Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 10:29 - Международната Агенция за атомна енергия (МААЕ - IAEA) – щое то и за какво се бори? II
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1769 Коментари: 0 Гласове:
-1



Аз, за разлика от лицето Иван Генов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и главна марионетка в групата ЯМ, си държа на обещанията и ги изпълнявам. Както споменах в предишният постинг, за правилното “разчитане” на доклада на МААЕ “Управление на репродуциран уран – настояще и бъдеще” (Management of Reprocessed Uranium - Current Status and Future Prospects) е нужен “ключ”. Пак там, за подобен “ключ” аз посочих един друг доклад, но вече не на МААЕ, а на световната природозащитна организация Грийнпийс (GREENPEACE). Речено сторено – ето го и самият доклад:

 http://www.greenpeace.org/raw/content/france/presse/dossiers-documents/radioactive-secret-EU.pdf

 Той се казва “Европейска радиоактивна тайна – или как EDF (Electricite de France) и други европейски ядрени оператори стоварват ядрените си отпадъци в Руската Федерация” (Europes radioactive secret - how EDF and European nuclear utilities are dumping nuclear waste in the Russian Federation). Какво заглавие само, а? Както би казал професор Вучков: “Гледам и не вярвам на ушите си”. А съдържанието му е още по-шокиращо. За разлика от материала на МААЕ, от преидшният постинг, този е по-малко от четири пъти по-кратък, но за сметка на това дава в пъти по-същественна информация. Изнесените факти са подкрепени с фотографски и писменни материали, в това число и писмо от министъра на атомната енергетика на Русия, придружено с изчерпателни таблици. Така, на тези от Вас, на които им е трудно да се справят с английският могат да се убедят във верноста на заглавието, по приложенията на руски език. (Аз самият не съм много силен в английският език, но се налага да го развивам, за да стигна до истината.)

Сега няма да се спирам на анализа и сравнението на тези два материала. На първо време ще Ви оставя сами и на спокойствие да се запознаете добре с тях и да се опитате да оформите някаква картина за истинското състояние на нещата. В един или два от следващите постинги ще се постарая да извадя някои по-същественни части, особенно от доклада на МААЕ, да ги преведа на български и в съпоставка с “ключа” (доклада на Грийнпийс) да “разчета” пътя на престъплението, организирано и все още безпрепятствено експлоатиращо се от групата ЯМ. Едновременно с това и ще бъде даден отговор на въпроса от тази серия постинги – “МААЕ - IAEA – щое то и за какво се бори?”. Нещо повече, ще стане ясно и “разбираемо”, също така, и поведението и мотивацията на европейската комисия и ЕвроАтом, по това престъпление. Но нека да не избързвам.

И в заклячение на този материал ще Ви обърна внимание на само един факт. Докладът на Грийнийс е публикуван през месец ноември 2005 година, а този на МААЕ – през февруари 2007 гоина. Разликата е около година и три месеца. Обръщам внимание на този детайл, защото го намирам за важен, в контекста на поведението на МААЕ.


Георги Котев



Тагове:   Агенция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9887451
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930