Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 08:16 - "ЯДРЕНАТА ФИЗИКА ЗА ХОРАТА”
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 8553 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 25.01.2012 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Или “Мръсният и миризлив задник на ядрената мафия”. Две заглавия, но коренно противоположни. Защо ли? Нека видим! Първото заглавие е взето оригинално 1:1 от доклад на анонимен ядрен физик, от ядрения институт към БАН (ИЯИЯЕ). Въпросният доклад е бил представен на конференция в голямата зала, на централния офис на БАН, неизвестно от кого и неизвестно кога! И двете уточняващи информации, които обикновено присъстват на титулната страница на всеки подобен доклад този път липсват. Само този факт е предостатъчен за да се усъмним във всичко останало написано в него от анонимния „учЕн”. Оригиналното му творение можете да прочетете ТУК. Ето какво се казва в увода на доклада:

През последните години все повече се търси решение на проблема с управлението и съхраняването на радиоактивните отпадъци. Обсъждани са няколко различни варианти: от непосредствено погребване до различни предложения за преработка и съхранение на ОЯГ. Един от най-предизвикателните проблеми от техническа екологична и политическа гледна точка е затварянето на ядрения горивен цикъл. Изключително голям интерес представлява възможността за използване на ториево гориво.

Основният принос за радиотоксичността на ОЯГ в дълъг период от време дават изотопите на плутония след които се нареждат минорните актиниди (Америций, Нептуний, Кюрий). Фиг. 1 показва промяната на радиотоксичността на ОЯГ за период от един милион години съхранение [1]. Дългоживущите продукти на делене Технеций 99Tc и Йод 129I с около милион години период на полуразпадане представляват потенциален риск да бъдат изпуснати в околната среда и да причинят сериозни щети. В последните години значително внимание беше обърнато на изотопното разделяне на актинидите и дългоживущите продукти на делене, последващото им превръщане в други стабилни нуклиди и складиране на остатъчния отпадък.

Става ясно, че анонимният „учЕн” ще убеждава академичната общност и широката публика, че проблема с високо-радиоактивните и прекалено дълго живеещи продукти на деление, произвеждащи се в резултат на горенето на ядреното гориво, е разрешим. Похвално! Сигурно за това той и е сложил в заглавието си „... за хората”? Навярно? Но дали това е така? Когато представител на ядрената мафия прави нещо „за хората” това е повече от подозрително. Още повече, когато е анонимен!

 

Подзаглавието „Мръсният и миризлив задник на ядрената мафия” е моето предложение, за заглавие на същият този доклад. Но за да разберете мотивите ми ще ви помоля да проявите малко въображение и да направите мисловна аналогия между един енергиен блок, част от която и да е АЕЦ, и човешкото тяло. Такава аналогия е съвсем справедлива. И двата обекта произвеждат енергия, както за самите себе си, така и за задвижване на обекти извън самите тях. И двата обекта се хранят – ние с органични продукти, а блоковете с ядрено гориво. Става ясно и, че „стомаха” на блока е реактора, където се помещава храната и после се смила, произвеждайки продукти на „храносмилането”, точно както и при хората. Не ли? Разликата е само в мащабите, но във всичко останало аналогията е повече от справедлива и ще ни помогне по-добре да разберем основният проблем на цялата световна ядрена индустрия – справянето с продуктите на „храносмилането” не всичките над 430 „стомаха” по света. За да подсиля ефекта за справедливостта на тази аналогия бих могъл да посоча и „сърцето” и „мозъка” и други „органи” на тялото на АЕЦ-а, но това ще ни отвлече от главната цел. Затова нека се върнем към доклада на анонимния „учЕн”, където още в първото изречение четем и не вярваме на ушите си: През последните години все повече се търси решение на проблема с управлението и съхраняването на радиоактивните отпадъци.

Дааааа.... „През последните години...” Ама защо чак през последните години? От коя година започва т.нар. „използване на атомната енергия за мирни цели”? Това е 1954 г. и до сега са изминали цели 58 години! А още по-справедливо е да прибавим още 12 години, защото първият ядрен „стомах” заработва през 1942, на студентския стадион в Чикаго. И от тогава до 54-та са построени не един и два „търбуха” за НЕ-мирни цели. И така вече 70 (седемдесет) години, стотици и стотици ядрени „търбуси” произвеждат и произвеждат това, което и ние с вас произвеждаме, с малката подробност, че е в милиони пъти повече и точно толкова пъто по-опасно и смъртоносно.

И нека още веднъж да призова на помощ вашето въображение. Когато решите да си строите къща вие предвиждате ли в нея или в най-лошия случай на двора да си построите помещение, в което да се освобождавате от продуктите на храносмилането във вашия стомах? Защото ако не предвидите и не построите какво ще ги правите тези продукти?

