Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 17:27 - Международната Агенция за атомна енергия (МААЕ - IAEA) – щое то и за какво се бори? I
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2106 Коментари: 0 Гласове:
-1



Четохте ли вече “Изгубеният символ” на Дан Браун? Още не сте!? В краят на този кратък постинг ще Ви дам мястото в интернет, откъдето можете да си изтеглите романа безплатно и да го прочетете. Горещо Ви го препоръчвам. А защо започвам с последният хитов роман на Дан Браун ли? Защото освен него, този път Ви предлагам и един свръх интересен доклад на Международната Агенция за атомна енергия (МААЕ). Докалдът се казва “Управление на репродуциран уран – настояще и бъдеще” (Management of Reprocessed Uranium - Current Status and Future Prospects) и е публикуван през месец февруари 2007 година. Т.е. приблизително преди три години и година и половина след като разкрих за престъплението на групата ЯМ (идва от Ядрена мафия). А каква е връзката между романа и доклада?

Според скормното ми мнение значението на този доклад е равносилно на значението на откриването на 64 символната карта на дъното на гранитната масонска пирамида, в романа. Казвам на “откриването”, а не на “разчитането” й, защото като прочетете доклада все още няма да можете да си изградите пълна представа за ролята на МААЕ в разглежданото в този блог криминално престъпление. Повечето от Вас, които си направят труда да се заознаят с доклада, безспорно ще научат доста нови неща за ролята и мястото на репродуцираният уран в световната ядрена енергетика. Някои от Вас, знаещи повече и по-съобразителни ще започнат и да се досещат за туй-онуй, но то още няма да е достатъчно, за пълното осветяване на реалната картина. За пълното и по-точно тълкуване на този доклад ще ни е нужен и “ключ”. Както в романа, където за разчитането на 64 символната карта от пирамидата се използва магическият квадрат на Франклин (магически не защото прави магии, а защото така се нарича в математиката). За такъв “ключ” на нас ще ни послужи един друг доклад, но не на МААЕ, а на световната природозащитна организация GREENPEACE. Но ако го пусна и него сега се опасявам да не Ви дойде много и да се откажете от реалното търсене на истината. За това реших да бъда последователен. Докладът на МААЕ, сам по себе си, е доста обемен, над 100 страници, и освен това е на английски език, така че ще Ви е нужно време и търпение за да го прочетете и осмислите. За да Ви улесня ще препоръчам да не го четете целият на 100%, защото не всичко в него носи полза за преследваната тук кауза. Например, когато се разглеждат различни аспекти от третирането на репродуцираният уран по страни, то не си струва да знаете всичко, за всяка отделна страна. Аз лично бих Ви препоръчал да насочите вниманието си основно към Русия, Франция и Германия, докато Индия, Япония и други едва ли ще са Ви от полза. На един по-късен етап, но след като пусна тук и “ключа” на GREENPEACE, аз ще се опитам да извлека най-интересното и полезно от него, което се надявам да не заеме повече от 20 страници, така че да се улесни задачата. Това извличане на същностното от доклада ще бъде съпроводено с тълкуване с помощта на “ключа”, за да може нещата да си дойдат на място и наистина да отговоря на поставеният в заглавието въпрос: МААЕ  – щое то и за какво се бори?

Ето от къде можете да си изтеглите въпросният пре-любопитен доклад:

 http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/te_1529_web.pdf


Защо започвам да обсъждам ролята на МААЕ в разследваното престъпление ли? Много просто. Защото без нейното активно-пасивно участие реализация му би била невъзможна. Но въпреки това то се случва и поради тази причина не можем да подминем и МААЕ. А освен това има и два конкретни момента, по хода на разследването, които са тясно свързани с въпросната световна организация, които допълнително налагат изясняването на нейната роля. Кои са тези моменти?

Първият е още на 24-ти юни 2008 г, денят в който пристигнах в австрийската столица Виена, където е и седалището на МААЕ. Часове след като слязох от автобуса се свързах с виенската полиция и чрез тях потърсих връзка с Георги Касчиев, известният български ядрен експерт. Те откриха телефона му, но той ми отказа да дойде и да се запознае с доказателствата, поради което логично последва търсене на съдействие от страна на МААЕ. Виенските полицаи извикаха в участъка представител на австрийското министерство на енергетиката (или неговият аналог) и човек от “интелигентните” им служби. Единият от тях разговаря по телефона с Касчиев, както и аз, но както вече казах той отказа да дойде, под предлог, че на следващият ден трябвало да пътува за България. Беше около обяд на 24-ти юни 2008 г. Тогава двамата експерти се свързаха с МААЕ и извикаха човек от там. И той дойде.

Г-н Фредерик Клод  (Frйdйric Claude), старши инспектор за координация на държавно ниво (Senior Inspector for State Level Coordination) към МААЕ. Разговорът продължи не повече от 10 минути. Той взе предварително подготвените от мен две страници текст, с основните моменти на престъплението, но отказа да вземе и се запознае със същественият доказателствен материал, който аз носех на магнитен носител. Обеща да ме потърси след 2-3 дни и да обсъдим темата по-подробно. Не го направи, след което аз му се обадих по телефона (имам неговата визитна картичка). Той ми отговори, че хората на които е предал двете странички още се запознават с тях??? и ще ме потърси до края на седмицата. Но пак не го направи. Аз останах във Виена още цели два месеца, но той така и не се обади повече. Всеки е свободен сам да тълкува едно такова поведение и отношение.

Вторият момент е свързан с инсценирана проверка на изотопният състав на горивото в АЕЦ “Козлодуй”, провела се в средата на месец септември 2008. Два месеца преди това, тогавшният изп. директор на централата Иван Генов, на пресконференция, неколкократно обещава на журналситите, че трескаво организират въпросната проверка от екип на ММАЕ и даже “поканва” независими наблюдатели от страна на НД “Екогласност” (той ги нарича “зелените”) да присъстват и да направят свои независими измервания. Нито едно от двете обещания не се изпълнява в последствие. Нито МААЕ изпраща свой екип, ното на проверката е поканен някой независим наблюдател. Нито пък в последствие някой от журналистите си направи труда да попита Генов, защо не си изпълнява обещанията. В края на месец септември 2008 АЯР излиза с прессъобщение за “отрицателните” резултати от проверката, като в същото съобщение се твърди, че МААЕ е отказала да изпрати свой екип, защото въпросът не бил свързан с ядрената безопасност, а бил само търговски. Изключително абсурдно по своята същност твърдение. (Резултатите са “отрицателни”, защото в горивото “не са открити” изотопи показващи присъствието на репродуциран уран в него, а иначе те са си съвсем “положителни” за ЯМ.)

Това са двата момента, показващи отношението на тази организация към едно уникално престъпление.

На мен ми отне повече от година за да си отговоря на въпросите, свързани с това повече от странно поведение. Но когато преди около месец се натъкнах на доклада, който Ви предложих по-горе, а също така и на “ключа” към неговото разчитане (доклада на GREENPEACE) нещата изведнъж си дойдоха на мястото. Така да се каже, получих провидение или просветление, все тая. Поради което и реших да го споделя и с Вас, в този и някои от последващите постинги.


А, да, да не забравя. Книгата на Дан Браун “Изгубеният символ” можете да намерите на адрес www.chitanka.info. Приятно четене!

 Георги Котев




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9877498
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930