Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 08:37 - Докато затварят „Белене”, как помпат реакторите в „Козлодуй”.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 6154 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

По хода на търсене на доказателства за престъпната експлоатация на реакторите в Козлодуй над номиналната им мощност, без разрешение на регулаторния орган (АЯР), за което ви разказах в На фенове на Тр. Тр. - едно от последните му „геройства”  се натъкнах на прелюбопитна информация, която сега ще споделя с вас.

Но преди това не по-малко интересно е да узнаете и по какъв оригинален начин тя е поднесена. Източника е анонимен, защото несъмнено се страхува от ядрената мафия, но същевременно е свидетел на безкрайните им безумства и решава да ми даде сигнал, а чрез мен и на вас. Как да го направи, обаче? Регистрирал се е в сайта на списание „Българска наука”, но не със своето си име, а с моето. Освен това е поставил и снимка, но не своя, а моя. Няма лошо. Регистрацията е направена две седмици след срещата ми с бившия вече министър Тр. Тр., която се сътоя на 14 октомври 2010 г. Използваната фотография е направена същият ден, за целите на материал подготвен от журналист на www.frognews.bg, свидетел на срещата ми с Тр. Тр. До тук добре. Човекът е искал да ни каже нещо, но все още не се е решавал. Сигурно се е колебаел дали, колко и кога да подаде информацията. Два месеца и половина след трагедията в японската АЕЦ „Фукушима-Диичи” той най-накрая събира кураж и „изплюва камъчето”. И още малко преди да ви покажа неговото послание. Съдържанието и конкретността на информацията показват по недвусмислен начин, че тя е подадена от човек, който е много добре запознат със ситуацията в „кухнята” на ядрената мафия. Човекът разбира и знае материаята, за която говори в посланието си. И в същото време е силно притеснен от последствията след поредния експеримент с непознато ядрено гориво.

Оригинала на съобщението му можете да прочетете тук: Защо надуват реакторите на “АЕЦ Козлодуй” със експериментално гориво ТВСА-ПЛЮС 104 %? Обогатяване вместо 4.3% е вече 4.95% - вместо природен -рециклиран.

Но понеже се опасявам, че то няма да бъде разбрано добре от широката публика, все пак то е нещо като разговор между експерти, ще го препечатам тук 1:1, като ще вмъкна няколко кратки коментара, в скоби и с наклонени букви. Ето го:

Новото все още експериментално супер гориво с обогатен (Имал е предвид рециклирано и дообогатено. От заглавието на събщението му става ясно, че той е наясно, че горивото е рециклирано.) (вместо природен) уран горивни касети ТВСА-ПЛЮС с което се зареждат от няколко години реакторите ВВЕР-1000 във блокове 5 и 6 на “АЕЦ Козлодуй повишават нивото на мощност от от стандартните 100% на 104%.

Тези касети работят в тъй наречените "усъвършенствани цикли" с повишена топлинната мощност при който се постигат по-високи максимални дълбочини на изгаряне но и по-високи стойности на коефициентите на неравномерност на разпределение на мощността по касети и ТОЕ (Топло-отделящ елемент – 1/312-та част от ядрено-горивната касета. Цилиндър напълнен с таблетки от уранов двуокис.).

Издуването на реакторите ще се отрази катастрофално на предстоящите процедури по удължаване експлотационния срок блоковете в АЕЦ - Коалодуй. (Абсолютна истина.)

Въпросните есперименталните горивни касети се използват опитно освен във АЕЦ – Козлодуй и в Калининската и Балаковска АЕЦ в Русия под контрола на ОАО “ТВЕЛ”, РНЦ “Курчатов институт” и ОАО “Концерн Энергоатом”. (Това следва да се провери и най-вече откога е започнал експеримента им в Русия.)

Новите касети ТВСА-ПЛЮС с удължен горивен стълб се различават от стандартните базови горивни касети ТВСА по следните параметри:

1.Повишено обогатяване на урана от 4.3% на 4.95% (Обогатяването означава увеличение на количеството на изотопа Уран-235 в общата смес на горивото, за сметка на изотопа Уран-238.)

2.Повишена маса на UO2, kg от 494.5 на 524.1

3.Продължителност на кампанията от 320 календарни денонощия при 104% (~333еф.ден./Nном=3000MW) (От данните за миналата година и заради постигнатия рекорд по електропроизводство възниква въпроса дали въпросното ново гориво не е въведено вече в екплоатация? Това следва да се уточни!)

Супер касетите ТВСА-ПЛЮС първоначално се зареждаха за опитна експлоатаия с бланкети (Цилиндрични горивни таблетки.) (природен уран в удължените участъци 10cm под и 5cm над базовата активна зона.

От 2012г. в АЕЦ - Козлодуй ще започне експериментална експлоатация на на супер касети с гориво с удължен горивен стълб без бланкети с природен уран и таблетки с външен диаметър 7.6 и диаметър на централния отвор на горивната таблетка 1.2mm. в 18м. (Реактора да работи без презареждане в продължение на 18 месеца, а не както до сега – 11 месеца.) цикъл.

Нерешени въпроси със горивни касети ТВСА - ПЛЮС са:

- липса на опит към момента въвеждането им в експлоатационния

- през преходните кампании в активната зона ще работят едновременно стандартни КНИ (Канали за измерване на неутронния поток в активната зона на реактора. Разполагат се в централната тръба на част от горивните касети.) и такива с променена геометрия за което все още няма опит от сравнението на прогнозните

- НФ (Неутронно-физични.) пресмятания с данни от експлоатацията на зона с различна височина на горивото.

