Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2012 09:35 - Една от алтернативите за борба с ядрената мафия!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3279 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 07.05.2012 10:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Инсталираните и действащите в момента фотоволтаични инсталации в Германия могат да заместят АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" (ако би била построена) взети заедно. Това е абсолютен факт и вие можете сами да се убедите и проверите, а също така ежедневно да наблюдавате, как става това.

Нека вземем за пример 1-ви май 2012 г. Ето какво показва анимираната картина, за натовареността на фотоволтаичните инсталации, по региони и сумарно, за цяла Германия, на страницата The Performance of PV in Germany. В долният десен ъгъл на страницата, на командното табло на плейера ще видите думата TODAY, а в дясно от нея малка иконка-линк към календар, от който можете да си изберете датата, за която се интересувате. Изберете си датата 1-ви май и гледайте. (За съжаление достъпа до сървара с данните е временно преустановен, но когато се възстанови ще можете да проверите. Сега се показват данните само за първият ден от началото на отчитането - 25.05.2010, които са доста по-скромни от сегашните.)

Освен динамиката на натовареността на фотоволтаичните инсталации през целия ден имаме и картинка на сумарното дневно производство, под формата на синя камбанка, в горният ляв ъгъл на картата на Германия. С много малко въображение, всеки човек може да оцени площтта на тази „синя камбанка”, т.е. да получи оценъчно дневното количество на произведената електроенергия от тези инсталации. Как става това ли? Много просто. Нека, за начало, вземем по-реалистичния времеви интервал от 6:30 до 19:30 часа, местно време, а не както е показано на графиката, с цели три часа по-дълъг, получаваме 13 (тринадесет) часа натовареност на инсталациите. А сега нека погледнем и динамиката на натоварването им. По време на пика той е 15.8 GW (гига-вата), което ни дава право да заложим като средно деневна натовареност на инсталациите мощността от 7.9 GW, но за да не бъда упрекнат в прекалена грубост, аз ви предлагам да се спрем на по-консервативното число 7.6 GW. И така умножавайки 13-те часа на 7.6-те GW получаваме приблизителна дневна изработка от около 100 GWh (гига-ват-часа). За сравнение, двата блока на АЕЦ „Козлодуй”, за миналата година има обща изработка на общо около 16 000 GWh. Така, на практика, се получава, че за 160 дни фотоволтаичните централи в Германия ще произведат толкова количество електроенергия, колкото двата блока в АЕЦ "Козлодуй" за цяла година. Следователно за 320 дни, колкото работи ежегодно и всеки един от блоковете на АЕЦ-а, слънчевите панели ще са дали двойно по-голяма продукция!!! Което се равнява на втора АЕЦ "Козлодуй" или АЕЦ "Белене". Колко е просто само!

За пълнота на картината следва да се добавят и още няколко сравнителни факта, а именно териториите на двете страни и гъстотата на тяхната населеност с хора. Територията на Федереална Република Германия е малко над 350 000 кв. Км или около 3.5 пъти повече от България. За сметка на това нсеслението на страната им е малко над 80 000 000 (осемдесет милиона) или малко над 10 пъти повече от нашето. (За верността на тези числа можете да питате съответните страници в Уикипедия.) Така, на практика, се получава, че гъстотата на населеност в Германия е приблизително 3.5 пъти по-голяма от тази в България, на единица квадраен километър. Т.е. средно на един човек там се пада около 3.5. пъти по-малко земя, отколкото у нас. И въпреки това са намерили място да построят толкова много инсталации и процеса далеч не е спрял.

Не на последно място следва да се отбележи и местоположението на двете държави и интензивността на слънчевото излъчване върху тях. По-долу прилагам карта на Европа с обозначение на интензивността на слънчевото облъчване, по страни. Тя взета от страницата Photovoltaics на Уикипедия. (Важно е да се отбележи, че подобна страница, на български език, няма място в същата енциклопедия!!!) Видно от картата е, че България е в много по-комфортна ситуация, по сравнение с Германия, по отношение на слънчевата интензивност на територията и. Разликата е поне 50% в полза на България!

image

И независимо от наличието на по-добри „екстри” у нас по сравнение от Германия този отрасъл съзнателно и нарочно не се развива, а тъкмо обратното – блокира се и се препятства, за да може ядрената мафия да строи нови мощнсоти и да удължава живота на вече съществуващите. За да може да остави на бъдните български поколения, колкото се може още повече ядрен боклук!

Да, да, да, чувам ви, чувам ви! За цената, нали? Информацията за цените на ел-енергията от фотоволтаици у нас и в Германия всеки може да си я намери сам и да сравни. Едно е ясно със сигурност, че тя със всеки изминал ден все повече и повече поевтинява, за разлика от цената на тази произведена от „мирния атом”. Ако се поразровите в същата страничка The Performance of PV in Germany ще установите, че в края на 2010 г. общата мощност на всички инсталирани фотоволтаично инсталации в германия е била 11 GW, а в края на 2011 г. достига 25 GW!!! Растежа е повече от 100% за една година. И едва ли някой се съмнява, че това е краят? Защо е това препускане? Сигурно, защото е по-скъпо???
 
Въпроса с липсата на източник на енергия през нощта също е разрешим и не е никакъв проблем. Една или няколко ПАВЕЦ (помпено-акомулираща водна електрическа централа) ще работи на същият принцип, както и за АЕЦ, но в обратен график. През деня слънчевата ел-енергия ще захранва помпите на ПАВЕЦ-а за да изтласка водата от долния към горния водоем, а през нощта, при необходимост, водата от горния водоем ще върти турбините, за да се задоволяват нуждите от ток. Паралелно с това през деня могат да се зареждат съвременни и от ново поколение акомулаторни батерии, които да се използват през нощите.

И всичко е толкова просто, но не би! Ядрената мафия не обича така. Тя не иска да изпуска джобовете и страха на хората за хиляди поколения напред.

Няма да развиваме проектите за скъпата алтернативна енергия до 2020 г., каза министър-председателят Бойко Борисов на работен обяд с Американската търговска камара вчера. Нищо не налага да изпълним целия си капацитет, защото евтината енергия на АЕЦ „Козлодуй“ няма конкуренция заради цената. Този сектор беше толериран дълго време неправилно за сметка на други сектори в икономиката. Инвестирайте в изгодни за България сектори, препоръча на представителите на американските фирми, присъстващи на официалната среща, премиерът.

Г. К.




Гласувай:
5



1. uff - Енергийна мафия иска ' прави свои фотоволтаични плантации
07.05.2012 09:59
Тя не иска ' даде ' хора ' добиват и печелят от поддръжка на панелите по покриви и др. застроена площ.

С обратни уроди трудно се поддържа човешка комуникация. Можеш излъжеш него нещо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9876802
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930