Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 12:38 - За няколко евро повече.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1591 Коментари: 0 Гласове:
-1



Кълбото, заплетено от алчноста и безмерното чувство за безнаказаност на групировката ЯМ, бавно но сигурно се разплита. В настоящият постинг Ви предлагам да проследите как се разплете едно от многото възелчета на въпросното кълбо.

Става дума за активната и “добронамерена” активност от страна на германската евродепутатка, от групата на Зелените в ЕП, г-жа Ребека Хармс (Rebecca Harms). През изминалата седмица, на 23 февруари 2010 г., тя за пореден път окупира вниманието на българските медии, с поредната порция “загриженост” за съдбата на българската ядрена енергетика. Но за това ще стане въпрос по-надолу в постинга, а за начало нека разкажа, как аз се “запознах” с въпросната госпожа.

 Tuesday, March 24, 2009 9:08 AM

 На въпросната дата, копирана 1:1 от е-мейл сървърът на Yahoo.com, получих писмо със следното съдържание:

 Здравей,
Вчера се срещнах с една евродепутатка от Германия - Ребека Хармс. Тя е от Групата на Зелените в Страсбург парламента. Беше дошла за срещи в Белене и Козлодуй по случай започването през април на кампания в Германия срещу АЕЦ Белене. Питах я дали знае нещо по твоя случай. Тя нямаше и понятие за какво става дума, въпреки, че следяла какво става в България. Взех и координатите и я предупредих, че ще се свържеш с нея за да и разкажеш за проблема - да те предупредя, че тя е антиядрено настроена, и то в пълна степен. Мейлът и е:
rebecca.harms@euparl.europa.eu
А телефонът и е (спестявам телефонният и номер). Ако и се обадиш, кажи и че е по препоръка на кореспондента на (спестявам името на медията) в София.

Бъди здрав

Поздрави

 Спестявам и името на журналиста, който ми изпрати въпросното писмо, най-малкото защото не съм го питал за съгласието му.

 Аз, естествено, седнах и написах писмо до госпожа Хармс, но отговор така и не получих. Към писмото си приложих и линкове, както към първият ми клип в YouTube.com, така и към статията в немското списание “Шпигел”, които да й помогнат да разбере смисълът на проблема. Макар че за човек, който следи изкъсо развитието на ядрената тема в България да е странно, че не е попаднал преди това на въпросната статия в “Шпигел”.

Мина цял месец и госпожа Хармс пак стана обект на внимание, от страна на българските медии, но този път в компанията на г-н Георги Касчиев, всепознатият ядрен експерт.

 http://www.mediapool.bg/show/?storyid=151473

 Ще преразгледа ли RWE участието си в АЕЦ "Белене"?

Г. Касчиев: Проектът е генератор на корупция и вампир за икономиката на България

 21 Април 2009

 За да не претрупвам постинга, по-горе поставих линк към един от множеството материали, по темата РВЕ – АЕЦ “Белене”, където г-жа Хармс и г-н Касчиев единогласно критикуват основанията за прокарването на въпросният проект. И за да съм обективен ще кажа, че за сега времето показва, че аргументите им, или поне тези, които те изричат гласно, са основателни. Това което те не изричат гласно трябва да продължава да се търси, пак във времето. “Който търси - намира”.

 На следващият ден и авторитетната германска медия "Зюддойче Цайтунг" “портретира ядрения физик и отявлен противник на АЕЦ Белене Георги Касчиев”.

 България  | 22.04.2009

 http://www.dwelle.de/dw/article/0,,4196785,00.html

 Ето само един кратък откъс от “портрета”:

“59-годишният Касчиев е дистанциран човек, който не търси светлината на прожекторите. Той няма да произнесе гръмка, но в никакъв случай не и глупава реч. Почти целият му професионален живот е посветен на атомните електроцентрали. Цели 21 години е работил в шестте блока на АЕЦ Козлодуй, четири от които в последствие бяха затворени. По-късно Касчиев се посвещава на изследователска дейност, отбелязва "Зюддойче Цайтунг" и обобщава: Той има представа от атомна енергия и изобщо не може да бъде класифициран като опърничав противник.”

 Това за “не търсенето на светлините на прожекторите” е спорен въпрос, но сега няма да се спирам на него, а по-подробно ще го обсъдя в следващ, специален постинг.

 Минават цели 10 месеца, и ето че г-жа Ребека Хармс пак е в центъра на вниманието в България. И темата е пак, естетсвено, българската ядрена енергетика. Така да се каже, госпожата си има цел в живота.

 23 фев 2010

 http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/23/863523_sporen_doklad_za_aec_kozlodui_moje_da_prepune/

Спорен доклад за АЕЦ "Козлодуй" може да препъне компенсациите за спрените реактори

С целият материал можете да се запознаете от поставеният по-горе линк, а тук ще сложа само уводната и част:

 “България да създаде хранилище за ядрени отпадъци, в което да съхранява отработеното гориво от затворените реактори на АЕЦ "Козлодуй". За това настоява Ребека Хармс, евродепутат от Групата на зелените, която е докладчик за отпускането на 300 милиона евро допълнителни компенсации за спрените реактори. В доклада си по темата, обсъден днес в парламентарната комисия по Индустрия, изследвания и енергетика, Хармс настоява България да отдели 120 милиона евро от бъдещите компенсации за съхранение на ядрените си отпадъци. В момента страната транспортира отработеното ядрено гориво в Русия, което според Хармс повишава енергийната зависимост от страната.”

