Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 10:09 - Ядрената мафия (ЯМ) си има Европейски съюз (ЕС).
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5336 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всички Вие със сигурност знаете, а повечето от Вас навярно са и съгласни с крилатият израз: „Мафията в България си има държава.” По абсолютно същият начин, за огромно съжаление стоят нещата и между ЯМ и ЕС. Как се получава така ли? Нека да видим.

Как и защо е създаден ЕС?

 „... Идеята за формирането на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС) е на служителя във френското външно министерство Жан Моне. Министърът на външните работи на Франция Робер Шуман дава гласност на тази идея на 9 май 1950 (това е и причината този ден да се чества като Ден на Европа). Първоначалният замисъл на политиците, основали ЕОВС, е да гарантират контрол над военната промишленост в Европа, а въглищата и стоманата са главни суровини за военния отрасъл. ЕОВС включва Западна Германия, Франция, Италия и страните от Бенелюкс. Общността се създава с подписването на Договора от Париж през април 1951, а влиза в сила през юли 1952. ...”

 Това е началото, а после следва:

 „...Европейският съюз (ЕС) е създаден официално с договора от Маастрихт от 1992 г. При учредяването си той се основава на вече съществуващите две общности: Европейска икономическа общност, преименувана с Договора от Маастрихт на Европейска общност, и на Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Основни цели на Договора за Европейския съюз (в редакцията му до 31.11.2009 г.) са насърчаването на балансирания и устойчив икономически и социален прогрес, постигане на висока степен на заетост, в частност посредством създаване на територия без вътрешни граници, укрепване на социално-икономическото единство и посредством създаването на икономически и паричен съюз и впоследствие на единна валута еврото, осъществяване на обща външна политика и политика на сигурност, въвеждане на гражданство на Съюза, създаване на общо пространство на свобода, сигурност и правосъдие, в рамките на което се осигурява свободното движение на лица, обвързано с прилагането на подходящи мерки за контрол на външните граници, предоставяне на убежище, имиграцията, както и превенция и борба с престъпността. ...”

 И като се започнало едно регулиране, и още едно контролиране, та се стигнало чак до кривата краставица.

 „...Строгите правила и стандарти, които регулират формата на плодовете и зеленчуците на пазарите, предизвикват дълги дебати и срещат съпротивата на някои страни членки.

Според Брюксел въведените правила трябва да бъдат смекчени и плодовете и зеленчуците с неправилна форма не трябва да бъдат спирани от продажба, а трябва да се продават с етикет, който да показва на потребителите, че са предназначени "само за готвене".

От друга страна, след проучване на мнението на страните членки на ЕС по този въпрос се оказва, че много от тях не одобряват смекчаването на регулациите. Сред тези страни са Франция, Германия, Унгария, Италия и Испания. Всъщност само 8 членки одобриха решението да могат да се продават и криви краставици.  ...”

 ЕС има хиляди норми, правила и изисквания, и който не ги спазва бива санкциониран. Преди по-малко от седмица към България бяха отправени три заплахи едновременно.

 Европейската комисия призова България да приложи рамковата директива на ЕС за отпадъците, да гарантира пълното спазване на правилата на ЕС в областта на обществените поръчки, както и да насърчи използването на енергийно ефективни превозни средства. В противен случай страната е заплашена от санкции, съобщи пресслужбата на институцията. ...”

 В същото това време, обаче, всемогъщият ЕС упорито, целеустремено и последователно отказва да въведе и следи спазването на норми и стандарти, свързани с ядрената безопасност на над 143-те ядрени блока в границите му. За кривите краставици и круши може, а за ядрената безопасност НЕ.

 

„... Еврокомисията не може да налага задължения на правителствата на държавите членки в областта на ядрената безопасност, аргументира се еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Това е сфера от изключителната им национална компетентност, допълни той ...”

 Приблизително същото нещо заявиха и родните, изключително плодотворни и народополезни евро-депутати Ивайло Калфин и Владимир Уручев, в предаването „Събота 150”, на радио Хоризонт, от 4 юни 2011 г. За съжаление, БНР за пореден път не слага на сайта си записа на предаването, макар в него да се говори за предстоящите т.нар. стрес-тестове, т.е. за ядрената безопасност.

 Защо, уважаеми дами и господа, за кривата краставица и хиляди други щуротии ЕС е свръх загрижен, а за ядрената безопасност НЕ? Защо ли? Защо? По-съобразителните от Вас със сигурност вече са се досетили. И докато останалите още търсят верният отговор нека Ви задам още един въпрос, с повишена трудност. Защо след като ЕК „... не може да налага задължения на правителствата на държавите членки в областта на ядрената безопасност ...” бяха затворени блокове от 1 до 4, в АЕЦ „Козлодуй”? По какви критерии?

 На тези които още се затрудняват с основният въпрос ще им помогма. Ако ЕС имаше общи норми и правила за ядрена безопасност и контролираше тяхното спазване, както всичко останало, то тогава схемата - износ на отработило ядрено гориво от Западна Европа към Русия – последващото му рециклиране там – и още по-последващото му изпращане за експериментална експлоатация в България би била невъзможна. А сега тя е не само възможна, но и старателно  и упорито крита, толерирана и защитавана.

Излиза, че аз съм виновен, че съм я разкрил, а не ЕС – за липсата на правила или пък извършителите на престъплението – за това че ни крадат.

 И съвсем напоследък. Най-прозорливите от Вас със сигурност ще забележат, че в рамките на ЕС съществува и т.н. Европейска общност за атомна енергия, която си има ДОГОВОР ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ ЗА АТОМНА ЕНЕРГИЯ. И какво от това? Ето какво се споменава в кратката статия, по този въпрос, в Уикипедия: „На практика ЕОАЕ не успява да се развие и да изиграе толкова важна роля в европейската интеграция, колкото ЕИО. През 50те години на 20.век страните членки са възлагали големи надежди върху тази нова технология, но на практика става ясно, че всяка държава предпочита да следва свой собствен път на развитие. Допълнително в някои държави атомната енергия бива дискредитирана като ефективна и чиста.

 Г. К.




Тагове:   Калфин,   ЕС,   Йотингер,   евроатом,   Ям,   уручев,


Гласувай:
6



1. pitashtia - Браво!!!
22.06.2011 10:49
Точно в целта. И аз си задавам същите въпроси, а отговорът е корупция.
цитирай
2. uff - Не закачай ЕС и геометричния зарзават!
22.06.2011 16:31
Те са капсуловани в главите на хората като вся и всьо.
Покрай тях ще изпуснеш и битката за далаверата с горивото.

То е естествено, че без голям гръб няма да са толкова нагли. Пък и ти от опит си се уверил, че ЯМ има голяма опора в ЕС.

"Правилният" зарзават им гарантира, че нема радионуклиди в него! ;)
За кво да занимават комисарките и с електроцентралите сега?!
Спрени са четири реактора, а другите като са по-новички, могат да горят всичко - това и Кунева го знае(ако искаш й драсни някой ред, да видиш).
Гражданското Общество ще си забрави героите от турските сериали зарад тебе!
цитирай
3. alexs - Да, но
28.06.2011 04:44
за зеленото лицемерие на Европа нищо не казваш
цитирай
4. gikotev - Re: Да, но
28.06.2011 09:30
Честно казано не знам какво точно имаш предвид.
цитирай
5. tinkov44 - в десетката
29.06.2011 18:10
Поздравления, г-н Котев! както винаги точен и прецизен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833030
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031