Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 14:30 - Изгодно ли е използването на рециклиран уран III (И използва ли се такова в АЕЦ Козлодуй?)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2415 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.12.2009 10:39


Отговорът на този въпрос, вече е очевиден и еднозначен – ДА, използването на вече използвано гориво, в комбинация с природен уран е икономически изгодно, целесъобразно и безопасно. Това заключение се подтвърждава от всички заинтересовани в неговото използване страни. Подтвърждава го не само публикуваните тук два американски доклада, но също така и предоставеният в първата част от поредицата, но не преведен, доклад на руският експерт Колосовский*. И добре, че не го сторих. Така разбрах, че един титан на българската и световна ядрена енергетика, е толкова велик, че се крие от славата чрез анонимност, без прецедент в световната наука, въобще, и същевременно е доста зле с владеенето на английският език. И това е така, защото ако го владееше и си беше направил труда да се запознае с доклада на Колосовский щеше да види още на 2-ра страница, че “Необходимоста от повторно използване e предизвикана от икиномически съображения, свързани с наличните количества на природният уран и остатъчното съдържание на U235, във вече използваното гориво. Например – продължава мисълта си Колосовский – в използвано в реактор ВВЕР-1000 (точно като на блокове 5 и 6, в АЕЦ “Козлодуй” ЕАД – б. ГК) гориво (изгоряло до нива от 60 МВт.д/кгU) остатъчното съдържание на U235 е по-високо от съдържащото се в природния уран.” По натаък в доклада си руснакът споделя опита на страната му в производството и експлоатацията на рециклирано гориво, като неговите констатации почти на 100% се припокриват с тези на американските му колеги. Нещо повече, по отношение най-спорният, заради високата си радиоактивност изотоп U232, Колосовски декларира, че те са успели да го сведат до нива на концентрация от около 1 нанограм/грам, в горивната смес, докато американците се задоволяват да декларират, че присъствието му в размер под 5 нанограма/грам е ОК. И в тази връзка нека видим какви са заключенията в руският доклад, видни от последната страница на презентацията на Колосовский.

  • Извършените до сега дейности от руските институции дават възможност да се развият и въведат във пробна експлоатация горивни касети с рециклиран уран и за двата типа реактори, ВВЕР-440 и ВВЕР-1000.
  • Комерсиална експлоатация на рециклирано гориво е започнала на 2-ри блок на АЕЦ Кола.
  • Опитната екплоатация на горивни касети от типа ТВСА (същите, каквито в момента се използват в Козлодуй – б. ГК) продължава на 2-ри блок в АЕЦ Калинин.
  • Добрите резултати от ядрената конструкция, от радиационната и ядрена безопасност по време на производството и държането, като и експоатационният опит показват, че характеристиките на рециклираното гориво се придържат към установените ограничения за реакторните конструкции ВВЕР.

По-ясно от това едва ли може да се каже.

 Очевидно, въпросът вече не е дали е технически възможно и икономически изгодно, а дали именно такъв вид гориво се използва без знание (на персонала в Козлодуй) и законова санкция от националният регулаторен орган АЯР? По всички действия и бездействия на обвинената от мен група ЯМ (ядрена мафия) говорят, че точно този сценарий се реализира в момента, на територията на българската АЕЦ. Нека пак си припомним основните моменти от реакциите им, от началото до сега.

 Първите пет дни след публичните ми разкрития, на 10-ти юли 2008 г., странният тандем Иван Генов (тогава изп. директор на АЕЦ-а) и Сергей Цочев (и до днес председател на АЯР) на ляво и надясно и без умора обясняват, че Русия не произвежда рециклирано ядрено гориво и няма да е в състояние да го постигне през близките 10 години. И това продължава само 5-6 дни, докато съобразителни членове на сформираният тогава граждански комитет в моя защита не попадат в интернет на съвсем пресен доклад на президента руската корпорация ТВЕЛ (доставчик на горивото за АЕЦ Козлодуй), в който той подчертава натрупаният сериозен опит в производството на гориво от рециклиран уран. Ами сега? Ниакаъв проблем, защото Генов и Цочев без абсолютно никакви угризения, скруполи или елементарни извинения сменят линията на поведението си на 180°. Ето как става това.

