Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 09:08 - Що е то „стрес тест” на АЕЦ и има ли той почва по света и у нас?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2378 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Stress – a physical force that may cause something to bend or break. (Стрес – физическа сила, която може да причини изкривяване или чупене.) Такова е определението на понятието стрес в „Oxford Wordpower Dictionary”.

 Примери за истинки стрес тестове ние срещаме ежедневно в реалния си живот. Ето няколко от тях. Боксьорите си причиняват стрес при всеки един удар. Психологически стрес тест си причиняват един на друг даже и шахматистите, по време на всеки един ход, на шахматната дъска. (Върха на стреса настъпва по време на мачовете за световната титла. Много често тези мачове ги сравняват с войни, като например „тоалетната” война между Крамник и Топалов.) Стрес тест провежда ковача, всеки път, когато удря по метала с чука си. Стрес тест провеждат всеки път родителите или възпитателите, когато шляпнат по бузата малкото дете, заради някое провинение. И на детето после наистина му личи, че е било стресирано. На психологически стрес тест се подлагат всеки път даже и участниците в шоуто „X factor”. На истински, а не моделиран стрес тес се подлагат даже и голяма част от автомобилите, на издържливост при катастрофи или други инциденти и ние всички сме гледали много пъти видеозаписи на подобни изпитания. Мисля, че тези примери са достатъчно красноречиви и достоверни.

 А сега да видим едни други „стрес тестове”. Например „стреса” който си образуват неколкократно, в рамките на един сериал, анимационните герои Том и Джери. Подобни „стресиращи се” двойки и по-големи групи герои има в стотици, ако не и хиляди филмчета и сериали по-света. Много „стресирани” също така изглеждат и героите на холивудските екшъни, където даже „стреса” придобива такива размери, че се стига до летален изход (чупене, според дефиницията на Оксфорд). А когато на следващият ден случайно срещнете изпълнителя на ролята жив и здрав е много вероятно Вие да получите истински стрес, ако сте повярвали на имитацията във филма. В съвременният свят младежите много обичат да играят на компютърни игри, кои от кои „по-стресиращи”. Да, за малкото момченце с джойстика в ръка може и да е стресиращо, ако загуби, защото се вживява в играта. Но какъв му е „стреса” на мускулестото чудовище, което от екрана „се бие” с момченцето? И шахматиста, който играе срещу компютъра също може наистина да се вълнува (стресира), но какъв и е „стреса” на машината, независимо дали побеждава или не? Нито един компютърен модел никога и по никакъв начин не може да изпитва стрес по смисъла на това понятие. Всеки един компютърен модел прави единствено и само това, което създателя на модела е заложил в него и нищо повече. Един компютърен модел не може да предизвика истинско земетресение, цунами или пък падане на метеорит на земята. Един компютър може да изимитира което и да е от тези или други събития, а също така и последиците от тях. И те (последиците) понякога наистина изглеждат стресиращи. А сега си спомнете, колко пъти сте гледали на екран Ню Йорк потопен, замръзнал или взиривен. И какво от това, градът си цял и непокътнат. Единственият начин да разберем, какво и как ще се случи с Ню Йорк е ако върху него наистина падне метеорит, залее го огромно цунами или пък го сполети земетресение от 9-та степен по скалата на Рихтер. Не е ли така? Всичко останало е единствено и само фантазия.

Същото е и с атомните електро-централи, където и да се намират те по света. Ето защо, за истински стрес тестове могат да се приемат събитията, случили се на 26 април 1986 г. на 4-ти енерго-блок, в АЕЦ „Чернобил” или пък на няколко енерго-блока едновременно, на 11 март, в АЕЦ „Фукушима Диичи”. Това са истинските стрес тестове и всички ние отлично знаем резултатите от тях. По света, на много други атомни централи „са се провеждали” и други стрес тестове, по-слаби от тези в Чернобил и Фукушима, но всеки път те са водили до плащането на скъпи жертви в човешки, природен и материален смисъл. Играта с имитацията на „стрес тестове” на компютри е опит на ядреното лоби да изземе функциите на холивудските сценаристи, режисьори и актьори, а също така и на експертите по анимация и компютърни ефекти, независимо дали е за филм или игра. А защо тогава представителите на ядреното лоби не поверят за експлоатация, па макар и само за един ден, любимите си АЕЦ на създателите на филми и игри? Това също би бил един отличен стрес тест, но ще се съгласи ли ядреното лоби да го проведе? Ако НЕ, защо тогава се опитва да изземва функциите и хляба от ръцете на други гилдии. Нека „всяка жаба да си знае гьола”.

Но ядреното лоби не се спира само до тук в заблуждаването на обществото, че провеждали някакви си „стрес тестове”. Пак по примера на холивудските шоу гилдии и те (ядрените шоумени) си раздават тлъсти премии, за имитациите на провеждане на „стрес тестове”, независимо, че за разлика от филмите и игрите те няма да развълнуват никого, нито пък ще са продаваеми. Ето какво заявява доскорошният изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Костадин Димитров: „10-12 млн. лева ще струва стрес-тестът на АЕЦ „Козлодуй”” Това е единственото истинско, напълно известно и разбираемо от всички за т.нар. „стрес тестове”. И така е навярно навсякъде по света. Раздават се едни големи пари за производство на „филми и игри” (поне наистина да показваха някакво видео, а то ще са едни папки с безсмислени, дълги, скучни и напълно неразбираеми изрази), които никой после няма да ползва. Как се нарича това? Инвестиция в „безопасност” или усвояване/отклоняване/източване на едни пари?

 Понятието „стрес тест на АЕЦ” не съществуваше и никога не е съществувало преди датата 11 март 2011 г., когато невиждано земетресение разтресе Япония и в следствие – АЕЦ „Фукушима Диичи”. За да „спаси” положението ядрената мафия съчинява тази недомислица, мултиплицира я по целият свят и продължава да краде и убива хората.

 Г. К.




Тагове:   АЕЦ,   стрес,   Фукушима,   стрес тест,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833956
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031