Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 09:06 - "Горивото е преминало своя изпитателен срок"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4361 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това каза за "Дойче веле" бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ член на парламентарната комисия по енергетика Йордан Костадинов във връзка с обратните твърдения на ядрения експерт Георги Котев. Господин Костадинов бе потърсен за коментар от Емилиян Лилов. (Интервюто е от преди три години, но го поставям сега, както за да запълня пропуска, така и заради важната му стойност.)

 Йордан Костадинов: Мога да твърдя, понеже аз вече три години съм депутат, че когато бях  директор на АЕЦ-а, на някои реактори на руска територия  касетите вече бяха сложени. Тези изпитания са преминали. Това поне. . . твърдо говоря за днешна дата, изпитанията отдавна са преминали. Касетите поне до този момент нямам информация, никаква информация, че са били дефектни или пък са давали някакви отклонения. За първи път от нашата атомна централа излиза този въпрос.

Емилиян Лилов: Вие имате информация, че този нов вид ядрено гориво е преминал задължителния. . .

Й. Костадинов: Да, да, абсолютно съм сигурен.

Е. Лилов: . . . срок на изпитание?

Й. Костадинов: Отдавна. Преди година, година и половина вече, даже ако не и повече. (Интервюто е датирано на 5-ти август 2008 г., което означава, че изпитанията на горивото са приключили в началото на 2007 г. Според думите на Костадинов излиза, че към момента на старта на поетапният преход от старо към ново гориво, през октомври 2004 г. и до началото на 2007 г. то е използвано в АЕЦ „Козлодуй” в експериментален порядък, защото в Русия този етап още не е бил приключил. На практика, обаче, това не е вярно, защото Костадинов не се позовава на никакъв проверим източник, а ни предлага единствено „честната си дума”, на депутат с три годишен стаж!!! Яркият представител на ЯМ е толкова объркан, че даже не е бил способен да направи елемтарна сметка и да излъже, че изпитанията са „приключили” преди 4-5 години, примерно.)

Е. Лилов: Ами точно обратното твърди г-н Котев.

Й. Костадинов: Ако искате да получите пълната представа на картината, трябва да се обърнете и към организацията по развитие на горивото. . . (Опппааа... И коя е тази организация? Аз никога не съм чувал за нея, иначе бих се обърнал. Но Фактурков (така е известен Костадинов сред персонала на АЕЦ „Козлодуй”), затова е народен избранник, защото знае повече.) Те мисля, че могат да ви дадат много по-изчерпателна информация, защото първо мисля, че ние игнорираме руската страна, а тя е в основата на всичко. (Че руската страна е в основата на всичко, го знаят и децата от детската градина, но това по никакъв начин не снема отговорноста от слугите им, какъвто е и самият Фактурков. Така например, по времето на Фактурков, съвсем нарочно документацията за новото ядрено гориво не е преминала задължителното обсъждане и приемане от т.нар. „Експертен технически съвет”, за да не може преди въвеждането му в експлоатация да се забележи несъответствията.) В смисъл, че ако има такива твърдения, то те засягат главно руската компания. . . затова добре би било да бъде включена и тя.

Е. Лилов: Докато вие бяхте изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" г-н Котев е бил ваш служител.

Й. Костадинов: Да, бил е мой служител. Спомням си го като физиономия, но поне не си спомням нито един доклад от него по повод опасенията, че горивото, което се каним да зареждаме, има някакви отклонения или нещо от този род. Специално в ядрената част, в ядреното гориво сме били. . . Не само ние, всяка една централа е била много внимателна. Много добре познавам директора на атомната централа, която за първи път използва тези касетки и аз съм имал многократни разговори с него в качеството си на директор и на колега. Категорично казвам, категорично твърдя, без да бъда адвокат на този или онзи, това гориво е преминало своя изпитателен срок. Преди да се приеме една такава стъпка, особено в ядрената част, особено когато става въпрос за гориво, това е един процес, който преминава през няколко етапа. Това става, това е предмет на обсъждане както между специалистите, така на съвет по безопасност, съвет по икономика. А след това има съвет на директорите. . . на борда на директорите. (Забравя да спомене само Съвета за сигурност към ООН, а също така и посоченият по-горе „Експертен технически съвет” (ЕТС). Всички останали съвети и бордове изредени от Фактурков не могат да свършат нищо съществено ако на масата им липсва протокол от ЕТС.) Това не е процес, който може. . . как да кажа, да се наложи с един подпис на някой си. Има си правила, има си точно процедури, които трябва да се спазват, които процедури се следят стриктно от нашия регулиращ орган и мисля, че ние всички тези неща, всички тези етапи сме ги спазили и за всяко едно нещо има документи, предполагам. (А аз, за разлика от Фактурков, не предполагам, а със сигурност знам, че докато е давал това нелепо интервю, шефа на регулаторният орган (АЯР) Сергей Цочев пише и изпраща писмо до министъра на енергетиката, в което съобщава, че към юли 2008 г. документацията за новото гориво е все още в етап на преглед, т.е. не е одобрена. И до ден днешен горивото се експлоатора без одобрена от АЯР документация!!!) Така че не може по някакъв начин еднолично или пък с решението на един или двама човека да се приеме такава важна стъпка като подмяната на ядреното гориво.

 Е. Лилов: Темата обект на обсъждане ли е в комисията по енергетика към парламента?

Й. Костадинов: Не, не сме го обсъждали. Това е предмет на дейност, с която трябва да се занимава Агенцията за ядрено регулиране. Това е в нейната компетентност. Аз ви казах, че много малко хора разбират тази материя. Даже и аз нямам самочувствието, че разбирам в дълбочина тази материя, защото това са вече хора, които са специално обучени. (Фактурков бил сколнен и към откровения!!! Направо не е за вярване! Но и това не го освобождава от отговорност.)