 Из пресконференцията, дадена от Иван Генов и компания, на 17-ти юли 2008г., в гр. София:

Това е някаква възможност, АЕЦ Козлодуй, който е сключил договор за закупуване на свежо ядрено гориво, на практика да внася от ТВЕЛ рециклирано ядрено гориво, като аз искам да отбележа тук, че аз нямам нищо против рециклираното ядрено гориво. И това е гориво, което за в бъдеще ще се използва. Такова гориво произвеждат Арева, руснаците имат за РБМК такова гориво, това са чернобилския тип, използват и на ВВЕР-440 и вървят експерименти на втори блок на Калининската централа, за ВВЕР-1000. Но това гориво, първо трябва да бъде изпробвано, да мине цялостна проверка във Русия и тогава могат да го предлагат. Дали ще купуваме такова гориво или не зависи от бъдещите условия на офертите. Но според мен България няма да купува рециклирано гориво по други причини. По-късно мога да Ви кажа и някои от тях, те са чисто технически. Така. АЕЦ Козлодуй получава своето гориво от а… но… а… новосибирския завод за хим-концентрати (НЗХК). Процеса на производството на горивото, което е включено в договора, се контролира от фирма, на която ние плащаме. Контролира се и от нашите контролиращи физици, при отправянето на горивото от Новосибирск към България. Искам да Ви кажа, че всяка горивна касета си има уникален номер, който не може да се дублира по никакъв начин. И тя си има досие, в което от стартирането на производството до връщането във Русия на отработеното гориво, всяка стъпка, следваща, във използването на горивната касета се описва във този паспорт и а… се връща след това във Русия, заедно с отработилото гориво. Контрола е изключително сериозен и щателен. Просто няма как ние да поръчаме гориво, кото е с конкретни номера на касети от Новосибирск и някак си под рафта, може би, а ТВЕЛ да ни достави гориво от завода в който се произвежда рециклираното гориво, който има лиценз за такова производство – това е машиностроителния завод в Електростал, край Москва. Просто такава схема не може да бъде реализирана. Тя е толкова абсурдна, че ъ... не мога даже да си обясня ъ... как им е дошла на ум.

И по-нататаък продължава: “Остава единствено документално да оформим, че горивото, което имаме във АЕЦ Козлодуй е свежо ядрено гориво и това няма нищо общо с твърденията на Котев за регенериран… а… рециклирано гориво, евтино гориво… Между другото аз не съм сигурен каква ще бъде цената на това гориво, когато го предложат.

 Из интервю на Сергей Цочев, за в-к “Банкеръ”, брой 30 (789), 26.07. - 01.08.2008:

Въпрос на журналистът Стефан Савов: -Добре, отговарят ли на истината твърденията, че в касетите с ТВСА е използвано рециклирано ядрено гориво? Получи се известно разминаване - първо, изпълнителният директор на АЕЦ-а каза, че руснаците не произвеждат такова, а след това се оказа, че те все пак имат...

Отговор на С. Ц.: - Моята първа реакция също бе, че Русия не произвежда подобно гориво. Аз лично се подведох от термина "рециклирано". Той първо навява идеята за втора ръка гориво, каквото категорично няма. Има няколко типа гориво, при което се използват преработени материали. Един от вариантите е да се използва рециклиран уран, другият е плутоний, изваден от работили вече касети или пък от военната индустрия. Русия има производство на гориво от преработен уран, но го използва в реакторите РБМК (б.а. които са от Чернобилски тип), а вече имаме информация, че скоро ще бъде вкарано и в блоковете тип ВВЕР. Използването му не е нещо непознато или опасно. Много други страни също развиват тази индустрия - Франция, Англия, Япония, дори Германия и Белгия в миналото са имали подобно производство. Използва се и в Швеция и в Швейцария. Но всичко това все още - като индустрия - е в ограничени мащаби, в сравнение с използването на природния уран, тъй като рециклирането е скъпо удоволствие. С него не може да се прави далавера. Да, би било корупция, но с отрицателен знак.

