Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 10:05 - Паника тресе шефове на АЕЦ „Козлодуй”, търсят с полицейски мерки къртица
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5106 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 29.10.2011 21:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Един материал на в-к "Торнадо", плюс интересно интервю.

Грандиозни скандали тресат АЕЦ „Козлодуй” след публикация на в. „Торнадо”, в която за пръв път бе показано Техническото решение от 2003 г. за поетапен преход към подмененото ядрено гориво от рециклиран уран.

Този документ изцяло доказва твърденията на ядрения физик Георги Котев, който от години се бори да изкара на светло крупната далавера, в която е замесено ръководството на централата. По Закона за достъп до обществена информация той многократно е изисквал решението, под което стоят подписите на прясно назначения директор на АЕЦ-а Александър Николов и неговия заместник Митко Янков, но то старателно се укрива. Всъщност двамата са в основата на престъпната схема с използването на рециклирано ядрено гориво, стартирала през 2004 г.

 

В писмения отказ, с който „Торнадо” разполага, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на няколко пъти посочва като аргумент, че предоставянето на Техническото решение щяло да ощети икономическите интереси на доставчика ТВЕЛ и да понижи конкурентоспособността й в световен мащаб”.

 

В крайна сметка Котев успява да се сдобие с документа по свои канали от източници, солидарни с неговата кауза. „Там са изброени 4 мотива за подмяната на горивото. Всичките до един са напълно измислени, а последният вече е откровена лъжа. В него се твърди, че има опит от експлоатацията на новото гориво на Калининската АЕЦ в Русия, а там никога не е използван този вид”, категоричен е ядреният физик. Това означава, че де факто от 2004 г. насам  АЕЦ „Козлодуй” се използва за експериментална площадка „Ако всичко беше легално, то руснаците щяха да плащат за това, че ползват техническата ни база, за да си тестват горивото. Вместо това ние си плащаме за рециклирано гориво, за което на всичко отгоре атомната централа няма санкция за ползване”, допълни Котев.

 

След всички тези разкрития управата на АЕЦ „Козлодуй” бие тревога и скорострелно започва вътрешно разследване. Попадат на името на служителя Красимир Филипов, който е разпечатал Техническото решение, и моментално го привикват да дава обяснения. По думите му, преди около 2-3 месеца, ровейки се в базата данни с архивирани документи, той случайно се натъкнал на документа и го разпечатал. От медиите знаел за твърденията на Котев, че в централата нерегламентирано се използва рециклирано гориво и искал да се увери сам в правотата му. По информация на хора от централата в обясненията си служителят писмено посочил и факта, че неговото разследване и консултации с експерти са потвърдили твърденията  на Котев

че в „Козлодуй” се използва експериментално ядрено гориво без съпровождаща документация.

 

Служителят веднага е уволнен дисциплинарно, при положение че и той, и Котев категорично отричат да са се виждали и да са си разменяли този документ. Според директора на „Козлодуй” Александър Николов подчиненият му е нарушил законите чрез изнасяне на класифицирана информация. „Нямах друг избор освен да го уволня. Той е отишъл на компютър на свой колега и е разпечатил документ, който по-късно е поставен на блога на Георги Котев“, каза той пред ситуирания в САЩ сайт „Евро Чикаго”

Котев обаче бе категоричен, че е получил решението от съвсем друг човек в централата. Според него също уволнението е свързано с публикуването на документа във вестника.

 

Оказа се, че репресираният Филипов е инженер химик, на когото му оставали няколко месеца до пенсия. Той бил ръководител на звеното, което се занимава със специалното очистване на водите в централата.  

 

Преди 10 години Филипов дори изобретява и патентова нова революционна технология, свързана с рециклиране на изключително важната за ядрено-горивния цикъл борна киселина. Тя минава през реактора и се замърсява, но след това може да се очисти и да се използва повторно, вместо да се изхвърля и да се купува нова. Това може да донесе много големи икономически ползи за централата, отбелязва ядреният експерт Георги Касчиев. Години наред химикът се бори за въвеждане и признаване на технологията в АЕЦ, но шефовете му го възпрепятстват, защото искат лъвският пай да влезе в техните джобове, а изобретателят да получи трохите.

 

 

Репресираният служител Красимир Филипов:

Спряха технология за милиарди в полза на централата

 

- Г-н Филипов, вярно ли е, че вашите проблеми с ръководството всъщност започват, след като изобретявате революционната технология за преработка на борна киселина?

 

- Точно така. Проблемът за борната киселина е основен проблем при обработката на радиоактивните отпадъци. С работеща сега в АЕЦ „Козлодуй“ установка за преработка за 2.8 кубически метра радиоактивни отпадъци са необходими 8 кубически метра хранилище. Ако беше внедрена моята установка, за 2.8 куб. м отпадъци щяха да са необходими само 140 литра (0.14 кубически метра). Това можеше да помогне да не се погребват от 60 до 80 % от радиоактивните отпадъци и да доведе до икономически ползи за милиард лева. Всичко това обаче пречи на определени играчи в централата и около нея да взимат добри комисиони. Те ми предложиха безумни финансови условия, направиха ме на маймуна.

