Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 08:50 - Производителите на “най-евтината” енергия рИват за чужди милиарди.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4115 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Каква страстна, каква седмица! Случи се немислимото в продължение на цели 70 години. (Първият в света ядрен реактор е пуснат на 2-ри декември 1942 г., в Чикаго, Илинойс.) Ядрената мафия, клон Европа, макар и с половин уста започна да си признава, че няма безплатен обяд. Казано иначе цената на получаваната от ядрено гориво енергия е пропорционална на огромните и количества, извличана от единица маса – в десетки милиони пъти повече от акт изгаряне на въглен, примерно. Десетки милиона пъти повече енергия от единица маса ядрено гориво, съответно – десетки милиони пъти повече струва справянето с породуктите на деление. До сега тази абсолютна истина беше ревностно крита и прикривана с мита за „най-евтината енергия”. Но на връх страстната седмица картите започнаха безмилостно да падат на масата, под тежестта на 70 години натрупваните лъжи, измами и радиоактивни боклуци.

Велики четвъртък, в-к Дневник:

Демонтажът на германските АЕЦ ще струва милиарди евро

Германските данъкоплатци ще трябва да платят милиарди евро за демонтирането на атомните електроцентрални, след като те бъдат окончателно закрити през 2022 г., пише "Шпигел". Това гласят данните от ново изследване на "Грийнпийс," представено на 11 април в Берлин. Еколозите са преброили, че ликвидацията на централите ще струва между 44 и 60 милиарда евро.

Енергийните компании E.on, RWE, Vattenfall и EnBW, които управляват германските АЕЦ, са създани събирателни фондове, които след това ще бъдат похарчени за деконструкцията. Според Германския атомен форум към този момент във фондовете има около 30 милиарда евро.

Еколозите обаче се притесняват, че енергийните гиганти може да не съберат достатъчно пари, а след отказа от атомната енергетика ще се откажат изцяло от задълженията си да демонтират централите. Компаниите може да се откажат от дъщерните си фирми, които управляват АЕЦ, защото те няма да носят приходи. В такъв случай тези дъщерни предприятия ще разчитат само на предвидените резерви, които може да не са достатъчни.

Като застрахователна мярка германският Форум за екологично-социално пазарна икономика предлага да се създаде обществен фонд. В него по предложение на форума и "Грийнпийс" енергийните компании ще трябва да предадат парите, които са събрали досега за демонтажа на АЕЦ. Еколозите настояват енергетиците да се задължат да разглобят централите.

Тази инициатива обаче не намира подкрепа нито в германското правителство, нито в средите на Германския атомен форум.

Тук е важно да се отбележат минимум две неща. Първото е, че в предполагаемите суми по извеждането на ядрените мощности от експлоатация не се намеква нищо за други едни пари, които ще са нужни за управлението на радиоактивните продукти от деление на ядреното гориво, натрупани по време на експлоатацията, на същите тези мощности. Те ще са много по-големи и за много повече години и поколения ще бъдат вземани от джобовете на данъкоплатците, без последните да са се облагодеталствани от „най-евтината”. Т.е. хиляди бъдещи поколениея ще плащат чужди сметки, на „бащите и майките” на лъжата за „най-евтината” енергия.

Вторият момент в материала от Дневник е оставящото впечатление, че организацията Грийнпийс иска да сложи ръка на бъдещите фондове, за извеждане на ядрените мощности от експлоатация. Познавайки от близо фасадният характер на тази организация, която само имитира противопоставяне на ядрената мафия, не съм съвсем учуден от намеците им да посегнат на десетките милиарди, за извеждане на централите от експлоатация. Специално ще продължавам да следя развитието на този спектакъл и своевременно ще ви информирам.

А ето и продължението на историята.

Разпети петък, в-к Дневник:

Четири европейски страни искат субсидии за ядрената енергетика

Четири европейски страни - Франция, Великобритания, Полша и Чехия - искат Европейският съюз да субсидира ядрената енергетика , както подпомага вятърната и слънчевата енергия, съобщава в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Франс прес.

Тези четири страни са изпратили писма до Брюксел преди неофициалната среща на министрите на енергетиката и околната среда идната седмица в Дания от 18 до 20 април, съобщава БТА.

Без да се съобразяват с решението на Германия да се откаже напълно от ядрената енергия до края на 2022 година, тези страни искат в бъдеще ядрените централи да бъдат смятани за технологии, които не отделят парникови емисии наравно с вятърната и слънчевата енергия, посочва изданието.

Ако тези четири страни успеят да наложат вижданията си, изграждането на ядрени централи и продажбата на ядрена енергия може да започне да се субсидира, отбелязва "Зюддойче цайтунг".

През миналата година Германия се отказа от използването на ядрена енергия.