 Получава се нова картина, в която и двамата с половин уста, не съвсем пълно, точно и ясно подтвърждават производството на рециклирано гориво от страна на Русия, но в същото време продължават да развиват тезата, че то няма как да е по-евтино и поради това с него е невъзможно да се реализира корупционна схема, или ако се реализира, то тя би била с отрицателен знак, т.е. загуба. Нещо повече, Цочев откровенно си противоречи, като хем изброява само богати и високотехнологично развити държави да се занимават с рециклиране на ядрено гориво, хем твърди, че това било икономически неизгодно. С други думи той казва: “Не гледайте какво правят богатите и опитните, а случайте, какво ви казвам аз”. Никой не възразява, следователно целта е изпълнена – публиката е заблудена. Но за по сигурно е нужно да се изиграе още една сценка, а именно с имитиране на проверка на изотопният състав, на последните пратки доставено в Козлодуй гориво. Как става това?

 На същата пресконференция, от 17-ти юли 2008г., в гр. София, Иван Генов неколкократно заявява, че ще се търси съдействието на МААЕ за организиране и провеждане на тази проверка. Буквалните му думи са: “Но въпреки всичките доказателства, които има, че горивото е свежо ядрено гориво ние сме започнали процедура, аз съм се обърнал към агенцията за ядрено регулиране – г-н Тошев ме информира вчера, че е внесъл искане в ъ...  администрацията на Ел Барадей. От 10 часа а… нашият представите във агенцията трабва да е ъ... приет от г-н Барадей, да обсъждат въпроса за тяхното седействие, за да бъдат направени независими измервания на свежото ядрено гориво, което имаме на разположение във Козлодуй. Замерванията елементарно ще докажат, че това не е отработило-рецилклирано гориво,а свежо ядрено гориво. По простата причина, че във двата вида гориво, в рециклираното гориво съществуват изотопи на урана, които във свежото ядрено не съществуват. И със нормален гама-спектрометричен анализ това нещо може да бъде доказано. Аз ще направя всичко възможно представителите на зелената партия, които са а… сезирали прокуратурата за това а… нарушение, това престъпление с използването на рециклирано гориво също да присъстват на тези замервания. Могат да използват, ако имат и лицензирани свои прибори, за да се убедят и те на място, че т’ва нещо няма.” (Тук той бърка Зелената партия с НД “Екоглсност”, чиито членове са част от гражданският комитет в моя защита – б. ГК) Същото намерение е потвърдено, както от Самият Генов, така и от Цочев в сутрешният блок на БНТ, ако не бъркам, на 15-ти юли 2008г. Но какво става на практика? Нищо подобно. И то без абсолютно никой да забележи, че се е говорило и обещавало едно нещо, а на практика се е случило точно обратното.

 Проверката е проведена точно след два месеца. Но не от екип на МААЕ, а от световно известна шведска компания. Обяснението на АЯР, за отказа на МААЕ да изпрати свой екип, за проверката е, че “проблемът не бил свързан с ядрената безопасност, а чисто търговски”, поради което те (от МААЕ) препоръчали на АЯР да се обърне към частна компания. (Само по себе си такова заявление е абсолютна глупост – б. ГК) Дали точно така е реагирала МААЕ или не аз сега не знам, защото официалната кореспонденция е тайна, но съм оптимист, че това няма да е вечно така. Резултатите от проверката са ясни. Горивото е свежо и в него не присъства рециклиран материал. С много на брой малки подробности и условности. Тези подробности и условности аз подробно съм ги разгледал в Доказателство №11 (вижте постинга с архива на доказателствата), така че сега няма пак да се спирам на тях. Ще отбележа само, че мероприятието е извършено абсолютно секретно, тайно и непрозрачно, в разрез с “честната дума” на Генов. Не е потърсен и поканен нито един независим наблюдател или експерт, който да направи паралелни измервания или поне да присъства и наблюдава процедурата по извършването на проверката. Нито НД “Екогласност”, нито мен, нито когото и да било. Нещо повече, аз знаех за провеждането на проверката, в момента в който тя се извършваше и помолих журналист от Дойче Веле да пита АЯР какво става. От АЯР са му отговорили, че няма да правят изявления до нейното окончателно приключване. Ако ви харесва. И пак никой нищо не забелязва и никой не е смутен, че се говори и обещава едно, а на практика се прави точно обратното. Всички тези доказуеми и неоспорими факти говорят единствено и само за груба манипулация. Но на кой му пука, нали схемата работи.

