята на Уручев в тази схема. Посленият, напомням, е отговорен за изхарчването на едни други 600 милиона лева, преди по-малко от десет години, за „спасяването на блокове 3 и 4. Блоковете не бяха спасени, но и нито стотинка от парите не се възвърна, а Уручев стана евродепутат.

 

А заради ентусиазма на друг форумец, от идеята ми да посетим групово АЕЦ-а, пуснах още един, уточняващ коментар:

 

Благодаря, г-н Спиров, за подкрепата! Организирането и провеждането на групово посещение по време на следващите отворени врати в АЕЦ „Козлодуй“ има смисъл не толкова за мен (аз съм работил там над 17 години), а най-вече за останалите хора от групата. Идеята е следната. посетителите по време на това мероприятие се организират по групи и в съпровод на човек от централата преминават през точно определен маршрут. Хубавото е, че гостите могат да задават въпроси на водача си, а от неговите отговори ще си проличи доколко вратите на АЕЦ-а са „отворени“ и доколко не са. Болшинството гости не могат да формулират подходящи въпроси, за да хванат домакините си „по бели гащи“, но за това пък аз имам безкраен списък от такива. И тогава именно ще стане интересното и ще си проличи доколко „прозрачен“ е „мирния атом“.

 

На 18-ти юли 2012 г. се случва терористичния акт на летище Сарафово, край Бургас.

 

На ядрената мафия и трябваха цели 12 дни за да „снесе яйцето”. Ето какво съобщават почти всички медии на 30-ти юли: АЕЦ "Козлодуй" затваря врати

 

Преустановяват се всякакви посещения на граждани в централата и разглеждането на обекти на нейната територия. Според пресцентъра тази мярка е временна. Последният ден на отворените врати, които бяха станали традиция през последните години, се проведе на 9 юни т.г.

 

Посетителите на АЕЦ-а не влизат там с куфари и раници, както това се случва по летищата. Несравнимо по-малко са, а и самото мероприятие трае само 8 часа, два пъти в годината или общо 16 часа, за цяла година. Самата централа е единственото родно предприятие, което си има собствено районно полицейско управление със стотици полицаи и пожарникари в него!!!  Нито едно летище няма свое РПУ. Всяка група от посетители се съпровожа от гид и полицай и не носят чанти с багаж в себе си. Постоянно са под наблядение и няма начин да се отклонят от набелязаният маршрут. Абсурдна е възможността за терористичен акт.

По-скоро съм склонен да вярвам, че ядрената мафия се страхува да не би действително да се организираме и да посетим тяхната „гордост”. А когато започнем да питаме ще стане най-интересно. Още по-интересно е, че аз бих могъл да ги хвана в престъпно нарушение на нормите и даже без да си отварям устата! Ето как би станало това.

Със сигурност знам, че „гвоздея на програмата” е в края на разходката, когато гостите биват отвеждани в командната зала (на жаргон – Блочния щит за управление или БЩУ-то) на един от двата действащи блока, 5 или 6. Тогава, ако бих бил част от групата, първо бих погледнал към натовареността на реактора, а също така и на електро-генератора. (Мощността на реактора би следвало да е около 3000 МВт, а на електро-генератора около 1000 МВт.) Защо ще се интересувам от тези индикации ли? Много просто. Защото в началото на тази години разобличих централата, че в продължение на година и половина незаконно е „надувала” мощността на блоковете между 4 и 6% над допустимите лимити. След като направих това „откритие” централата е предприела „корегиращи мерки”, а именно да манипулира данните за електропроизводството си. Ако сега се разходите до интернет страничката на АЕЦ-а и се поинтересувате за данните електро-производството и произведете съответните елементарни пресмятания ще видите, че мощностите са рамките на номиналните си нива (5-ти блок работил през юли със само 0.5% над номинала, според сайта на АЕЦ-а). Вече!? А преди около 6 месеца нещата изглеждаха доста по-различно. И това е само една от констатациите, които направил по време на разходката из централата. Другите няма да си ги издавам, за да не тормозя ЯМ с „корегиращи мероприятия”.

С провеждането на акцията „Години на затворените врати” АЕЦ „Козлодуй” ни лишава от удоволствието да се насладим на техните „успехи” в третирането на „мирния атом”.

Оставам на вас сами да си решите дали от терористи се страхува ЯМ или от въпроси?

Г. К.




Гласувай:
5



1. uff - Сигурно цената на АЕЦите расте...
08.08.2012 09:50
...на международния пазар. ;)
"Печелившите" да му мислят, с какво и за колко ще ги изхранват!

Задължително трябва да направиш посещение на бившите си колежки!
Ако не го направиш - губиш фенове!
цитирай
2. mitjo - Не мисля, че си заслужава рискът от ...
08.08.2012 12:45
Не мисля, че си заслужава рискът от облъчване при такава близост само, за да се задават въпроси на „хора”, които са наясно с престъпленията си и то на подчинената им територия. Тъпаците сами рискуват здравето и положението си. Стандартът на живот в BG пада, нищо, че собственят им се вдига и това не е заплаха само за обикновените хора. Учудвам се, че изобщо успяват да примамят някой да припари в подобна кофти зона.
цитирай
3. georgimet - Знаете ли, че...
08.08.2012 17:29
Има само една фирма, която изкупува млякото на животновъдите в радиус около 50км от АЕЦ Козлодуй. Фирмата е произвежда млечни продукти ПЪРШЕВИЦА. Собственик е Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България от доста години. От време на време се явяват други желаещи инвеститори. Те обаче правят замервания за чистотата на околната среда, вкл. за радиация. Всички се отказват, защото радиацията идваща от АЕЦ Козлодуй е над нормите. Който не вярва, да провери.
цитирай
4. uff - Една задачка:
11.08.2012 20:27
Можеш ли да изчислиш, колко цветни и черни метали замърсяват АЕЦите за през годините, за в бъдеще? Стойност?
цитирай
5. gikotev - Re: Една задачка:
11.08.2012 21:39
Е, такова нещо не мога да направя, даже и грубо.
цитирай
6. uff - Re: Една задачка:
12.08.2012 09:48
gikotev написа:
Е, такова нещо не мога да направя, даже и грубо.


Ама е нещо огромно, ако се отчете пълния жизнен цикъл на горивото, който клони към практическа безкрайност.
Дали металопреработващи предприятия посягат към такива метали?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832834
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031