Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 09:08 - „Сливи за смет”
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 8371 Коментари: 9 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Помните ли добрата стара приказка, уважаеми дами и господа? Нека сега да се опитаме да я прочетем в съвременен вариант. Но аз само ще Ви поднеса фактите, а Вие сами ще си разпределите ролите.

 Първо предлагам на Вашето внимание част от интервю на Тр. Тр., дадено за предаването „Събота 150”, на 16 октомври 2010 г., точно два дни след срещата ми с него. (Избраният откъс е от последната третина на интервюто.)

 Водещ (Никола Миладинов) – Възползвам се, г-н Трайков, накрая ва Ви попитам за един друг въпрос, който слабо беше отразен в медиите тази седмица. Вие се срещнахте с ядрения физик Георги Котев, който обвинява АЕЦ „Козлодуй” и в злоупотреби за закупуването на рециклирано ядрено гориво от Русия, вместо ново. Знаем, че е имало вече такава проверка, която нищо не е установила. Защо се срещнахте с него и какво можете да ни кажете?

Тр. Тр. – Всички проверки, които са извършени до сега, в които аз, разбира се, не съм пряк участник, но резултатите за които са ми докладвани опровергават тезата на г-н Котев. Той обаче е много убеден в нея и е убедителен в някои от аргументите си. За това аз поисках да се срещнем и му поръчах да предостави конкретни стъпки, сравнително прости и евтини за изпълнение, които биха могли да дадат окончателно подтвърждение или отрицаване на тезата, в която той е толкова убеден. Така че ако той наистина има основание в някаква степен аз не искам да съм човекът, който е попречил това да види бял свят.

Водещ – Тоест, ако той успее да Ви убеди с аргументи Вие бихте иницирали нова проверка, така ли?

Тр. Тр. – Той трябва не просто да ме убеди с аргументи, а да предложи стъпки, изпълнението на които недвусмислено да покажат правотата или погрешноста на тезата му.

Водещ – А вярно ли е, че по вре,е на разговора сте признал, че в България има енергийна мафия?

Тр. Тр. – Е, какво значи признал? Всички знаят, че в България има енергийна мафия.

Водещ – А смятате ли, че можете да неутрализирате нейното влияние?

Тр. Тр. – Това правим вече година и три месеца. Искам да Ви припомня, че в първите две седмици, откакто станах министър, въведох търгове за продажба на електроенергия, на либерализираният пазар, от АЕЦ „Козлодуй”, например. Възможно най-нормалното нещо, което човек би направил. Не е ли така? За две години не се е случило.

 Със същото „голямо” постижение се похвали пак Тр. Тр. по време на срещата ни, но си е друго, когато го каже в национален ефир, пък и е документирано. А сега остава да видим как точно се провеждат тези търгове и до колко е основателно Тр. Тр. да се хвали с това. Най-пресна информация за това бече предоставена на 26 юни 2011 г., на страниците на сайта Биволъ, от журналиста Атанас Чобанов.

  "Енергийната мафия" си разпредели тока от АЕЦ "Козлудуй" до края на годината

 В един от американските дипломатически доклади от София, публикувани от Биволъ и Wikileaks са посочени основните играчи в така наречената "енергийна мафия" в България - кръгове от фирми около Богомил Манчев, около Красимир Георгиев (съученик на Румен Овчаров) и около Христо Ковачки. "Манчев и Георгиев са вездесъщи в сектора още от началото на 90-те години, докато Ковачки се смята за нов играч", пишат дипломатите.

Една съвсем актуална информация за търговията с тока от АЕЦ "Козлодуй", получена от Биволъ, потвърждава жизнеността на тази "енергийна мафия". Старите играчи Манчев и Георгиев явно са непреходни и при новото правителство на ГЕРБ, но в "разпределението на баницата" се включва и сегашната власт чрез назначени свързани лица. От разследването става ясно също, че държавата активно помага на "енергийната мафия" чрез нагласени търгови процедури.

