Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 09:30 - Наглостта на “ядрената мафия” ескалира.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 11436 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 06.06.2011 12:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Миналата седмица беше твърде „плодородна” на новини от сектора на родната и европейска ядрена енергетика. Стартът на тази „канонада” беше даден лично от самият министър-председател Борисов, който на 27 май, от трибуната на Народното събрание съобщи, че същия ден ще бъде подписан договор с компанията Уестингхаус за доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”, което щяло да намали  енергийната ни зависимост от Русия. Малка подробност е това, че в същия ден не беше подписан никакъв подобен договор, а вече и повече от седмица след това такъв все още няма. Оказа се, че не става въпрос за договор за доставка на ядрено гориво, а за „Меморандум за намерения”, други го наричат „за бъдещо сътрудничество”, каквото и да означава това. Все още не е отбелязан скок в цените на акциите на Уестингхаус на световните борси, в резултат на тази „новина”.

На 30 май: „Германия ще затвори последните си атомни електроцентрали през 2022, с което ще стане първата индустриална сила, която се е отказала от ядрената енергетика, съобщават световните агенции.” След няколко дни (малко по-надолу в текста) ще стане ясно, как родните „ядрени-ястреби” тълкуват тази новина.

На 31 май, бившият заместник министър на атомната енергетика на Русия (1998 – 2002 г.), проф. Булат Нигматулин, предупреди от ректората на СУ „Кл. Охридски”: „АЕЦ "Белене" е риск и за България, и за Русия.” Но предупреждението не предизвика реакция на висотата на аргументите.

На 1 юни, започнаха т.н. стрес тестове във всички ядрени електроцентрали в Европейският съюз. По-този повод, два дни по-късно, изп. Директор на АЕЦ „Козлодуй” Костадин Димитров ще заяви (по БНТ) следното: „Смея да твърдя, че това, което сега толкова много се говори, за стрес-тестове по отношение на АЕЦ в Европа и по света, ние сме подложени на такива стрес-тестове през последните 10 години ...”. Малка подробност е, че нито той, нито който и да е специалист по ядрена енергетика не може с думи прости да обясни на народа що за животно е този „стрес тест” и каква е ползата от него. Още по-малка подробност е, че К. Димитров в това свое изказване силно се увлича, заявявайки, че АЕЦ „Козлодуй” била подлагана на такива стрес тестове от цели 10 години. Аз работя в областа на ядрената енергетика от над 20 години, но до преди 11 март 2011 (денят на трагедията в АЕЦ „Фокушима”) никога не бях чувал словосъчетанието „стрес тест на АЕЦ”. Тоест, аз може и да не съм, но икономистът (той не е инженер) К. Димитров е не само чувал, но и провеждал такива. Проверка в Google с израза „стрес тест на АЕЦ”, за периода 11 март 2010 – 11 март 2011, или за последната година преди катастрофата в Япония дава над 200-та отговора, но само с линкове към материали съдържащи критерии, появили се след 11 март 2011. На практика такъв израз и такова понятие преди тази дата никога не е имало по отношение на ядрените обекти. За същият период (11.03.2010-11.3.2011), по критерий „стрес тест” пак Google.bg дава 375 000 отговора, но те се отнасят до банки и финансови институции. Може би от там идва и объркването в твърденията на К. Димитров. И още една, бих казал нищожна подробност. Цената на стрес теста е прилична сума, в размер на 10-12 (десет-дванадесет) милиона лева. Лъвският пай от този бонус ще отиде в джобовете на избрани „добри експерти” от средата на самата АЕЦ „Козлодуй”, със значителни „заслуги” в прикриването на факта, че от седем години централата няма паспорт (Техническа обосновка на безопасноста). На печелившите, честито!

На 2 юни беше открита седмата годишна конференция на Българският атомен форум БУЛАТОМ, в град Варна. (Не се учудвайтем че на страницата на тази организация няма да откриете информация за това събитие. Нито една “мафиотска” според американските грами, структура в света не съобщава мястото и датите на срещите си.) Заваляха ядрени новини, от „поканени” журналисти и медии! За илюстрация на „качеството” на потока от тези новини ще разгледам само една от тях, а тя е показателна, защото е сътворена от председателя на същият този БУЛАТОМ и сочен за “capo di cappi” в родната “ядрена мафия” Богомил Манчев, собственик на не безизвестната фирма „Риск инженеринг”.