 Такаааааа......... Доста се замислих. Какво ли пък значи това? Публикуваният материал във в-к “Дневник”, а и не само в него, предизвика бурна реакция на форумците и аз естествено старателно се заех да се запознавам с мнението на народа. За по-малко от два дни, само във форума на “Дневник”, се събраха над 260 мнения. За сравнение, публикуваното около седмица преди това, в същото издание, интервю на настоящият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Димитър Ангелов, не успя да събере и 10% от народното внимание, по сравнение с г-жа Хармс. Независимо, че стоически бе държано на титулната страница точно 72 часа, барабар с лъчезарната му фотография.

 http://www.dnevnik.bg/intervju/2010/02/15/858376_dimitur_angelov_kompanii_ot_sasht_i_evropa_moje_da/

 Но нека се върнем на г-жа Хармс. Какво искаше да ни каже пак? А тя искаше да ни каже, че от предстоящите да се отпуснат 300 млн. евро от ЕС, като компенсации за затварянето на малките блокове на АЕЦ “Козлодуй”, 120 млн. трябва да отидат за изграждането на хранилище, за сухо съхранение на отработило ядрено гориво. Похвално, грижовно, трогателно, по майчински. Чак се просълзих. И така със сълзи на очи се зачетох в народният глас, във форумът на “Дневник”. А го направих, заради една малка подробност. “Случайно” знаех, че такова хранилище отдавна е започнало да се изгражда на площадката на централата в Козлодуй, даже лично съм ходил да я оглеждам, по молба на едни мои стари “приятели”, които се интересуваха от причините за забавеният старт на въпросното строителство. А след като е започнало изграждането, това означава, че то е с осигурено финансиране. И изведнъж г-жа Хармс казва, “дайте им още 120 млн. евро”!? Това и беше причината, поради която се зачетох във форумът, за да открия отговорът на този въпрос. Другата малка подробност тук е, че нито в доклада на г-жа Хармс, пред съответната евро-парламентарна група, нито в материалът на “Дневник” се споменава за вече започналото изграждане на въпросното хранилище. Третата малка подробност е главният аргумент на госпожата, а той е “намаляване на енергийната зависимост на България от Русия”. Това не е просто грижа, това е повече от братска обич. За съжаление народът, в лицето на форумците, не оцени това по достойнство и здраво нахока госпожата. Когато разбрах, че по стар нашенски обичай няма да оценим чуждата грижа и обич, реших да се “разходя” до сайта на АЕЦ “Козлодуй”. И, о небеса! Какво открих там?

 http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&p2=news_archiv&id=60

 30.07.2008

Започна изграждането на Хранилище за ОЯГ

На 30 юли 2008 г., с тържествена церемония официално бе поставено начало на строителството на Хранилището за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво (ХССОЯГ) в АЕЦ “Козлодуй”. На събитието присъстваха представители на немския консорциум NUKEM – GNS, който ще изгради и оборудва Хранилището, на Европейската банка за възстановяване и развитие, на български партньорски фирми, на ръководството на АЕЦ “Козлодуй” и кметът на община Козлодуй Румен Маноев.
По време на церемонията приветствия към присъстващите и пожелания за успех в реализацията на проекта отправиха изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Иван Генов и Улф Кучер, административен директор на NUKEM Technologies GmbH. Двамата положиха паметна капсула, която съдържа копие на издаденото от Агенцията за ядрено регулиране разрешение за изграждане на обекта, на български и английски език.
ХССОЯГ ще осигури дългосрочно безопасно съхраняване на отработено ядрено гориво за период не по-малко от 50 години, при удовлетворяване на международните стандарти в тази област.


Немски консорциум вече повече от година и половина изгражда въпросното хранилище и изведнъж немски евро-депутат апелира да започне неговото изграждане, като за целта се отделят от компенсациите, за малките блокове, “скромните” 120 млн. евро. Ашколсун! Както казах по-горе, госпожата си има цел в живота. Друг е въпросът дали тази цел е “зелена”. И тук е мястото да спомена и четвъртата - още по-малка подробност, която Вие сигурно сте забелязали (от поредицата “МААЕ - IAEA – щое то и за какво се бори?”), че самата Германия от повече от 10 години изнася отработилото си ядрено гориво в Русия, но очевидно, евро-депутатката не смята, че това увеличава енергийната зависимост на страната й.


За по-съобразителните от Вас, ще се опитам да отговоря на един въпрос, който евентуално може да Ви възникне, след прочитането на този постинг. А той е: “Защо аз не съм пуснал свое мнение във форума на “Дневник”, за да “пролея светлина” по същноста на искането на приятелката на България, г-жа Хармс. А отговорът е много прост. Досетихте ли се? Демократичният и т.н. и т.н. в-к “Дневник” ми отне правото за това. Защо ли? Отговорът е в блога, в един от най-първите постинги.

 Г. К.



Тагове:   хранилище,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9886965
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930