Търг със завързани очи

В България има две държавни предприятия за производство на ел. енергия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2. Те провеждат два пъти в годината търгове за продажба на ел. енергия на търговци за вътрешния пазар - за периодите 1.01-31.06 и 31.06-31.12. Летният търг на АЕЦ "Козлодуй" беше проведен на 22 юни.

Със заповед на Изпълнителния директор на централата Костадин Димитров - №АД 1801/15.06.2011 год. е открита тръжната процедура за лятната продажба. Фрапиращо е, че в условията на търга, които са обявени публично за участниците, липсват най-важните параметри:

- Какъв е целият обем от енергия, който се предлага за продажба и

- Каква е минималната цена, от която да започне наддаването?

За справка, при търга в ТЕЦ "Марица-изток" 2 тези условия са обявени предварително на участниците.

Като условие за участие е посочено да се представи към книжата на всеки участник и ценова оферта, която е запечатана в отделен непрозрачен плик.

Търгът се провежда от комисия в състав: Мартин Тафров - председател (Директор на Дирекция "Продажба на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй"), Галина Петрова- юрисконсулт, Димитрина Маркова – главен счетоводител, Христина Горанова и Таня Драголова – експерти в дирекция "Продажба на електроенергия".

Този така наречен търг се провежда на 22 юни от 13.30 часа. След отваряне на офертите представителите на фирмите са помолени да напуснат залата, защото запечатаните пликове с ценовите предложения ще се отворят и разгледат от комисията при закрити врати.

След един час комисията кани представителите на фирмите и им съобщава коя фирма колко ток е поискала да закупи (обем на офертата). За минималната цена председателят Тафров обяснява, че предния ден (21 юни) Съветът на директорите на АЕЦ "Козлодуй" е взел решение, с което определя минималната цена, под която Kомисията не трябва да класира оферти, но към момента на провеждане на търга комисията не е запозната с това условие.

Комисията обявява, че ще работи извън работно време на 22 юни с цел до края на другия – 23 юни да бъдат обявени резултатите. До днес обаче няма обявено решение за класиране на фирмите.

"Правилните" фирми печелят?

За да имат някакъв шанс в гореописната схема, участниците трябва да имат или ясновидски способности, или достъп до липсващата информация, което е по-правдоподобнo. В тази игра на карти със завързани очи, единствено имащите вътрешна информация за основните условия - обем на тока за продажба и най-вече за цената - могат да подготвят печеливша оферта.

Обемът на продаваната енергия – например 1000 MWh, е скрита величина, чрез която може да се определи до коя фирма да спре търга. Ако някоя от класираните фирми не е удобна се спира до нея като се обявява, че обемът за продажба, който преди това никой не е знаел, е изчерпан.

Фирмите закупили тръжна документация са 24 на брой. Интересен факт е, че в началото на „процедурата" е елиминирана фирмата "Енерджи съплай" защото превода за банковата и гаранция бил внесен по евровата вместо по левовата сметка на АЕЦ. "Енерджи съплай" е собственост на Соня Кадиева - съпруга на Георги Кадиев.

Банковите гаранции за участие в търга са внесени в Корпоративна търговска банка която обслужва АЕЦ "Козлодуй". Според секретен американски доклад КТБ се явява и таен партньор на "Риск инженеринг" на Богомил Манчев. Друга фирма свързана с Манчев - "ЕФГ", е конкурент на фирмата на Кадиева в търга.

Биволъ прогнозира, че в клуба на печелившите фирми, които предстоят да бъдат оповестени, членуват следните дружества:

1. Кръгът "Богомил Манчев":

"Аркадия сървис" - акционери са синът на Николай Вузев – Александър и Владимир Манолов – офицер от Държавна сигурност и бивш директор на НСС. През 2008 г. Манолов, Вузев и сръбския олигарх Вук Хамович са заедно в Управителния съвет на фирмата "Собел Сървис".

"ЕФГ" (енергийна финансова група) - собственост на Николай Вузев. Тук изплува скандалната фирма EFT-България на Вузев, в съдружие с Богомил Манчев и сръбския олигарх Вук Хамович, която преди няколко години продаде огромни количества ток на дъмпингови цени в Словения и Гърция.  Разследването по този казус в крайна сметка опря до експертиза, искана от прокуратурата, каквато все още не е изготвена.

