Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 17:02 - Благи намерения (или “чергата” на руската ядрена наука)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2192 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.09.2009 17:10


Предлагам на Вашето внимание една съвсем пресна гледна точка, върху миналото, настоящето и преспективите за развитието на ядрената наука, за мирни цели, в Руската федерация. Статия със същото заглавие (подзаглавието в скобите е мое - ГК) е публикувана на 21 септември 2009, в руското списание Нови времена, от журналистът Иля Барабанов. Който желае може да се запознае с нея в оригинал, на следният адрес: http://newtimes.ru/articles/detail/5893/

 

Аз ще Ви предложа, моят превод и кратък коментар, само на най-важните, според мен, моменти от статията.

......................................................................

Модернизация за копейки

 

Думите на Дмитрий Медведев за това, че ядрените технологии - са един от петте стратегически вектори за икономическото модернизиране на страната би следвало да бъдат посрещнати с ликуване от страна на  учените. Но такова не се наблюдава въобще. Подобни заявления могат да се чуят често от устата на руското ръководство, но това по никакъв начин не се отразява на живота на научната общност. В постиндустриалната епоха стипендията на един аспирант е 1 500 рубли, на малдши научен сътрудник, от академичен институт - 10-12 000 рубли, старши 15 200, водещ 17 500, плюс 3 000 за кандидатска и 7 000 рубли за докторска степен.

В същият Кюрчатовски (КИ) институт, намиращ се в подчинение на Роснаука, заплатите са значително по-ниски: 5 100 плюс 6% - старши научен сътрудник, 5 400 плюс 5%. В ковачницата за научни кадри, Физтех (водещ московски университет), доцент получава 7 500 рубли, а професор - 10 500.

Спасяват приработките. "Има и договори по конкретни програми, хонорари за публикации и грантове (в научната дейност - парични и други средства, предавани безвъзмездно и безвъзвратно на граждани и юридически лица, за провеждане на конкретни научни изследвания, при условия определени от грантодателя)" - обяснил пред Нови времена сътрудник на Кюрчатов. Грантовете идват по линия на Академията на науките, Министерството на образованиято и науката и Руският фонд за фундаментални изследвания (РФФИ). Този фонд е и най-голямят грантодател, но от 1 януари 2010 година тази грантова система ще бъде на практика унищожена, по силата на поправки в Бюджетният кодекс, приети още през 2007 година. Те променят системата на отчетност по грантовете: вече резултатите от научната работа ще се оценява по същият начин, както това се прави в производствено предприятие, което се явява пълна безсмислица. От 28 август до 9 септември учени събирали подписи под обръщение до Медведев, против поправките в кодекса и в защита на РФФИ и Руският хуманитарен научен фонд, чийто бюджети през 2009 година били орязани с по 30%. Сред подписалите се има 500 доктори на науките, 16 академици и 26 член-кореспонденти на РАН. Реакция от Кремъл за сега няма, ако за такава не се счита президентската статия "Русия, напред!". "Докато вървеше подписката, аз изпратих обръщението до 40 колеги, но се подписаха само 3-4", разказва участник в къмпанията. После същият срещнал стар приятел от Кюрчатовският институт и го попитал "Ти защо не отговори?". А той честно - "Страх ме е. Писмото няма да стигне до Медведев, а подписите ни ще кацнат на бюрото на Ковалчук (директора на Кюрчатов)".

Системата с грантовете, макар и да позволява да се работи по някакъв начин, в никакъв слъчай не може да бъде наречена съвършенна. (Следва посочване на пример за съмнително прилагане на тзаи система.)