Очевидно е, че касетите ще работят в цикъл 5х310 еф.ден. със зареждане на 36 свежи касети ТВСА-ПЛЮС със следните параметри:

-обогатяване до 4.95%

-маса на UO2 524.1kg

- таблетка 7.6 х 1.2mm

- височина на горивния стълб – 368cm.

В този цикъл се очаква достигане дълбочина на изгаряне 68MWd/kgU по касети и над 75MWd/kgU в ТОЕ . (Досегашната допустима дълбочина на изгаряне за една горивна касета беше 55Wd/kgU (Мега-вата*денонощия/килограм-Уран). Скока е шокиращ и ще доведе до голям риск от системни разхерметизации на горивните касети със съответните мръсни и скъпи последствия. Не се стряскайте от мерната единица Wd/kgU. Тя е производна на киловат-часите, за които си плащате сметка всеки месец.  Или казано по-просто 68MWd/kgU можете да си го представите, като го умножите на 1000 киловата и на още 24 часа и ще получите 1 632 000 киловат-часа. Толкова енергия се произвежда от един килограм Уран, в рамките на няколко годишната му експлоатация. Човека е посочил в посланието си, колко килограма гориво се съдържа в една касета. А общо в реактора има 163 броя ядрено-горивни касети. Всеки желаещ може да си поиграе с калкулатора.)

От неутронно-физична гледна точка за такива големи дълбочини на изгаряне няма достатъчен експлоатационен опит и следреакторни изследвания за доказване на поведението на горивните таблетки и обвивки на ТОЕ.

Освен това при цикъл 5х310еф.ден. се постигат по-високи стойности на коефициентите на неравномерност на разпределение на мощността по ТОЕ. (Какво представляват коефициентите на неравномерност на разпределение на мощността? Те са няколко, но нека разгледаме най-лесно понятния от тях – този по горивни касети. Ако реактора работи на номинални параметри то той произвежда 3000 мега-вата топлинна мощност на час. Тогава средно за всяка една от 163-те касети ще се пада по 3000/163=18.4 мега-вата. Но това е средно, а реално всяка една от тях произвежда различно от средното количество енергия и в редки случаи, колкото е средното. Ако средното и реалното производство за дадена касета съвпадат то тогава нейният коефициент на неравномерност ще бъде равен на 1. Ако произвежда повече от средното, например 22 мега-вата то тогава нейният коефициент на неравномерност ще е 22/18.4=1.20, приблизително. Касетите, които са разположени на периферията на активната зона на реактора са с коефициент под 1. Подобни коефициенти има и за части от обема на една горивна касета (например 10 или 30 равномерни обем по нейната височина), за отделно взет ТОЕ и други, но да не навлизаме в подробности. Всеки един от тези коефициенти си има допустим предел, който не следва да се надвишава. За обсъдения тук покасетен коефициент на неравномерност предела е 1.35. Допускам, че при новия експеримет много от тях ще бъдат превишени, което е непрдвидимо и опасно.)

Г. К.





Гласувай:
10



1. uff - Удължените горивни кампании
29.03.2012 17:51
Предполагам, че това води и до по-тежко и по-дълго надкритично състояние?
................

Защо да не похабят реакторите, нали така ще отпуснат пари за нови.
И децата, като искат нова дреха, гледат да я покъсат старата.
Това е първичния инстинкт на грабителите, от малки го имат.
цитирай
2. marlyn - Ми не!
29.03.2012 21:38
Няма да отпуснат пари за нови, просто се ускорява амортизацията на тези, а след това ще ни натиснат да ги махнем щото руските реактори, според някои евроенергоспец-педероминдалисти са "опасни" - (нищо че, МААЕ преди години на няколко пъти каза: ВЕЕР са едни от най-сигурните реактори в света. Но това и тогава беше подминато, пренебрегнато, омаловажено и каквото се сетите в тази насока)
Просто поредната стъпка от набутването на БЪЛГАРИЯ в 999-та глуха!
цитирай
3. raders - По начина, по който си го описал, все ...
29.03.2012 21:41
По начина, по който си го описал, все едно обясняваш диференциални уравнения на кокошки. Ами достатъчно е да споменеш, че претоварването крие рискове, както за експлоатационния срок на генераторите, така и за евентуални аварии и ще те разбере дори премиер министърът. Какви са тези коефициенти на неравномерност, какви пет лева?..
цитирай
4. gikotev - Re: По начина, по който си го описал, все ...
29.03.2012 21:45
Това за претоварването беше написано още в предишния постинг. А иначе всеки чете различно, според багажа си. За това и съм пояснил кое какво е. А също така и за да покажа, че човека, който ми е подал нишана, знае за какво говори.
цитирай
5. uff - Педероминдалистите
30.03.2012 07:57
marlyn написа:
...според някои евроенергоспец-педероминдалисти са "опасни" - (нищо че, МААЕ преди години на няколко пъти каза: ВЕЕР са едни от най-сигурните реактори в света...


Мафиите са съставени точно от "педероминдалисти". ТЕ са твърде ближни, с общо и жизнено важно ядро от тайни.
Изобщо не е вярно, че ТЕ нямат наследници. Напротив - това ИМ е приоритет.

Към босовете са навързани множество мижитурки, които са неразделна част от Организма.
цитирай
6. mitjo - http://www. dokumentalni. com...
31.03.2012 03:53
http://www.dokumentalni.com/?p=1753
цитирай
7. uff - Помпането
31.03.2012 07:29
Правят го, за да може Енергийната Мафия да изнася.
Гледам, Делото за износа е прекратено.
Рискува цял народ - печелят само ТЕ.

Да се надяваме, че не помпат самите реактори, щото преходът към "безкрайна" мощност е тесен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835589
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031