Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2010 11:30 - Кой е Георги Кaсчиев и за какво се бори? I
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2436 Коментари: 0 Гласове:
0



Вече от няколко седмици анонсирам началото на тази поредица и ето че моментът настъпи. Точно три седмици преди началото на гладната стачка. (Тя, стачката, логично ще бъде изместена с два дни и ще започне на 12 юни, понеделник.) В същото време началото на тази поредица бележи и малко повече от две години от единствената ми среща с въпросният експерт, по случаят с подмененото гориво. Защо, кога, къде и как се състоя въпросната среща ще разберете от следващият постинг от поредицата, а сега искам да предложа на вниманието Ви, какво роди тя. А тя роди едно литературно произведение на колегата Касчиев, публикувано на страниците на в-к ГЛАСОВЕ, в краят на месец юли 2008 г. (Оригиналът може да бъде намерен в архива на www.glasove.com. ) За протоколът следва да отбележа, че на срещата ни въобще не е обсъждано подготовката и публикацията на въпросното произведение. То е подготвено и публикувано без моето съгласие и предварително запознаване. Иначе, основната част от информацията в него е почерпана от това, което Касчиев научи от мен, по време на въпросната единствена среща!? Въпрос на ценностна система, колегиалност и манталитет. Чак в последствие разбрах, от бивши колеги, че този подход е запазена марка на Касчиев.

Искам да Ви предупредя, че запознаването с въпросният материал ще Ви създаде неправилна представа за истинските намерения и цели на Георги Касчиев, които са го водили при неговото написване и публикуване. Същото се случи и с мен преди две години. А след това ми отне около 9-10 месеца за да разплета пъзела на тази “хватка”. Разбита се, че аз няма да Ви спестя нищо и също ще Ви помогна да разплетете този пъзел. А сега просто се насладете на труда му.

 

Г. К.

 За в-к Гласове 25 юли 2008 Случаят Георги Котев: Има ли световен заговор срещу АЕЦ Козлодуй

Др. Георги Касчиев

 На 10 юли т.г. ядреният инженер от АЕЦ Козлодуй Георги Котев публикува изявление, в което обяви че има значително разминаване между реалните характеристики на реакторите на 5-6 блок от изчислените. Според него  “най-малкото новото гориво не съответства на заявените от производителя характеристики, а в най-лошият случай на нас ни се доставя рециклирано ядрено гориво”. Г-н Котев говори и за наличието на фирма посредник при вноса на новото гориво, както и за огромна по мащабите си корупционна схема.

            Последваха изявления, пресконференции и заплахи. На 15 юли пред БНТ шефовете на АЕЦ Иван Генов и на Агенцията за Ядрено Регулиране (АЯР) Сергей Цочев обвиниха г-н Котев, че участвува в заговор на враждебни сили. На 17 юли и министър П. Димитров заговори за “целенасочена кампания срещу българската ядрена енергетика”. В този хор се включи и премиерът С. Станишев, който на следващият ден заяви “Има умисъл в целенасочените слухове, които засягат сигурността на АЕЦ „Козлодуй”.

            Трябва да разбираме тези хора. Те са си комунисти и така са възпитани - когато се провалят непременно да стоварят вината върху някой враг. Ако няма враг трябва да го измислят, още по-добре да измислят цял заговор, а най-добре е заговорът да е международен. А те излизат в ролята на спасители на отечеството.

            В хора на обвинителите се включи и организацията Булатом. В нея членуват фирми работещи за АЕЦ Козлодуй, които изпълняват главно консултантски услуги за нея. На някой може да изглежда странно как АЕЦ и НЕК, които винаги се жалват, че работят на загуба и искат увеличение на цената на тока, сключват такива договори, които правят партньорите им свръх печеливши. Например фирмата на шефа на Булатом – г-н Б. Манчев по официални данни през 2006 год. е била най-печеливша в страната. 