Така стигаме до същностното твърдение на анонимния „учЕн” още в първото изречение на доклада си. Според него вече цели 70 години световната ядрена индустрия ражда стотици ядрени „търбуха”, храни ги с огромно количество ядрен материал, но не е предвидила строителство на помещения, в които тези ядрени „тела” да се „облекчават”! Цели седемдесет години! Ситуацията става повече от неудържима! Ядрените „стомаси” бълват и бълват продукти на „храносмилането” си. И ядрената мафия е притеснена! Все по-трудно е да се скрие вонята и реалният риск от задушаване или даже удавяне в тези ядрени отпадъци. Трябва да се успокоява, разбирай да се лъже, обществото, че този проблем е решим. И тук на помощ идват ядрените „учЕни”, които пишат доклади, като този и ги наричат „... за хората”.

Какво още „интересно” ли има в този доклад? Много интересни неща има в тези 10 странички, но аз ще ви акцентирам само на две от тях.

Цитат: „При правилно проектиране подкритичните реактори могат да произвеждат енергия повече от колкото изразходват и имат възможност да преобразуват всички минорни актиниди и плутониеви изотопи посредством делене, а някой дългоживущи продукти на делене в резултат на неутронен захват. По такъв начин радиотоксичността на ОЯГ може да бъде намалена значително и периодът на съхранение на отпадъците до окончателното им погребване да бъде намален от хиляди до стотици години.” Тези две изречения пораждат цели три въпроса! Какво значи Правилно проектиране и какво – НЕправилно? Колко повече електроенергия ще произвеждат, отколкото консумират и ще бъдат ли икономически изгодни, т.е. да се самоиздържат, а не както е сега - да се субсидират? Защо авторът небрежно нарича реалния период за съхранение на отпадъците „хиляди години”, когато по собствените му думи и графиката в увода става въпрос за милиони години, и защо не привежда доказателства за това че новите реактори ще намалят този период на стотици години? Би следвало да приложи подобна графика, както първата, в която да посочи времето на живот на елементите получени в резултат на трансмутацията, в подкритичните реактори. Да, ама не!

И второ. В целият доклад няма и намек даже за елементарна икономическа оценка на тези фантазии. Колко ще струва едно такова съоръжение, ще ли бъде икономически изгодно или напротив – ще вдигне още повече цената на „най-евтината” енергия? Никакви оценки, а само голи твърдения и пожелания. Както винаги!  Вие сами си преценете, кое от двете алтернативни заглавия е по-меродавно!

Аз ходих в БАН и поисках повече информация за автора на този доклад, но те ме препратиха към ядрения институт. Но понеже предварително знам, че там няма да ми дадат нищо се отказах. Със сигурност същият този анонимен „учЕн” е съучаствал в групата от същия институт, които са „доказали”, че в АЕЦ „Козлодуй” не се експериментира с рециклирано гориво. Няма как да е иначе.

Г. К.




Тагове:   бан,   оЯг,   трансмутация,   иЯиЯе,


Гласувай:
9



1. mitjo - http://chitanka. info/text/1...
25.01.2012 19:10
http://chitanka.info/text/14148-proektyt_manhatyn
Като гледам резюмето и след като прочетох постинга ти, може и тоя да го е писл, чрез отмалялата ръка на някое зомби като диктовка от отвъдното, с бледата надежда със задна дата да бъде помилван и съживен от господарите-екзекутори.
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=497950
цитирай
2. mitjo - Имам идея – да почнем да гласуваме, ...
25.01.2012 19:18
Имам идея – да почнем да гласуваме, че не харесваме постингите ти. Току виж народът се осъзнал. Не съм гласувал против и се зачудих, че има такива невежи, но дават добри идеи глупаците. Не са чували приказката: „Всяко зло – за добро” , от която пък логично идва и опровержението „Няма човек, има проблем”. Ама тия „пословици” не са популярни, защото слугите ще вземат да прогледнат и да придобият по-благ нрав, а така няма да има на кого сполучливо да се прехвърля вината, когато потрябва.
цитирай
3. mitjo - Всъщност е почнал да маркира от &...
25.01.2012 19:28
Всъщност е почнал да маркира от "13.12.2011 08:41 - Генералният щаб на третата световна (ядрена) война."