2. Кръгът "Фронтиер" е представен от "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева, съпруга на Красимир Георгиев, съученик на Румен Овчаров.

3. Кръг от фирми близки до управляващите

Най-явният конфликт на интереси идва от фирмите-кандидати свързани с Мартин Тафров, назначен за директор в АЕЦ миналото лято, който е председател на комисията определяща резултатите от търга.

Това са "АВВ Електрифициране" на Бистра Акова и "Енерджи маркет" – където прокурист е Илко Аков. През 2008 г. в управлението на "Енерджи Маркет" е Мартин Тафров, заедно със съветника на Станишев - Костадин Сирлещов, известен покрай скандалната справка на ДАНС, описваща маневрите на неговия приятел - "консултанта" Стефан Гамизов. Също така през 2008 г. Мартин Тафров представлява кипърската офшорка POOL ENER HOLD LIMITED, акционер на "Енерджи маркет" (виж приложения документ).

Преди това, през 2006 г. Мартин Тафров е член на УС на "Асоциацията на търговците на електроенергия в България", заедно с Николай Вузев и Румяна Георгиева.

Баща му Даниел Тафров, шеф на НЕК при правителството "Костов" е един от хидроинженерите, които Ахмед Доган ангажира, за да свършат реалната работа по проектите, за които получи огромен консултантски хонорар.

4. В списъка на печелившите очакваме да видим още и някои станали вече традиционни контрагенти за тока от АЕЦ : "ДАНС Енерджи" (с участие на бивши ченгета, търгували с петрол), "АТЕЛ България" – собственост на швейцарци, както и "Балкан алфа енерджи" с гръцки собственици.

"Дежа вю" с търговията на тока от АЕЦ "Козлодуй"

Преди две години, през лятото на 2009 г. в пресата се коментираше, че е започнала проверката на търговията с ток от АЕЦ, резултатите от която така и не станаха известни на обществото. Изглежда и това лято старата песен ще се повтори с известните изпълнители. Новост е обаче, че Мартин Тафров вече не е представител на търговците, а на държавата.

Освен, че търгът е очевидно опорочен, за което вероятно ще се наложи да се произнесе КЗК, очевиден е ефектът върху крайните потребители от непрозрачните условия и селекцията на "правилни" търговци, "посветени" за необявената цена и наддаващи само стотинки. От тях зависят цените към промишлените потребители, а в крайна сметка това влияе на себестойността на българското производство. На практика в "правилните" посредници остават и големите печалби за сметка на крайните потребители.

Вместо заключение може отново да цитираме американските дипломатически грами изтекли в Wikileaks: "По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби. Представляващ голям процент от благосъстоянието на страната, енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика"

На страницата на Биволъ има и снимков материал, показващ документи, подтвърждаващи верноста на изнесеното от г-н Чобанов.

Аз нарочно чаках почти цяла седмица, за да видя колко журналисти и колко пъти ще попитат Тр. Тр., защи така грубо се манипулират търговете за електроенергията от АЕЦ „Козлодуй”, но уви. Практически, обаче, нито една медия не отрази това криминално разкритие, дирижирано лично от минитър Тр. Тр. Вместо това в-к „Дневник” реализира отдавна подета ПР акция по изчистване на светлият образ на министъра, като пуска сагата „Читателите питата, Тр. Тр. отговаря”, където последният „предвижда”, какво ще съдържа доклада на банката консултант HSBC (за проекта „Белене”), по следният начин: „При тотално неизгоден проект тотално няма да се прави, но най-вероятно точно такъв извод няма да видим никъде. Те ще кажат, че ще бъде изгоден, ако пазарният анализ покаже, че ще има търсене на електроенергия на определена цена през следващите години, ако се договори финансиране на съответен лихвен процент, ако не се налага да се правят някакви технически подобрения и ако застрахователните премии се развиват по дадена схема.

