Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 09:46 - Защо нещата в България се случват така, както се случват?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 7298 Коментари: 11 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България е най-тъжното място на света - в тази държава цари произвол вместо ред, мрежите на ДС продължават да си разменят постове и услуги, а за премиера се знае, че навремето е бил близък до бандитите. Това казва в свой анализ бившият зам.-посланик на Германия в България Клаус Шрамайер, публикуван в сп. "Europдische Rundschau".  

Шрамайер посочва, че в България никой няма интерес от преосмислянето на комунистическото минало. Напротив, този период от историята на България, с всичките престъпления и несправедливости, просто се премълчава. "Невъзможно е да се започне начисто по простата причина, че номенклатурните кадри все още са внедрени по всички етажи на властта и държавните структури", пише юристът-дипломат и обобщава: "На всички е известно, че промените в България са само фиктивни." А така нареченият преход логично вече от 20 години тъпче на място.

  Според него бившите сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнатите редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции, като никак не се интересуват от общото благо. Основната им цел е забогатяване на гърба на обикновения човек. "България като най-бедна членка на ЕС е и най-тъжното място на света", обобщава Шрамайер.

Най-тежкият и дълготраен проблем той лаконично формулира така: произвол вместо ред. По думите му престъпността се е сраснала с политиката, а правовата държава е удушена още в зародиш. Макар и невидима, мрежата на бившите доносници продължава да функционира безупречно, коментира Шрамайер. Според него участниците в тази мрежа си разменят постове и услуги и взаимно си пазят гърба. Така юристът обяснява многобройните неразкрити поръчкови убийства.

В анализа си Клаус Шрамайер задава и въпроса дали българската мафия не е свързана с Русия и дали организацията, наследила КГБ, не дърпа от разстояние конците в България. "Но който и да дърпа тези конци, прави го много умело, а всичко това е някак си убягнало на разсеяния Брюксел по време на преговорите за присъединяване на България към ЕС", обобщава той.

Шрамайер упреква Европейската комисия заради пасивността й към инициативата на България и още пет бивши комунистически държави за подвеждане под наказателна отговорност за престъпленията, извършени по времето на комунистическата диктатура. Премиерът Бойко Борисов беше сред най-възмутените, когато комисията за досиетата огласи имената на действащи български дипломати, бивши агенти на ДС, казва Клаус Шрамайер и подължава: "Нека се запитаме обаче доколко Борисов е независим политик, като си припомним миналото му на офицер от МВР и близък до престъпните групировки телохранител".

Пълният текст на статията, заедно с близо 250-те интересни коментара можете да прочетете в Бивш германски дипломат: В България 20 години цари произвол Всичко е вярно на 100%, но аз все пак имам малки резерви към позицията на дипломата. Както може да се види и от коментарите под материала казаното от него почти не изненадва никого. Хората си знаят ситуацията не по-зле от дипломата. Тогава, защо е тази "пара в свирката"? Явно го гризе гузна съвест? Явно се събужда изпотен по нощите за това, че не е казал всичко това по време на манадта си в София и по този начин да провокира действия към промяна на ситуацията и в полза на българският народ? Дали наистина чувства вина, че има принос в това българският народ да е един от най-тъжните? Не знам, може и да има. Иначе защо ще е този шум.
Но пък какъв е смисълът от него? След дъжд качулка, както казва същият този тъжен народ.
Сигурно още дълги години ще слушаме и четем гузни мисли на бивши дипломати в София, ама "кел файда". Защо не започнат да говорят сега, докато още са в България? Защо не подадат ръка на малкото българи на които им пука за бъдещетето на страната им? Сигурни дипломатическото им възпитание не им позволява?

Г. К.




Гласувай:
5



1. uff - Тъжните гангстери
13.04.2011 13:55
Като имаме предвид, че кръвта им е още по ръцете...
Как ще са щастливи?

Та те още си се озъртат за врагове.
Иначе службите им не дават "купони за щастие".
цитирай
2. gikotev - Re: Тъжните гангстери
13.04.2011 14:03
Това с "купоните за щастие" ми хареса, но е истина.
цитирай
3. uff - Не ги жали толкова - мнозинство са
13.04.2011 15:16
gikotev написа:
Това с "купоните за щастие" ми хареса, но е истина.