 

Залепване на счупеното гърне

 

“Аз определих пет стратегически вектора за модернизация”, с раздразнение повтаря думите на Медведев сътрудник на Курчатовският институт. Какво значи “аз определих”? “С кого се е съветвал? През последните 10-15 години държавата въобще не се е интересувала от изследванията в областта на ядрената физика”. Това, обаче не е съвсем така. В документите “Приоритетни направления за развитие на науката и техниката в РФ (Руската Федерация)”, подписани от Владимир Путин през 2002 и 2006 години, за ядрените технологии в действителност няма нито една дума, но това лято (на 18 юли) Дмитрий Медведев, на първото заседание на Комисията по модернизация в Лабораторията на Касперски, посочи ядрените технологии, като едно от петте приоритетни направления в иновационното развитие на страната. Второто заседание на комисията беше на 22 юли в град Саров, където се намира Руският федерален ядрен център. Тук учените, от устата на главата на Росатом Сергей Кириенко чуха следното: “Комплекс, който някога се е създавал при реализацията на първият атомен проект, с времето се е разпаднал на различни институти и ведомства. Днес виждате институти с названия по теоретична физика, експериментална физика и подобни се намират като минимум в три ведомства: Росатом, Роснаука и Академията на науките. Нашето разбиране, казано честно, е че те трябва да се обединят в единен център”......

Планът на Кириенко не на шега разтревожи учените. “Слабо вярвам във възможността да се залепи това разбито гърне, казва събеседника на Нови времена. Пък и минаха времената на съветските науко-градове, подчинени на едно ведомство”. Бъдещето на кириенковският проект ще се прояснява в края на септември, когато в Кремъл ще се състои поредното заседание на Съвета по наука, технология и образование. За него сега активно се готвят президиумът на Академията на науките и Сметната палата.

 

Иновации от 60-те години

 

“Следващата стъпка се явява бързата енергетика, атомната енергетика, енергетика на бързи неутрони, - казва на заседанието в град Серов Кириенко. – Тук ние имаме уникална вузможност, най-добрата във света, тъй като в Русия днес дейсва единственият в света реактор на бързи неутрони, за търговски цели. Това е реакторът БН-600, на Белоярската АЕЦ”. Действително, всички АЕЦ в света работят на топлинни, а не на бързи неутрони. За гориво им служи Уран, чиито запаси, при сегашното ниво на потребление, ще стигнат до 50-100 години. Реакторите на бързи неутрони са добри с това, че много по-ефективно използват ядреното гориво, но в частта на безопасноста те значително отстъпват на тези с топлинни неутрони. Тоест задачата на медведевската модернизация е не да развива ядрената физика, която се явява база за нови технологии, а да използва разработките от 60-те години.

 

......................................................................................................

Следва списък на научните институти, които по времето на СССР са се занимавали с ядрени изследвания и технологии, с което свършва и статията.

 

Коментар

 

За да бъде пълен, изчерпателен и ясен коментара следва първо да се направи едно важно уточнение. А то е свързано с обменният курс Евро:Рубла, който към момента на появата на статията на г-н Барабанов е 1:44,5. По този начин посочените от него стипендии и заплати на научните работници се сгромолясват до много жалки нива от 34 евро стипендия за аспирант, до 550 евро, максимално възможната заплата, за водещ специалист, в научен институт. Пак по същата логика излиза, че заплатата на шеф на лаборатория в Курчатовският институт е около 127 евро. В допълнение следва да се спомене и факта, че въпросният институт се намира в град Москва, а същият град е в петицата на най-скъпите градове в света. Сами можете да си направите сметката как, и дали въобще е възможно, да изкарате един месец в Москва с под 130 евро.

Резонно възниква въпросът: как тогава въобще оцеляват тези хора, а освен това и да успяват да свършат някаква полезна работа? И наистина ли живеят толкова мизерно?

Аз имам достатъчен брой лични наблюдения от многократният ми пряк контакт с колеги от КИ и съвсем отговорно мога да заявя, че стандарта им на живот е доста по-висок от този на водещ специалист в АЕЦ Козлодуй, или пък на която и да било в руска АЕЦ, и на практика няма нищо общо с размера на официалната им заплата.