 Апропо, такова едно поведение на „Дневник” е повече от разбитаемо. Независимо, че не е посочено в разкритието на Биволъ, фирми на собственика на вестника Иво Прокопиев от години „участват” в търговете за електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”. По този начин министри и капиталисти си правят бартер, за наша сметка.

 Г. К.





Гласувай:
5



1. kolevdobri - И ако това е вярно!
01.07.2011 15:05
Ей, много смърди това. Питам се за кого работят министри, прокурори, съдии, следователи, народни пратеници, специални служби - явно не за Суверена, а за себе си. Майко мила, що си ме родила, тука сред дебили недни, тука сред крадливо племе!!! Чудно ми е, какъв тъпанар трябва да си, за да правиш едно, а да приказваш друго. Представям си, че съм министър и срещу мен са насочени камери, фото апарати, цялата нация ме гледа и аз говоря за справедливост при сделките, за защита на националните интереси, като в същото време въртя крупни далавери с търговия с влияние за стотици милиони. Явно има много "подготвени" хора, които могат да правят това. Как обаче простия народ да прецени кой какъв е след потока от лицемерие и лъжи? И дори и да направи правилна преценка, как може да смени министъра? Отговорът е - НИКАК. При отсъствие на пряка демокрация, косвената демокрация е един прекрасен метод за ограбване на Суверена. Дано обаче той се събуди в следващите няколко столетия...
цитирай
2. kolevdobri - Всеки краде толкова, колкото му позволят!!!
01.07.2011 15:10
Бахти и пичовете, ако крадат!!! Вероятно и яко плащат, за да могат яко да крадат. А ние само яко се възмущаваме и яко ни го начукват, докато яко се възмущаваме. Ако не се изправим и не блокираме всички входове на Дондуков 1, 2 и входовете на Пратеническата институция - събранието на изпратените нагласени пратеници на Суверена, нищо няма да направим. Без натиск от Суверена, всичко ще си остане по старому. Ще ще крадат, а такива като нас ще констатират, докато трети изобщо няма да разберат какво става. И жалкото е, че третите са твърде много.
цитирай
3. gikotev - Re: Всеки краде толкова, колкото му позволят!!!
01.07.2011 15:15
Якото плащане пак не е проблем, защото става пак с крадени пари или пък от данъците на данъкоплатците. Крадците никога не плащат от джоба си. Поставих предаването с Милен Цветков в Клип4е, но ми отговори, че иска време за конвертиране. Потърсете по-късно там с критерий моето име.
цитирай
4. kolevdobri - Благодаря!
01.07.2011 15:42
ОК!
цитирай
5. mitjo - http://www. ideyazabulgaria. ...
02.07.2011 05:14
http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2845&Itemid=97
цитирай
6. mitjo - Коментарът ви не бе изпратен, за...
02.07.2011 05:17
Коментарът ви не бе изпратен, защото коментирате твърде често.
Опитайте след малко!
http://www.scribd.com/doc/46545214/Ekspertite-na-prehoda
цитирай
7. uff - Той трябва не просто да ме убеди с аргументи, а да предложи стъпки...
02.07.2011 07:53
Георги, ти си го просветил в още една голяма далавера в Енергетиката, откъдето ще си докара допълнителни - той, а и ГЕРБ.
Виждаме типичното шикалкавене, за да се сетят далавераджиите, да споделят плячката си, получавайки закрила.
Колкото повече търсиш Траещия за посредник, толкова по-добре за него и компания. Той даже трябва да се моли за теб всеки ден. Миленчо като пита, що щъкаш още, да знае! Известил си едни разбойници за имането на други...
Но те си изкараха орташки няколко допълнителни милиона с твоя помощ.
"Кравата" да му мисли!

Е що да те убиват?
цитирай
8. uff - Правилно страниш от работа в бранша
02.07.2011 10:32
Ако се хванеш на работа там(па и другаде), хептен съмнително ще бъде.
Ще излезе, че дирижираш скъпа схема за "гонене на Михаля".
цитирай
9. uff - Прочетете това:
02.07.2011 20:46
http://ntotkov.blogspot.com/2011/01/blog-post.html


"Да живее гласността!" А?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833143
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031