Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2012 10:04 - Заровените чернобилски досиета. *
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2533 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Световната здравна организация и ядрените технологии.

Дали един ден ще узнаем здравните последици от гражданските и военните ядрени технологии? От половин век насам вредни концентрации на радиоактивни вещества  се натрупват във въздуха, земята и водата след ядрени опити или инциденти в ядрените централи. Същевремнно се крият резултатите от сериозни проучвания за последиците от радиацията за здравето, и то се крият от Световната здравна организация (СЗО), международния авторитет в тази област.

Още една лъжа. През юни 2007 г. Грегъри Хартл, говорител на Отдела за устойчиво развитие и опазване на околната среда в Световната здравна организация (СЗО), заяви, че докладите на международната конференция на ООН за катастрофата в Чернобил, проведена в Женева от 20 до 23 ноември 1995 г., са били публикувани. Това изобщо не е вярно; не са публикувани и докладите от Киевската конференция от 2001 г. На запитванията на журналистите, отправени по-късно, СЗО отново повтори лъжата си и посочи за справка само резюмета от изказвания на конференцията в Киев и изключително ограничен подбор (дванаисет от няколко стотин) статии и представяния от конференцията в Женева.

Само че от 26 април 2007 г., когато бе 21-вата годишнина от катастрофата, служителите на тази агенция на ООН, базирана в Женева, но могат да стигнат до кабинетите си, без да минат през демонстранти и плакати, на които се посочва, че в зоната около Чернобил има един милион облъчени и болни деца. Организатор на акцията е асоциацията For an Independent WHO (За независима СЗО). Тя обвинява агенцията в съучастничество при укриване на последиците от катастрофата, но и в неоказване на помощ на застрашени хора. Асоциацията отправя искането СЗО да прекрати действието на споразумението, което я обвързва от 1959 г. с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и което и забранява да започва програма или дейност в ядрената област, без да се консултира с МААЕ, за да бъде решен въпросът по взаимно съгласие.

Такава независимост би дала на СЗО да извършва сериозна и научна оценка, а следователно и да оказва подходяща помощ на облъчените хора. Подготвя се резолюция за световната здравна асамблея, органа, който взема решенията в СЗО и чието заседание ще се проведе през май 2008 г. Успоредно с това беше отправен и „международен призив на здравните работници”.

Според устава и целите на МААЕ, агенция на ООН, подчинена на Съвета за сигурност, е да ускорява и разширява приноса на атомната енергия за мира, здравето и благоденствието на света. Всъщност се касае за лоби – отгоре на всичко военно, което не би трябвало да се намесва при избиране на здравни или изследователски политики.

Въпреки това агенцията наложи вето на планирани от СЗО конференции за радиоактивността и здравето; от своя страна международният здравен орган подкрепи гротесткните статистики на агенцията за смъртността и заболеваемостта в следствие на катастрофата в Чернобил – само 56 жертви и 4000 случая на рак на щитовидната жлеза. Отричането на болестите обаче неизбежно предполага и липса на здравни грижи. Девет милиона души живеят в зони с много високо равнище на радиоактивност. От двайсет и една години насам те не са имали друг избор, освен да се хранят със заразени продукти, с вредни последици за тях. За защитника на ядрените технологии обаче всяко изследване, което би могло да покаже вредните въздействия на йонизиращите лъчения, представлява голям търговски риск, който на всяка цена трябва да бъде избегнат.

Така изследванията за евентуални увреждания на човешкия геном (една от най-тежките последици от това облъчване) не бяха включени в международното изследване, поръчано през 1991 г. от министерствата на здравеопазването на Украйна, Белорусия и Руската федерация. Затова пък изследването на зъбния кариес бе обявено за приоритетно ... И независимо че тези страни направиха своите заявки за изследвания до СЗО, проектът беше планиран от МААЕ.

Още по-лошо; корупцията в науката засяга и най-престижните академични институции. Както се сочи в една уводна статия на британското списание Лансет, те са се превърнали в пълноправни „делови партньори”, опитващи се да продават за собствена сметка своите открития, вместо да отстояват статута си на независими изследователски звена. Експертизите, заверявани от други експерти и сочени като доказателство за сигурността на ядрените технологии, твърде често са дело на ядреното лоби и/или са финансирани от него.

Със своите отрицания, криене и лъжи тази наука, подчинена на интересите на конгломератите, ни доведе до глобалното затопляне и до ръба на пропастта. Как тогава можем да им имаме доверие, що се отнася до ядрените технологии? Докато емисиите, на които се дължат промените в климата, могат (теоретично) да бъдат контролирани, то ядрената технология и отпадъците от нея изобщо не подлежат на контрол. Дори и използването им да бъде спряно утре, техните последици ще се отразяват върху живота на земята в продължение на хилядолетия.