Как става така? И отговорът е много прост. Чрез сключване на кухи договори със самите атомни централи. Класически пример за такъв договор е подробно описаният от мен в Доказателство №14 (може да се намери в архива с доказателства на този блог), а също така и в публикуваният тук, наскоро, материал “Бойко Борисов осигури непробиваем чадър над ядрената мафия “. Да напомня само, че там става въпрос за договор за консултантски услуги, между АЕЦ Козлодуй (Възложител) и КИ (Изпълнител), на обща стойност 340 000 евро, без абсолютно никаква практическа, икономическа, научно-техническа или каквато и да е друга полза за възложителя. Пак в същите два материала подробно описвам ролята в тези схеми на сегашният изп. директор на АЕЦ Козлодуй Димитър Ангелов. С това искам да обърна внимание, че сега, в качеството му на още по-голям, разбирай по-безотговорен, шеф ще може да одобрява още по-изгодни за КИ договори, но за сметка на всеки един български гражданин. Така на практика Димитър Ангелов осигурява на руските учени от КИ точно 100 пъти по-високи месечни доходи, отколкото са официалните им трудови възнаграждения, тъй като по одобреният от него безсмислен договор, стойноста на един човеко-месец труд е оценена на 12 700 евро (дванадесет хиляди и седемстотин евро), спрямо 127 евро, според статията на Барабанов. Нещо повече, по този начин Ангелов се изживява като по-голям грижовник и закрилник на руската ядрена мисъл, отколкото отговорните за тази дейност управници в Кремъл. Как се нарича това? Нямам представа.

Защо са възможни такива криминални схеми? Единствено и само защото има всички предпоставки те да се случват. Ето и по-важните от тях:

  • В продължение на близо 20 години развитието на науката в Русия, и в частност на ядрените технологии, е последна грижа на господарите от Кремъл;
  • Колегите от КИ (а и не само там) са с мизерно заплащане, под прага за оцеляване;
  • Резултатите от такова отношение се проявяват най-силно в началото на новият век, когато в АЕЦ Козлодуй започва да се наблюдава системно нарастване на броя и рамерът на деформиране на горивни касети, в реакторите от типа ВВЕР-1000. Има случаи и на разхерметизирани, поради което и се взима решение за поетапната им замяна с нов вид гориво;
  • В този момент българо-руска, алчна и авантюристична група решава да проведе експеримент с ново, непознато до сега, ядрено гориво, на територията на АЕЦ Козлодуй. Членове на тази група са част от върхушката на руската компания ТВЕЛ (доставчик на горивото за АЕЦ Козлодуй) и тесен приятелски кръг около лицето Р. Овч., от българска страна;
  • Речено – сторено и схемата започва успешно да се внедрява, от есента на 2004 година и до сега. Още не е ясно точно кога и на какъв етап от реализацията на схемата към нея се присъединяват и учени от КИ, но с оглед на жалкото отношение на държавното ръководство към тях, те очевидно са били готови на такова сътрудничество по всяко едно време, защото то е доходоносно. Възможно най-късният момент за вклиячването и на КИ към схемата е зимата на 2007 година, когато става неопровержимо ясно, че произведените от КИ компютърни програми не могат да предсказват с достатъчна точност поведението на новото гориво. Ами сега?
  • Така се стига до престъпните подмени на коефициенти в компютърните програми, с които се пресмята горивото, без санкция за това на руският надзорен орган. И даже нещо повече, КИ си позволява да издава санкции за превишаване на предели за нормална експлоатация, какъвто е параметърът дулбочина на изгаряне на горивото, на което няма никакво право.

 

Това е само малка част от всичко което се случва около абсолютно непрозрачната дейност на българо-руската ядрена мафия. Всъщност, в интерес на истината, малка част от КИ е на хранилката на АЕЦ Козлодуй още от времето на реализацията на т.н. програма за модернизация на блокове 5 и 6, т.е. от преди внедряване на схемата с горивото. По програмата за модернизация екипи на КИ са получили милиони евро, основно по подготовката на Актоализирана Техническа Обосновка на Безопасноста (АТОБ), който АТОБ, доколкото ми е известно, вече повече от 3 години не може да получи санкция от АЯР за пригодност и приложимост. Кой попита къде са парите?

Най-ужасният момент е, че парите източвани от АЕЦ Козлодуй не отиват за развойна и научна дейност а потъват в джобовете на шепа хора.

 

Така на дневен ред пак изниква въпроса: Чия е АЕЦ Козлодуй? На България или на Русия?

 

Георги Котев



Тагове:   намерения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833177
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031