Е. Лилов: А господин Котев в този кръг от компетентни хора ли е според вас?

Й. Костадинов: Малко познавам г-н Котев. Не мога да коментирам. Даже не си спомням да съм имал пряк разговор с него.  (Със сигурност сме имали поне един пряк разговор с Фактурков и то пред десетки колеги, в кухненският стол на блокове 5 и 6. В месеците преди да стане депутат (през 2005 г.) той използваше персонала за да тренира бъдещите си публични изяви. След глупавите си експозета той щедро предоставяше думата на народа за въпроси, но колегите, разбирайки целият фарс и безмисленост на театрото упорито отказваше да „поеме топката”. След третата или четвърта подкана взе да ми писва и попитах Фактурков, защо толкова се натиска да получи въпроси тук, когато не отговаря на поставените към него такива във вътрешната компютърна мрежа. Тогава той не ми отговори, а ме попита за името ми и старателно си го записа, което предизвика спонтанен смях сред колегите. В последствие, в продължение на три години, плащах доста висока цена за тази своя „дързост”.) Нищо не ми дава основание да вярвам в това нещо, но това е въпрос, който трябва да се изчисти възможно най-бързо, защото тук има. . . казах ви, замесена е и трета страна.

Емилиян Лилов

 А ето и още едно мнение на Фактурков, за скромната ми персона, от същият период, лятото на 2008 г., което е доста по-освободено от задръжки, защото е изказано пред българска, а не пред германска медия:

 Нещата, които казва Котев, звучат недостоверно и абсолютно налудничаво, смята Йордан Костадинов. В случая има нещо, което е извън нормите, било то като психика, било то здраве, многозначително отбеляза той.

 Г. К.





Гласувай:
3



1. uff - Изглежда рециклирането си е публична тайна
18.07.2011 10:48
1. Не знам, дали Уестингхаус имат достатъчно затворници, за да ни рециклират те горивото, ако не са
руснаците.

2. Иначе - депо за ОЯГ.

3. Ако ли не - няма ядрена енергетика.
..........................

В България застъпниците на "Козлодуй" са станали доста войнствени, та възможно ли е силите целящи третото, да използват слабото място, подхвърляйки публичната тайна. Сама по себе си тази публична тайна
е "консумирано престъпление" в миналото.
Не е ли по-добре да се работи за сваляне картите на масата, вместо да се цели наказание в Съда или др.?
цитирай
2. gikotev - Re: Изглежда рециклирането си е публична тайна
18.07.2011 10:52
Практически картите вече са свалени на масата, макар и ЯМ да се преструва, че това не е така.
За съжаление технологията за рециклиране, която се използва от западният свят е по-скъпа от руската. От там и интереса на западняците към далаверата с руснаците, за наша сметка, разбора се.
цитирай
3. uff - Работата пак е Ганьовска
18.07.2011 12:41
gikotev написа:
Практически картите вече са свалени на масата, макар и ЯМ да се преструва, че това не е така.
За съжаление технологията за рециклиране, която се използва от западният свят е по-скъпа от руската. От там и интереса на западняците към далаверата с руснаците, за наша сметка, разбора се.


Още се опъват.
Чехите пък имат депо и не се страхуват да говорят открито за рециклирането.
.............

Защо си се подиграл с това, че Фактурков не е можел да боцка на компютър?
Както ти е записал името, така Касчиев и всякакви еколози ще ти обръщат гръб или ще те подвеждат.
цитирай
4. gikotev - Re: Работата пак е Ганьовска
18.07.2011 12:57
Аз не му се подигравах, че не може да борави с компютъра, още повече, че не съм очаквал той лично да отговаря, а по принцип някой да върши тази работа. В крайна сметка такъв е смисълът на вътрешната мрежа. Аз два пъти го бях питал по мрежата, като вторият път беше за многократно надписани сметки за ток, които се плащат от фонда за социално-битово обслужване. Поредната схема за кражба на пари. Фактурков си записа името ми за да провери какво съм го питал, след което нареди саморазправа, чрез подлогата си Емилия Василева - едно от най-злобните същества на света. Той вече беше избран за депутат, когато Василева приложи плана, в резултат на който аз започнах да плащам най-високият наем за единица площ ведомствено жилище. Според новите (тогава въведени от Василева) тарифи на мен ми назначиха сума, която се равняваше на това, че все едно в жилището живеят 5 (пет) членно семейство, а не само един човек!!! Ако не се съгласях с тази тарифа последната ми предлагаше да се преместя в най-грозната боксониера на централата ;-)
Вие, извън централата, само си мислите, че там всичко е цветя и рози. А всъщност една шепа самозабравили се човекоподобни тъпчат и унижават ежедневно основната маса. Поради същата причина и те не смеят да се обадят в моя подкрепа.

А това за Касчиев и еколозите не го разбрах.
цитирай
5. uff - Опънали са ти нервите преди напускане
18.07.2011 16:26
gikotev написа:
...Вие, извън централата, само си мислите, че там всичко е цветя и рози. А всъщност една шепа самозабравили се човекоподобни тъпчат и унижават ежедневно основната маса. Поради същата причина и те не смеят да се обадят в моя подкрепа.

А това за Касчиев и еколозите не го разбрах.


Лично аз не си мисля така.
Ясно ми е и защо тъпканите не говорят. Има и такива, на които просто им липсва интелект за целта, та лижат подметките на бащиците.
.............

Сам казваш, че след онзи момент организмът на ЯМ е започнал да те изолира. А си усетил, че Еко-Мафията не отказва да яде на една маса с ЯМ.
Чехите са се набутали да си направят депо, а ние не само че не сме направили, но и рециклираме под масата. Благодарение на кои?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9839790
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031