Така наречената наука, която бе източникът на информация за ядрените технологии изобщо и за катастрофата в Чернобил в частност, е „съдия и страна” за всичко, свързано със здравните последици от собствените и дейности. Всички ядрени институции – били те правителствени, военни, индустриални, научни, изследователски или регулаторни, както и междуправителствени като Евроатом и някои агенции на ООН, функционират като „семейство, отдадено на кръвосмешение и затворено в себе си”.

Провалите на тази псевдонаука и на нейните методи са от нагли и оскърбителни до изтънчени и нечестни, както ги изобличава експертът Крис Бъзби и журналистът Владимир Черков.

Първата поредица от нередности засяга фалшифицирането и неразпространението на данни, липсата на измервания за радиоактивността и на кампании за откриване на ракови образования, атаките срещу независимите изследователи и техните институции, разкриващи вредните въздействия, отричането на хиляди непреведени изследвания от трите най-засегнати страни и премахването от дневния ред на конференциите на цели научни области – например въздействието на вътрешната хорнична радиация с ниски дози (което се отнася за почти цялото облъчване на населението около Чернобил).

Втората поредица от постъпки обхваща манипулациите при изчисляването: тези „специалисти” – по дезинформация – оценяват средната стойност на облъчването за големи групи хора, като пренебрегват съществените разлики между различните области; те спират изследванията след десетгодишен среок, като по този начин не отчитат смъртността и заболеваемостта в дългосрочен план; приемат петгодишното преживяване след облъчването като оздравяване; отчитат само раковите заболявания и никакви други, броят единствено оцелелите, интересуват се единствено от трите най-силно засегнати страни; стигат до там да твърдят, че е налице спад в равнището на детските ракови заболявания, докато всъщност децата, които вече са пораснали и имат рак, просто вече не фигурират в базата данни ... И десетки други манипулации.

Според националния институт за рака в САЩ между 1950 и 1995 г. годишният брой на нови случаи на рак от всякакъв вид се е увеличил с 55%; подобна тенденция се наблюдава и в Европа, както и във всички индустриални страни. Раковите заболявания, несвързани с тютюнопушенето, представляват около 75% от това увеличение и не биха могли да бъдат обяснени с по-успешното откриване  на заболяванията или с остаряване на населението. Този ръст следва развитието на брутния национален продукт и на индустриализацията, но най-очевидната причина – химическото и радиоактивното замърсяване на околоната среда – се пренебрегва. По изключително извратен начин същите тези специалисти предпочитат да упрекват самите жертви за лошите им здравни навици.

По-силни от тютюневите лобита.

Този конфликт на интереси вече е струвал живота на стотици хиляди хора по данни от различни изследвания на независими учени и институции. А най-страшното още предстои – поради дългите латентни периоди, концентрацията на радионуклиди във вътрешните органи след приема на храна, произведена на заразена почва, и уврежданията, нанесени на човешкия геном у няколко поколения.

Стотици епидемиологични проучвания, проведени в Украйна, Беларус и Руската федерация, установиха съществено увеличение на всички видове рак (с последвали хиляди смъртни случаи), ръст на детската и перинаталната смъртност, голям брой спонтанни аборти, нарастващ брой малформации и генетични аномалии, затруднения или изоставане в умственото развитие, нервно-психологични заболявания, случаи на слепота, както и болести на дихателната, сърдечносъдовата, стомашно-чревната, пикочно-половата и ендокринната системи.

Кой обаче ще им повярва? Та нали четири месеца след катастрофата директорът по ядрената сигурност в МААЕ Морис Розен заяви: „Дори да има по една такава авария всяка година, пак бих гледал на ядрената енергия като на перспектива”! напротив, информирането на обществеността за реалните й последици би могло да внесе дълбоки изменения в дебата за използването на ядрената енергия. Ето защо СЗО се бои от децата на Чернобил.

В продължение на десетилетия лобитата на тютюневите производители, тези на изкуствени торове и индустриалците от нефтохимията издигаха препятствия пред прилагането на мерки за обществено и екологично здраве, които можеха да засегнат техните печалби. Но ядреното лоби се оказа далеч по-могъщо от тях: в него влизат правителствата на държавите с ядрени мощности и по-специално САЩ, Великобритания и Франция, както и могъщи междуправителствени организации. Дезинформацията, подавана от военно-индустриалните групи за оказване на натиск, е чудовищна, а по-опасното е, че тя се прикрива зад законността на държавата.

Алис Кац

Превод Весела Генова


* Този материал е публикуван в мартенския брой (от 2008 г.) на авторитетното френско списание Le Monde diplomatique, а авторката му е дългогодишен служител в СЗО. На мен материала ми беше предоставен на хартиен носител и понеже не открих негово електронно копие в нета го набрах специално за Вас. Но за да не остане съмнение в автентичността му поставям тук линк към оригинала на френски, който може да се допрочете срещу заплащане: Les dossiers enterrйs de Tchernobyl


Тагове:   чернобил,   МААЕ,   СЗО,   le monde diplomatique,


Гласувай:
3



1. uff - Както виждаш...
29.05.2012 18:59
В недрата под нас има толкова енергия, че би било добре да усвояваме нея.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840415
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031