За националното радио Манчев посочи и основанията си за подкрепата на проекта АЕЦ "Белене": "Нямаме източници, ние няма с какво да си покрием живота напред. Няма с какво да го гарантираме. Една Германия се отказа, защото много се шуми по този въпрос, но някои не разсъждават. Една Германия има над 200 хиляди мегавата инсталирана мощност и се отказва от 20 хиляди мегавата, която са ядрени. И те имат над 100 хиляди мегавата въглища. (..) Ние искаме да се откажем от нещо, което ни прави 40% от енергията. Ядрената ни прави 40%."

Това повече от съмнително изявление също се проверява лесно с Google. Той насочва към интернет страницата на U.S. Energy Information Administration (EIA) (Американска Администрация за енергийна информаци, финансирана и обслужваща Конгреса на САЩ, но и не само него. В смисъл, че друг не плаща, но може да се възползва от информацията.)

След като се порових малко извадих подробни таблици, по страни и видиве инсталирана мощност и лъжата на Б. М. лъсна, с пълна сила. Данните са към 2007 г., но не са се променили силно до днес. Германия - обща инсталирана мощност 127 хиляди мегавата, от които над 25 хиляди мегавата се падат на АЕЦ. България - обща инсталирана мощност малко над 11 хиляди мегавата, от които само 2 хиляди от АЕЦ. Така че реално германците ще се лишат от 20% от мощностите си, а не както Б. М. Твърди – 10% , докато, ако БГ затвори АЕЦ "Козлодуй", това ще елиминира под 20% от мощностите. Сравнете отново тези цифри с казаното от Богомил Манчев.

На 3 юни, един вестник публикува слово, на не кой и да е, а на всеразбиращия Любен Дилов – син, произнесено при откриването на „купона” на БУЛАТОМ предния ден. Възможно е в началото на сбирката на БУЛАТОМ да е имало литературно музикална програма, с участието на Л. Д. Ето какво четем: „Целта ми е да ви вдъхна кураж, заставайки пред вас Защото аз съм един типичен европейски интелектуалец, издаващ прочуто европейско либерално списание, чието място – според общите практики – не би следвало да е на атомен форум, а на зелено антиядрено сборище, където да пия бира и да натискам поетеси по храстите” И още: „Неразбираеми и вредни обаче са политиците, които яхват тази безпросветност, тази свещена простота и се превръщат в бабичките, мъкнещи съчки към кладата на Джордано Бруно, надявайки се да се огреят на мимолетната слава на този огън.”

Истината обаче е, че бабичката мъкнала съчки към кладата е свързана със изгарянето на чешкият национален герой Ян Хус. Виждайки това действие на бабичката, Ян Хус произнася крилатата фраза „О, свещена простота!”.

Ако целта на Любен Дилов – син е била да вдъхне кураж на наглите, за да лъжат простите като ги замерят с фалшиви числа, то приемете тази статия като моят (и на Google) скромен принос към личната ви дезомбификация.