цитирай
4. mitjo - http://www. blitz. bg/news/ar...
25.01.2012 20:03
http://www.blitz.bg/news/article/84269#comments
„1. ФКМентор (анонимен)
ДЪЛГОГДИШЕН НЕСМЕНЯЕМ СЕКРЕТАР НА БКП В СУ ПРОВЕЛ УСПЕШНО ВНЕДРЯВАНЕТО САМО НА НАЙ-ПОСЛУШНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФИЗИЦИ УСТАНОВИЛИ ДНЕС АБСОЛЮТНИЯ МОНОПОЛ НА БОКЛУКОВЦИ ВЪРХУ ЕНЕРГОПОЛЗВАНЕТО И СПЕЦИАЛНО ВНЕДРЕН В ЦЕРН ЗА ДОВЪРШВАНЕ НА ДЕЛОТО ЦЯЛАТА ЕНЕРГИЯ ЗА ЧЕРВЕНИ ЦЕЛИ И СЪВЕТСКА ОЛИГАРХИЧНА СОБСТВЕНОСТ”
„23. НАД-Референдум (анонимен)
Я да видим, какви ги мътите тук фетишистите?!?Умен, допринесъл за България, даже менторите му се кланят?!?А вие цървули робски, как примерно си представяте един от резидентите на кгб по линия на научно-техническото разузнаване, като кварталния зарзаватчия ли?!?Или създателите на най-унищожителните оръжия за човечеството, като вестникопродавачки ли?!?Ей мърши, връзката е твърде дълбока, и един ден ако ви позволят, може и да ви светне?!?Ама нали сте верващи тепегьози, идолопоклонници, вождове търсите, а всичките Истински сте готови да колите и бесите?!?А тук направо ври от червена гнусава сган?!?!?Айде поквичете малко на опело сега, тиквойчета поредни пребоядисани!?!”

С отрицателно гласуване ти намаляват броя на гласовете и няма как да излезеш в класацията на най-коментираните блогове.
цитирай
5. gikotev - Re: Mr. Kotev
26.01.2012 15:13
Пуснах коментарите с номера 5 и 6, само за да покажа поредните напъни на ядрената мафия да ме разсмее. Най вероятно това е дело на розовото влечуго, което си е направило чисто нов профил, с моята фамилия, само и само за да създава впечатление за навалица. Да не се надява на повече благосклонност тук. Щом си има профил да си пише в него ;-)
цитирай
6. uff - Трябва да се говори за рециклирането!
27.01.2012 09:17
kotev написа:
праи ми големо впечатление тоа дисидент г-н котев. тоа пиши некви глупости. например изчезнали некви касети, абе пич мое ли си толко елементарен, сека година се праи инвентаризация, после праиса или делоита, които ви заверява проверява и тогаз подписва, що се излагаш незнам. чета ти простотиите и невервам докъде ще стигнеш. що не си вече в иран, незнам, нали там щеше да одиш. последно кажи, подмениа ли го горивото или не или ти много малко знаиш, щото не си изп. директор на аеца, а си инж. тва е ФАКТ. толкоз години и само един инж. при тва аут от системата. не моем да разберем


Аз искам в България повече да се знае за технологията.

Има домакинства, които изгарят над 20 кубика дърва на година.
Пък да се надяваме на ИТЕР! Слънцето така и така ни набутва водород.
цитирай
7. mitjo - Зарежи го това злощастие. Щом търси ...
27.01.2012 20:57
Зарежи го това злощастие. Щом търси хватки, значи съзнава безсилието си. Смешното е, че днес гледах същото слагачество, но не с този бъртвеж в лицето на Цветков, който надмина себе си в сервилниченето. Направо погреба Б.Б. в тинята, да не кажа в нещо друго (http://play.novatv.bg/play/263523/). Ако решиш да го гледаш, забележи как разпитва семейството за присъствието на Николай Велков, а в студиото разговаря с Ангел Гаджев. Тази подмяна на хора е адски брутална, но театърът пак не струва и да не бяха я направили, пак прозира умисъл. Наглостта идва, когато истината не може да бъде замазана, но Цветков си въобразява, че в момента не е нагъл, а хитро като лисица замита следи, само дето го прави публично пред очите на всички. Като тая розовата истерия.
цитирай
8. gikotev - Re: Брей
30.01.2012 22:39
Ще поживеем и ще видим. До сега няма индикации да съм в грешка.
цитирай
9. mitjo - На базата на толкова много доказ...
31.01.2012 13:21
На базата на толкова много доказателства това голо твърдение е повече от смешно, то е значещо. Някой е безпомощен пред истината, но много държи да я скрие. Като гледам вместо само да зави, че не си прав за горивото, каквато всъщност му е целта, „авторът” се е напънал да подкрепи кухото си изречение с няколко уж силни позиции, които нямат никаква доказателствена стойност.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836885
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031