 Така българското общество, а и не само то, е “приспано” и “уверено”, че в АЕЦ Козлодуй всичко е ОК. Но дали това е точно така предстои да се разбере в скоро време. Непреодолимият проблем на ЯМ е, че каквото и да правят, колкото и крадени от Вас и мен пари да раздават криминалното им престъпление е нескриваемо, незаличимо, доказуемо е във всеки един момент и това е неизбежно. Поради тази основан причина те се отказват да търсят съдебно преследване срещу “нахалната” ми персона, макар последното да е много по-евтино и бързо, като цена за приключване на казуса. А аз така мечтая да срещна ЯМ в съдебната зала.

 Следват няколко много интересни допълнителни факти, като изтеклата информация от кореспонденцията между АЕЦ “Козлодуй” и производителя на горивото НЗХК, от която се вижда, че сред доставчиците на суровина за производството на горивото за България фигурира и лицензираният руски производител на рециклирано такова, как този факт се интерпретира от групата ЯМ и успешно се внушава на прокурорско-следственият екип от Враца, разследващ до скоро случая. Следва и анализ на движението на световните цени на урана, през последните години, в контекста на американското изследване за зависимоста на икономическата ефективност от използването на рециклирано гориво, спрямо тези цени, а също така и как тази зависимост се пречупва през руските особенности на правене на бизнес. Тези и още няколко момента ще засегна в следващият, под номер IV, материал по темата. Първоначално си мислех, че и три материала ще са достатъчни, но явно не съм преценил правилно обема на натрупаната информация.

 Георги Котев

* Докладът на руският експерт Колосовский е представен на традиционната 7-ма международна конференция, по проблемите на ядреното гориво за реакторите ВВЕР, през месец септември 2007 г., в к.к. Албена, България.



Тагове:   Козлодуй,   АЕЦ,   уран,


Гласувай:
1



1. qwerty1234 - ;-)
15.12.2009 23:34
Ако искаш, доклада на Колосовский мога да ти го пратя и на руски :-))) Ако искаш мога да ти пратя и една работа от над 100 страници, пак са американци, в която са разгледани повече варианти, включително и рециклиране в комбинация с MOX-гориво за да се използва и извлечения плутоний (тогава се избягва проблема с уран-232). Само като го прочетеш, да не вземеш да обявиш, че в Козлодуй е доставено MOX-гориво, че не можем да се оправим после ;-)
От 2007, когато е писан втория от американските доклади цената за обогатяване се е вдигнала с около 10%, а цената за "свежия уран" е паднала наполвина... ама този сценарии са го пропуснали, щото резултата не пасва на целта на доклада ;-)
Ако се погледне сериозно на нещата, всичко е ясно - ако има достатъчно голяма вероятност цената на урана да се вдигне до високи нива и да се задържи там с тенденция да продължава да расте - тогава ще се премине към използване на "рециклиран" уран и ще се извърши съответното преоборудване за да може да се рециклира и гориво с голяма дълбочина на изгаряне. Това което правят в момента - експерименти с отделни блокове с прехода им към "рециклирано" гориво - е някаква подготвителна работа, но реално си е насилие над правилата за радиационна безопасност.
За разликите в процеса на обогатяване на различните изотопи на урана - теоретичната разлика в концентрациите за една стъпка на обогатяване е около 2.5% за уран-235 и около 5% за уран-232, за уран 236 е около 1.7%, стъпките са някоко десетки. Руснаците доста са разреждали със свеж уран, за да се вместят в изискванията на надзорния им орган (или по-скоро са преработили някоя партида с малка дълбочина на изгаряне).
За Козлодуй не виждам смисъл да го коментираме и в тази тема...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837867
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031