 Г. К.
Гласувай:
71. chara - А Исаков, посланикът на Русия каза, че АЕЦ Белене 100% отговаря на интересите ни!
06.06.2011 14:23
http://chara.blog.bg/politika/2011/06/06/borisov-v-labirinta-na-zavisimostite-pogled-s-shiroko-zatvor.760438
цитирай
2. uff - Германия се отказва а ТЕ се облизват че ще увеличат печалбата от щафетен износ
06.06.2011 18:57
С печалбата ще купят всеки енергиен ресурс на България.
Нещо повече - ще продължат да купуват и правителства и неудобни граждани.
цитирай
3. lado - Поздрави! Нагли и неграмотни &q...
06.06.2011 21:55
Поздрави! Нагли и неграмотни "интелектуалци" - апологети на атомната мафия. Не ще да е безплатно! И точно на тоя едва ли ще му пусне поетеса...!
цитирай
4. gikotev - Re: Поздрави! Нагли и неграмотни &q...
06.06.2011 22:08
Благодаря! Хареса ми това с поетесата :-)))))
цитирай
5. pitashtia - Германия върши глупости
07.06.2011 00:52
Германия върши глупости и не вярвам да успеят да ги затворят. Въпросът е защо ние трябва да си слагаме таралеж в гащите без да е необходимо?
цитирай
6. gikotev - Re:Германия върши глупости
07.06.2011 00:53
Знам ли? Ти си по-умен от германците, ти знаеш.
цитирай
7. kaktaka - СТИГА!!!
07.06.2011 13:30
Стига с тези измислени псевдокоментари на т.н. "експерти". Изобщо не е работа на експертите да решават дали да ИМА или да НЯМА АЕЦ или друга мощност. Хората - обикновените, нормални граждани трябва да решат дали да има еди какво си - а експертите да определят къде, колко и как. Ценат ана тока е международна и пазарна - тя ще се повиши независимо от АЕЦ или не. Те - експертите - са просто мафия, която се бори за собственото си добруване и си търси начин ТЯ да приобира бъдещите високи приходи от високите цени. А колкото до Германия и нейното решение - те просто са силни в Европа - най-силните - и след време ще го наложат и на другите - но познайте на кои други първо - едва ли ще започнат от Франия - а ние пак ще се бортим за мижавите компенсацийки и за Белене-щото ние малко Козлодуйското чудо.!!! Вината е в продажните и / или неграмотни журналисти, които не могат да разграничат принципно от експертно мнение...Пази Боже!!!!
цитирай
8. tinkov44 - АДМИРАЦИИ
09.06.2011 08:10
Поздравления, г-н Котев!
Отново актуално, прецизно аргументирано и разобличаващо!
Ако достойните българи, в числото на които без съмнение сте, имаха медийна трибуна, т.н обществено мнение би се променило на 180 градуса!
Възхищавам Ви се!
цитирай
9. zafirov - Ще си позволя скромен коментар:
17.06.2011 11:29
Без да съм специалист или експерт... понятието "стрес тест" всъщност се изплозва основно от проджект мениджърите и QA и други тестери (моя кръг са в сферата на софтуера) за изпитване на дадена система по определен ред и правила. Учи се дори в университетите и фигурира в учебник, който четох в издание от преди 2000 година. Съвсем не финансов учебник, а такъв свързан с проектиране на системи за тестване. Проектирането на тези системи е универсално, в смисъл правилата по които се формира теста произхождат от конретиката на системата, която ще се тества, но при стрес тест се пробват критичните точки и най-тежките сценарии.
Конкретно дали в АЕЦ Козлодуй се правят стрес тестове, от кога и до каква степен са сериозни... не мога дори да фантазирам и не смея да коментирам. Моите уважения към труда и уменията Ви, но моля информирайте се малко по-подробно при формиране и изказване на мнението си, все пак Ви четат доста хора и Вашето изказване също формира мнение - за това нека бъде сериозно обосновано и образователно.

Поздрави и с уважение: един любопитен читател
цитирай
10. gikotev - Re: Ще си позволя скромен коментар:
17.06.2011 21:05
Г-н Зафиров, благодаря за труда, който сте положили за коментара и за интереса към темата въобще. Но честно казано той ме обърква, не ми хвърля никаква допълнителна светлина по темата, както и не приемам упрека за неподготвеност и, едва ли не, в умишлен опит да манипулирам читателите. 1-во аз в прав текст и с името си обвинявам изпълнителният директор на централата, че именно той подвежда хората с неверните си твърдения. Той, обаче, за разлика от вас не ме упреква в никакви неточности. 2-ро, аз се позовавам на резултатите от търсачка №1 в света и всеки би могъл да провери дали твърденията ми са основателни или не. Ако Google даваше невярна информация нямаше да е №1. 3-то, Вие говорите за някакъв учебник без да назовавате автор и име и сега аз и останалите читатели, на коментара Ви, как да го намерим????? Много прилича на информация от агенция "Една жена казала", много популярна в България. И 4-то, хем хем твърдите, че "Конкретно дали в АЕЦ Козлодуй се правят стрес тестове, от кога и до каква степен са сериозни... не мога дори да фантазирам и не смея да коментирам" и в същото време ме упреквате в неподготвеност. Това е повече от объркващо.
Приятен уикенд!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 8773443
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5351
Архив
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031