            Има ли нарушения на безопасността

Г-н Котев и колегите му изчисляват реактора с енергиен потенциал за работа от 280 дни, а се оказва, че реакторът продължава да работи примерно още 20 дни. Това показва, че пресмятанията вероятно не са базирани на истинските данни на горивото. Един от проблемите е, че през последните 20 дни характеристиките на реактора не могат по никакъв начин да бъдат изчислени дори при нормална работа, тъй като комплексът от програми го смята за “мъртъв”. Г-н Генов обаче продължава  експлоатацията на реактор, чийто характеристики не са известни, а г-н Цочев не казва разрешил ли е това и на каква база. Далеч по-сложни са пресмятанията на реакторните характеристики при аварийни режими. Ако реакторът при нормална работа е изчислен че трябва да е “мъртъв”, а той не е, каква е сигурността, дали той е “мъртъв” когато го изчисляват за такъв при аварийни ситуации?

Г-н Котев казва, че за определени касети до 5 % е превишен т.н. параметър “дълбочина на изгаряне”. Той е измежду многото предели и условия за безопасна експлоатация. Г-дата Генов и Цочев уверено заявяват обаче, че няма нарушения на пределите и условията за безопасност на АЕЦ. Същото каза и премиерът. Някой, който и да е той, може да твърди, че реакторът се експлоатира безопасно само са спазени всички предели и условия за безопасност. А ако дори един от тях е нарушен никой не може да твърди, че това е един безопасен реактор. Наредбата за осигуряване безопасността на ядрените централи, издадена от АЯР, чл. 120 постулира: “При неизпълнение на пределите и условията за експлоатация трябва да бъдат предприети незабавни мерки за привеждане на енергийния блок в съответствие с тях. Подобни случаи трябва да се анализират и да се предприемат мерки за тяхното предотвратяване в бъдеще”. АЕЦ и АЯР обаче не изпълняват изискванията на наредбата, договарят се помежду си и с някой от руска страна и в нарушение на наредбата привеждат този предел в съответствие с реалната характеристика на реактора. Тези проблеми са от няколко години, но не се вижда да са взети мерки за тяхното предотвратяване от страна на оператора и регулатора. Но продължават да твърдят, че няма нарушения на безопасността.

Г-н Цочев успокоително казва “не е регистриран случай на разхерметизиране на касетата, а дори и да се случи това, инцидентът не бил от значение, защото редовно се случвал в ядрените централи”. Да се разхерметизират топлоотделящите елементи означава, че и първата и втората от общо четири физически бариери среда вече са преодоляни. Смятам, че г-н Цочев много лекомислено се отнася към пробив на безопасността в дълбочина. Съгласно чл. 3 от същата наредба безопасността на АЕЦ се осигурява чрез система от физически бариери по пътя на разпространение на радиоактивните вещества към околната среда и на система от технически и организационни мерки за защита на бариерите и запазване на тяхната ефективност.

Г-дата Генов и Цочев са прави, че в режим на нормална работа не се е стигнало до повреда на горивото. Това обаче е само малка част от проблема. Една АЕЦ се счита за безопасна ако безопасността й е доказана не само при нормална работа, а и при всички аварии (чл. 2 от наредбата). И основният въпрос е доказана ли е безопасността на реактора при авариите със загуба на топлоноситела. Тогава охлаждането на горивото се осигурява само от аварийните системи. Техният капацитет обаче е пресметнат при остатъчно топлоотделяне, съответствуващо на нормална дълбочина на изгаряне. Когато има касети с превишено изгаряне и съответно превишено остатъчно топлоотделяне трябва да се демонстрира, че те ще бъдат надежно охладени и няма да се стигне до повреждането им. Г-дата Генов и Цочев избягват изобщо да коментират този въпрос, което показва че или не познават изискванията за безопасност или нямат отговор на тези въпроси..

За какво са създадени нормативните документи по безопасност – за да се спазват, или само за лице. Отговорът вероятно е същият както с цялостното законодателство – законите се правят само за лице пред Европа.