А и ние си го заслужаваме, дето пазим дрехите им, да не се оцапат.
цитирай
4. mitjo - http://books. google. bg/book...
16.04.2011 02:14
http://books.google.bg/books?id=QmCA5qLTP_sC&printsec=frontcover&dq=%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%B9%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D1%86&source=bl&ots=V-KFw-9r5N&sig=pJDzFlQRl5MqvqM8EuRZwf8slEY&hl=en&ei=QZqdTYjZLc7ssgaIt_CzBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CFwQ6AEwCTgK#v=onepage&q&f=false
цитирай
5. mitjo - http://zamunda. net/details. ...
16.04.2011 02:16
http://zamunda.net/details.php?id=259360&hit=1
http://www.youtube.com/watch?v=jL9ZZxsVwdk&feature=related
http://www.forplay.bg/forums/index.php?topic=4995.30
цитирай
6. mitjo - "Липсата на мисъл убива. Д...
16.04.2011 02:37
"Липсата на мисъл убива. Другите."
"Няма ли народът думата се усеща, даже когато се пеят химни."
"На много нули им се струва, че са елипсата, по която се върти светът."
"И задниците носят маски. По обясними причини."
"Колкото по-малки са гражданите, толкова по-голяма изглежда империята."
"Запомнете: позиция заема само ловецът, никога дивечът."
"Във всяко бостанско плашило дремят страховити амбиции."
"Цезарите ги убиват обикновено приятелите, защото са врагове."
"От една индивидуалност може да се състави цяла институция."
"Има държавни мъже, родени с положение. Военно положение."
"Можеш да си затвориш очите за действителността, но не и за спомените."
"Престъпленията не се облагат с данък."
"Може да си виртуоз на фалшивото изпълнение."
"Странно, колко е трудно да предизвикаш ехо в празна глава!"
Станислав Лец
цитирай
7. gikotev - Grazie!
16.04.2011 12:42
Митьо, благодаря за "Духът на времето". Не всички линкове се отварят, но този работи и е супер. Аз ти препоръчвам документалният филм "Вътрешна работа". Много ме впечатли. Приятен ден!
цитирай
8. mitjo - Някои учени смятат, че патологията ...
17.04.2011 00:38
Някои учени смятат, че патологията разрушава цялостта на личността и тя се връща назад в развитието си, което отстрани изглежда като вдетиняване, а всъщност са поражения в мозъка (загуба на връзки) и оттам скъсване на контакта с действителността. Виждаме, че управляващите са патологични лъжци, които не могат да спрат да лъжат дори себе си. Тяхната болестна илюзорност не позволява и частица от реалността да пробие и затова няма как да почувстват вина. Изпаднали са в състояние на морално непълнолетие и не знаят какво означава толкова абстрактна за тях дума, кавато е думата "отговорност". Могат да слушат само думата на "попечителя" и да изпълняват нареждания.
П.п.: Мерси за филма. Хареса ми.
цитирай
9. mitjo - Те просто са като всички луди и за...
17.04.2011 00:54
Те просто са като всички луди и затова нямат граница. Ние виждаме стил и реакция на дете, а всъщност това отсъствие на диалогично поведение, тези обширни монолози без събеседници както и много други прояви са нищо повече от един регресивен процес на изчезване на личността, на увреждане на висши мозъчни центрове.
цитирай
10. mitjo - Ако си чел Мишел Фуко, горенапис...
17.04.2011 00:57
Ако си чел Мишел Фуко, горенаписаното ще ти се види много познато и няма да сбъркаш.
цитирай
11. gikotev - Не съм, но ще го потърся и прочета.
17.04.2011 01:32
Надявам се да открия Мишел Фуко в www.chitanka.info, която Tzv. Tzv. се опита да разбие, защото му пречи на "духовното развитие". Иначе аз съм съгласен с теб и виждам главният проблем, не само на настоящето управление на страната, в липсата на дуализъм, диалогичност и уродливата им вяра в собствената си непогрешимост. Но това е антинаучно и аз съм сигурен, че природата ще си каже последната тежка дума.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836438
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031