Това със сигурност е своеобразен рекорд по наглост на европейският клон на ядрената мафия. Уж произвеждаше „най-евтината” енергия в целият свят, а сега иска субсидии! На практика тези четири страни признават, че до сега ядрените им индустрии са се субсидирали в рамките на държавните им бюджети, но понеже вече не се издържа на разходите те решават да си отворят устата, да приберат парите и на останалите европейски данъкоплатци. А ако им се „отвори парашута” те в никакъв случай няма да престанат да продължават да лъжат, че произвеждат „най-евтината” енергия. Защото, обърнете внимание, с какъв аргумент протягат престъпните си ръце към джоба на всички европейци: „тези страни искат в бъдеще ядрените централи да бъдат смятани за технологии, които не отделят парникови емисии наравно с вятърната и слънчевата енергия, посочва изданието”!!! В същото време нито дума за тоновете високо-радиоактивни и дългоживеещи продукти на деление на ядреното гориво. Сега искат субсидии, за изграждането, после субсидират експлоатацията, а съзнателно премълчават субсидията на бъдещото управление на боклука. Защото те произвеждат „най-евтината”! Като искат субсидии наравно с зелените енергоизточници, защо не сравняват и боклуците между отделните технологии. Такава им е „истината” на ядрената мафия вече цели 70 години.

В цялата история с рИването за субсидии, както за закриване на стари мощности, така и за изграждане на нови аз виждам светъл лъч. Очевадно на ядрената мафия ще и става все по-трудно да продължава да лъже хората, че произвежда „най-евтината и най-екологично чиста” енергия. С всеки следващ ден все повече хора, по целият свят, ще разбират как до сега са лъгани и ще се отказват да бъдат лъгани. Самата ядрена мафия, макар и неохотно, започва да разбира, че времето и е на привършване. Остават последните, отчаяни вопли, ако мине номера. Но хората с всеки изминал ден все по-ясно осъзнават престъпния характер на ядрения театър и с готовност в най-скоро време ще го проводят от световната сцена.

Г. К.





Гласувай:
7



1. mitjo - На мен ми звучи като развяване на ...
17.04.2012 11:11
На мен ми звучи като развяване на тоягата и моркова без изобщо да им пука, че разкриват някакви общоизвестни „тайни”. Наглостта и арогантността показват увереност във властовите позиции, а не подкопаване, но това от своя страна демонстрира откъсване от действителността, а всяка подобна слепота има потенциала да доведе до неверятно глеми гадости.
цитирай
2. kolevdobri - Ядрената енергия е най-скъпата енергия
17.04.2012 22:52
Всички сметки досега са правени без кръчмар. Или ако са правени, то обществеността не е добре информирана. Обикновено професионалистите говорят, че цената за погребването на една АЕЦ не е по-малка от цената на изграждането. Ако Белене струва 10 милиарда евро, за да се изгради, също толкова ще са необходими, за да се погребе. Да не говорим за това, че човечеството доказа през последните 30 години, че НЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА РИСКОВЕТЕ В ПРИЕМЛИВА СТЕПЕН. Никой не знае какви са точно последиците от Чернобилската авария. Няма статистика колко изроди са се родили след катастрофата там. Трагедията наречена Фукушима също доказа, че човек все още не може да контролира напълно рисковете - човешки грешки или природни стихии. Може би тъпите комунисти, които утре ще се събират в Плевен за подкрепа на ядрената енергия, трябва да получат една солидна доза радиация, че да им дойде ума в главата. Ама то от ТЪП човек какво можеш да очакваш. Докато той лично не се помъчи, няма да повярва, че предложението просто не си струва. Също като малките деца са тези хора. Трябва да се изгорят на котлона, за да им светне "прожектора" някъде там, в гънките на мозъка, че ненапразно някой ги предупреждава да внимават. Някой по-умен или по-патил от тях.
цитирай
3. uff - Виж, какво казва този:
18.04.2012 19:04
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=OO8rOrfkEgM#t=2132s
цитирай
4. gikotev - Re: Виж, какво казва този:
18.04.2012 21:08
Благодаря, за безкрайно интересното предаване! Изгледах го цялото. НО! Не съм съгласен с госта (професора), че трансмутационната технология ще реши проблемите на ядрената енергетика "за мирни цели", като изгори образно казано произведените от нея самата продукти на деление на ядреното гориво. Тук, в блога вече веднъж стана дума за това. Беше публикуван доклад на анонимен учЕн от БАН, който я възхваляваше. Този доклад пък се базира на един западен, по същата тема от преди цели 7 години!!! На практика, обаче се получава усвояване на едни пари, за да се заблуди народонаселението, не само на България, а и във всички страни експлоатиращи АЕЦ, че проблема е разрешим. Но за сега всичко върви само на хартия и практическа реализация няма. ЗАЩО? Много просто! Защото няма икономически ефект.

Приказките на професора, от предаването, че това се стопирало от американците, защото новата технология ще нулира военната хегемония на американците са повече от съмнителни. Макар водещият, който беше повече от коректен, многократно да го питаше, как ще стане това, отговорите на госта оставаха неразбираеми.

Проблема със справянето с радиоактивните продукти на деление на ядреното гориво е неразрешим в рамките на приемлива икономическа изгода! Това е факт! Всички останали приказки са за съществуването на безплатен обяд.

Предлагам да не започваме сега дискусия по този въпрос, а да изчакаме двете години, за които говори професора и после пак да се върнем на темата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832775
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031