Има ли рециклиран уран в ядреното гориво

Г-н Котев посочва, че наличието на рециклиран уран в горивото е една от възможните причини за непредсказуемото поведение на реактора. На 15 юли по БНТ г-н Цочев казва, че на практика това нямало как да стане защото концерна “ТВЭЛ” нямал лиценз и поради куп още други причини. Г-н Генов с категоричен тон отрича Русия да произвежда гориво с рециклиран уран и твърди, че на руснаците им трябвали още поне 10 год. за това. Министър Димитров пък важно заявява, че щом от АЯР и от АЕЦ казват това, значи такова животно не може да има. Презентация на президента на ОАО “ТВЭЛ” г-н Оленин стр. 10 отпреди месец (http://atomcon.ru/public/_doc_forum/plen_2/(3).ppt), обаче ясно показва, че гориво с рециклиран уран се произвежда.  Г-н Оленин посочва, че този тип гориво е лицензирано за реакторите тип РБМК, вече и за реакторите тип ВВЕР-1000. Изпитанията му са проведени на 2-ри блок на Калининската АЕЦ (а може би едновременно и на 5-6 блок на АЕЦ Козлодуй). За мен, вероятно и за всеки разумен човек г-н Оленин познава много по-добре нещата в компанията си от всеки друг. Следователно г-дата Генов и Цочев преднамерено и умишлено са се опитали да заблуждават обществеността.

Г-н Генов твърди, че е изискал проверка от Международната Агенция по Атомна Енергия (МААЕ) за това дали в горивото има рециклиран уран. Ако през тези години някой от АЕЦ бе направил сравнение на радиационния фон във възела за свежо гориво и на дозовото натоварване на персонала при доставка на старото гориво и при доставката на новото гориво отдавна щеше да има яснота.

 Може ли да има проблем в комплекса програми

Г-н Цочев на 15 юли пред БНТ твърди: “очевидно компютърната програма не успява в достатъчна степен, с достатъчна точност да прогнозира”. (той май не е наясно че се използува комплекс програми). Как и кога г-н Цочев е установил това не става ясно, нито пък защо е разрешил ползуването им щом има такъв проблем. С ръководството на АЕЦ нещо си били говорили по този повод. А нормативните документи изискват “компютърните програми трябва да бъдат верифицирани и валидирани” (да са подходящи за задоволително изпълнение на предвидената функция и да са такива, както е декларирано). Тези програми са разработени от Московския институт “Игор Курчатов”, а верификацията и валидацията им е потвърдена с паспорт, издаден преди няколко години. Това показва, че проблемът е в използуваното гориво.

Доколкото разбирам, за да се поизгладят проблемите подчинените на г-н Генов се канят да променят някои коефициенти в комплекса програми. За това обаче те нямат нито съответните права, нито малка част от съответните знания. Това би било и грубо нарушение на условията за ползуване на програмите. Техните модели са много сложни и ефектите и последиците от такива “настройки” не могат да бъдат предвидени от специалистите на АЕЦ.

 

            Има ли посредник при вноса на горивото

            Преди 2004 год. горивото се докарваше със специализиран руски самолет до летище близо до АЕЦ и оттам го поемаше екип на АЕЦ. Г-н Котев казва, че от 2004 год. има частна фирма посредник между руския производител и АЕЦ, която е получила разрешение от АЯР. По неофициална информация това е “Атомхим инженеринг”. Защо “ТВЭЛ” ще наема българска фирма за превоза, след като има специализирани руски компании? И то фирма без никакъв опит в превоза на опасни товари. Г-н Генов казва, че имат договор с “ТВЭЛ” и дали участва частна фирма или не, той не знае и дори не се интересува. Интересно защо не проявява никакъв интерес как се осигурява безопасността на горивото при превоза. Не е възможно г-н Генов да не знае за тази фирма, след като с втория човек в нея са учили заедно в Москва с Румен Овчаров. Това навява основателни съмнения, че иска да скрие нищо. Премиерът Станишев внесе допълнително объркване, като заяви, че “АЯР издава разрешения на АЕЦ „Козлодуй” за превоз на свежо ядрено гориво на територията ни и не е издавала разрешения за превоз на друго лице”. Да не би в последна сметка да се окаже, че самата централа е наела частната фирма като подизпълнител. Има ли някой в тази държава, който има желание да разследва възможната корупционна схема? 

            Има ли заговор срещу българската енергетика.

Анализа на ставащото показва следното:

1. Преди всичко г-н Котев застава с лицето си, с името и репутацията си зад своите обвинения. Цялото му поведение и дейстия досега показват, че той действува от свое име, което личи най-вече от проявената от него неопитност и известна наивност.