 

- Директорът на „Козлодуй” Александър Николов ви обвинява, че сте изнесли класифицирана информация и затова ви е уволнил.

 

- Това е пълен абсурд! Какво прави това Техническо решение в общата база данни, до която всички имат достъп тогава? Не е имало гриф за секретност, следователно всеки може да разполага с него. Бях при колеги по време на обедната почивка. Седнах на компютъра на единия, защото се сетих, че трябва да потърся едно решение за демонтаж на инсталация. Двете решения се намираха много близо едно до друго и така попаднах на въпросния уж „засекретен” документ. Разпечатах го, тъй като ми стана интересно дали Котев е прав.

 

- Запознавайки се с фактите, стигнахте ли до заключението, че е?

 

- Според мен има редица нередности. Аз мога да коментирам от химична гледна точка, но се допитах и до много мои колеги физици и подозренията ми се потвърдиха.


Документите за които се говори в материала на в-к "Торнадо" могат да бъдат проверени на сайта на американският Еврочикаго.

Гласувай:
111. uff - Защо хората, пострадали от разхерметизираната касета,...
28.10.2011 11:30
...не съдят ръководството за опасното гориво?
Ал.Ник. твърди, че новите касети все пак били по-добри от предишните. Нали според теб поставянето бе довело до последвалото разхерметизиране?

Как новите управления на централата се съгласяват да наследят опасността от рециклираното гориво?! Нали при разследване на евентуална мащабна авария всичко ще се стовари върху тях като бумеранг. Или може би разчитат, че вината ще я понесат първопроходците?
цитирай
2. bppetkow - "Новото изследване прави на пух и прах опита на ядреното лоби да омаловажи заплахата, която крият атомните централи при земетресения", коментира норве
30.10.2011 11:28
Дойче Веле България пише: Месеци след аварията във Фукушима на бял свят излизат потресаващи разкрития. Оказва се, че в атмосферата е било изхвърлено най-голямото измервано досега количество радиоактивни газове. Фукушима е по-страшна от Чернобил!
При ядрената авария във Фукушима, станала през март тази година, в атмосферата е бил изхвърлен два пъти и половина повече радиоактивен газ ксенон-133 в сравнение с количеството при Чернобилската катастрофа.
Реакторите са били засегнати още от земетресението. До тези изводи стига ново изследване на международни експерти. Изследването е ръководено от норвежки специалисти от Института за изследване на атмосферата, с участието на Австрийската централна служба по метеорология и геодинамика във Виена.
За основа на изследването са използвани данните от 1 000 измервания на радиоактивността във въздуха и в почвата. Резултатите от измерванията показват, че в промеждутъка от 11 до 15 март в атмосферата са изтекли 16,700 PBq (пета-бекерел) ксенон-133 (1PBq се равнява на един трилион бекерела). "Това е най-голямото изтичане на радиоактивни благородни газове в историята, което не е свързано с военни ядрени опити", твърди физикът Андреас Щол от изследователския екип.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15493519,00.html
цитирай
3. mitjo - Дали някъде има съпоставка колко ...
31.10.2011 07:15
Дали някъде има съпоставка колко полицаи са били наети за тези избори и колко за предишни години?
цитирай
4. gikotev - До телефон 112!
31.10.2011 10:03
- Много Ви моля, бързо да посетите лудницата на 4-ти километър и да проверите да не би котлона, върху който се намира канчето със супата на розовото влечуго, да се е изключил, защото напоследък взе много да пелтечи глупости. Най-повтарящата се една от тях е неспособността да прави разлика между дата и име ;-) Другата непреодолима патология при това животно е дисбаланса между искане и даване. Предполагам, че причината за тези симптоми е изстиването на супата му, така че бъдете добри да проверите.
цитирай
5. mitjo - http://thepiratebay. org/tor...
31.10.2011 10:57
http://thepiratebay.org/torrent/4327024/Dr._Strangelove_1964_WS_40th_SE_ENG_XviD_MultiSub_-_WunSeeDee_-
цитирай
6. apollon - В Козлодуй имат инерцията от ком...
31.10.2011 11:02
В Козлодуй имат инерцията от комунизма да си правят каквото си искат - всъщност те са свикнали да си правят каквото си искат и държавата отново стои зад тях. Смятам, че гражданите Георги Котев и Красимир Филипов имат право да осъдят предприятието за нарушени права на труд в страсбург(след като са минали съответните инстанции) и да сигнализират чрез наличните си документи европейската агенцията по ядрено регулиране, за да бъде прекъсната незабавно нерегламентираната схема по използването на неконвенционално ядрено гориво.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 8773757
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5351
Архив
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031