2. Ако имаше световна конспирация и зад г-н Котев стояха опитни хора, те щяха да му осигурят достъп до Еврокомисията и Европейския парламент, които могат да наложат на българските власти разследване на случая. Нямаше да стартират тази кампания през юли, когато политическият сезон затихва, а българските политици са в напрегнато очакване на доклада на Европейската Комисия. Щяха да пуснат една торба с пари по редакциите за да му осигурят медийно присъствие. А се вижда, че въпреки скандалността на случая само някои електронни медии съобщават за него. Доколкото по централните вестници и телевизии се изявяват само хората, обвинени в нарушения и корупция, с увереност може да се предположи, че главните им редактори за пореден път са предпочели мазния енергиен салам пред свободата на словото.

3. Г-н Генов ме обвинява че аз съм стоял зад заговора, разбира се без да представи никакви доказателства. По този повод мога да заявя следното. Не съм враг на българската ядрена енергетика, а на ядрения авантюризъм. Не познавах г-н Котев лично преди да стане този скандал. Представям за размишление на читателите следните факти: Г-н Котев идва във Виена на 24 юни, а на следващия ден аз си заминавам за България, стоя там цели 12 дни и се връщам на 7-ми юли вечерта. Например на 26 юни бях в предаването на г-н Явор Дачков по ТВ7, а на 5 юли – в предаването Сеизмограф на г-жа Светла Петрова по бТВ. Отбелязвам, че билетът ми е купен поне 2 месеца по-рано. Е може ли да има такава конспирация, при която има пълно разминаване в действията? Просто няма никакъв заговор, а г-н Генов за пореден път съзнателно манипулира българското общество. За негово сведение от днес съм в отпуск в България, така че трябва спешно да измисли друга лъжа кой ръководи г-н Котев.

4. За да се представят нещата в по-зловеща светлина се пуска версията, че заговорът бил насочен и срещу проекта Белене. В този проект не се включи нито една от балканските страни, въпреки че имат недостиг от електроенергия и въпреки призивите към тях, отправяни от президента ни Гоце Първанов. Нито един частен инвеститор не се включи в проекта със свои пари и за собствен риск, нито една банка досега не пожела да го финансира. Г-дата И. Генов и П. Димитров няма как да обяснят що за конспирация е тази, която може да обедини толкова много и различни субекти. А всъщност това което ги обединява е не някакъв заговор, а убеждението, че проектът Белене е необоснован, прекалено скъп, "рисков и противоречив”, както скоро обяви френската банка БНП Париба.

5. За да изглеждат нещата още по-зловещи се твърди, че заговорът бил насочен и срещу блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй. Създателите на версията обаче няма как да обяснят защо Франция е против тяхното пускане, потвърдено наскоро и от г-н П. Димитров. Франция, която е най ядрената страна в Европа да се включи в заговор срещу атомна централа!?! Просто французите няма да забравят унижението от 1995 год., когато се сблъскаха с авантюризма, наглостта и неблагодарността на тогавашният министър на енергетиката Румен Овчаров. Същият реши да пусне реактора на първи блок без да спази международната договореност да се вземат и изследват проби от корпуса му. Тогава в Козлодуй имаше френски екип, който със самото си присъствие гарантираше пред света, че Козлодуй работи безопасно. Когато французите протестираха срещу това авантюристично решение, следва реакция от типа: целунете ми г-за. Не е лошо някой да припомни на младия ни премиер (тогава все още не български гражданин), че това постави страната в международна изолация и ускори падането на правителството на БСП.

Мисля че дадох достатъчно доказателства, че в този случай г-дата Генов и Цочев лъжат без да им мигне окото и на тях не трябва да се вярва. Особено като се има впредвид че не лъжат за първи път. Например на 1 март 2006 год. в АЕЦ “Козлодуй” имаше много опасен инцидент – 22 от общо 61 неутронни поглътители са били блокирани в горно положение. Реакторът е работил месеци наред на пълна мощност с неефективна аварийна защита. Тогава г-н Цочев мълча повече от 50 дни, след което уверяваше, че реакторът бил напълно безопасен. Ако пък отидете на http://www.kznpp.org/ и отворите отчета на АЕЦ “Козлодуй” за 2006 год., който носи подписа на г-н Генов, на стр. 9 ще прочетете, че на 1 март 2006 год. е станал инцидент при който само 3 поглътитела са били блокирани в горно положение.

С оглед на гореизложеното може да се заключи, че заговор има, но той е организиран от г-дата Иван Генов и Сергей Цочев с цел да се прикрият допуснатите от тях нарушения на безопасността и да се притушат обвиненията в корупция.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841688
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031