Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2018 00:06 - Първи опити на чукча в писателската дейност.
Автор: born Категория: Забавление   
Прочетен: 4197 Коментари: 18 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Възпитателните методи на кумеца ми Весо

По едно случайно стечение на обстоятелствата името на кумеца ми е също Весо. Същото като на баджанака на героя на Краси Бачков / jitanosten/. Jitanosten, който с изящния си език и майсторството на разказвач, ме вдъхнови да се впусна в лоното на писателската дейност-  разбира се, без всякакви претенции за съвършенство или професионализъм.

Подобно на прословутия баджанак, кумеца Весо беше и е една доста сложно съставена и комплицирана фигура. В отминалите години са се случили доста истории, които заслужават да бъдат отбелязани с подобаващото им внимание и аз като съвестен свидетел /и слушател/ на случките, несъмнено съм натоварен от съдбата да им дам публичност и ги популяризирам сред обществеността. Мисля, че е редно да започна с една от случките, свързана най вече с възпитателната им стойност:

    Бай Иван комшията и  Дедото /тъста/ на Весо,

Дедото прекарваше свободното си пенсионерско време на вилата, намираща се на 5 км. от града. В околностите на едно китно средногорско селце в подножието на връх Бетера. Всъщност Бетерите бяха два - Голям и Малък. И все още са. Като всеки млад пенсионер бе  се посветил  на природосъобразна дейност, изразяваща се в отглеждане на разни продуктодаващи растения, предполагащи копане и други съпътстващи дейности от рода на садене, поене, торене, окопаване и т.н.

Комшулука със съседа бай Иван Даскала бе един плет, който не представлява бариера за преминаването на кокошки, петли, пилета и друга подобна гад, създадена от Твореца да рови току-що засадената култура и  да я изкълве барабар с корените.
image

Дедото многократно упорито отремонтираше паянтовото препятствие, но особени резултати не се реализираха. Природно скромният човечец след 5-6 неуспешни опита сезира бай Иван за нашествията на агресорите, с молба да бъдат ограничавани в похожденията си , за което получи най-искрени съжаления и непоколебими обещания за превъзпитание и респектиране на вредителите.

Резултатът обаче се оказа нулев.

image

Един ден кумеца Весо ме помоли да прескочим до вилата с намерението да изкрънкаме 1-2 шишета с ракия, необходима ни /всъщност не помня за какво ни бе необходима, но ракията винаги е необходима / …

Когато пристигнахме, видяхме отчаяния любител на земеделски култури да седи отчаяно на един сух дънер и да гледа безнадеждно няколко гадини да му изравят засадените сутринта доматени стръкове. На резонния въпрос - какво става- отговора бе безнадеждно махане с ръка и вперен поглед в пространството.

       Спогледахме се с кумеца Весо и се разбрахме без думи. Полечка и предпазливо заобиколихме гадините и им отрязахме пътя за отстъпление, след което атакувахме. В резултат един от петлите бе заловен и след кратко съвещание екзекутиран експедитивно без излишен шум и следи. Дедото ужасено изгледа случващото се, нервно запали цигара панически се заоглежда , но след като се убеди, че липсват всякакви уличаващи доказателства за извършенотото насилие, се поуспокои и зададе резонния въпрос “

  • Ами сега … ?

  • Сега - какво … Трябва да се сготви ...

       Взехме заслужено заработената ракия и отпрашихме към града. Там заслужено наказания нарушител бе оскубан и сготвен по особено вкусен начин от Бабата. На резонния й въпрос : “Откъде ?...” получи резонен отговор, че на безлюдния път въпросният нещастен петел се е хвърлил безразсъдно под колелата на колата с очевидното намерение да се самоубие и т.н. Доколко обяснението я задоволи, остава под въпрос, но петелът се оказа приготвен майсторски и абсолютно професионално.
image

       След няколко дни операцията бе повторена, а след още няколко - и потретена.

      В крайна сметка след десетина дни комшията бай Иван се оплакал на Дедото, че наоколо върлува лисица и за отрицателно време закупил мрежа и направил оградата непроходима.

      От цялата тази история ми е останала поуката, че принудителното възпитание на невъзпитаните е единствения ефективен метод за превъзпитаването им.

image






Тагове:   забавление,


Гласувай:
17



1. vaquero - born,
20.02.2018 11:28
Разказчето е написано прибързано, от което олеква, а би могло да е по-тежко. С подробно описание на готвенето, образа на жертвата, страданията й в ръцете на злодеите. Въобще всички образи са недоразвити и незавършени. Неясно е откъде дядото има ракия на вилата, която е извън населено място.
Все пак поздравления за смелостта да хванеш перото!
Пиши, но не бързай да публикуваш.
цитирай
2. kvg55 - born,
20.02.2018 11:48
Подкрепям изцяло критиката на vaquero.
Ще добавя още, че взаимоотношения между дядото и бае Иван са ограничени само до щетите нанесени на дядото от пернатите на съседа, което в действителност едва ли е така. Трябва повече наблюдателност и вникване в детайлите. Повече да се чете и по-малко да се пише.
цитирай
3. born - Опасявах се да не съм хванал перото от неправилната страна, но ти ми вдъхна известна надежда !
20.02.2018 11:56
Че е прибързано написано- няма съмнение, тъй като като чета подобни творения, започва да ме сърби и мен. Сега, приемайки твоите критични професионални забележки, разбирам, че от всяко дърво свирка не става и вероятно ще се насоча към пУезията, която е безспорно по- лесна. Ми кво - праскаш рими , правиш стихосбирка, издаваш я в два-три екземпляра и си готов за световно признание.
За ракията не си прав, защото в старите времена Дедото оставяше външната врата незаключена, вътрешните също и нищо не изчезваше ни от къщата, ни от двора. То за инструмент - и на улицата да го оставиш-никой няма да го пипне - да не е луд, но специално за ракията и пелина въпросът стоеше по съвсем различен начин. Все пак стояха в мазето.
Ако забелязваш - говоря за ИЗПРОСВАНЕ на ракия, въпреки че кумеца знаеше тайника за съхранение на заветната течност, но и през ум не ни е минавало да вземем без разрешение. Такива бяха времената !
цитирай
4. kvg55 - born,
20.02.2018 12:17
Забравих. Най-ценното в разказа е изводът, който си направил. Изводът е правилен и мъдър.
За просията също мислих. Можеше да занесете на дядото поне хляб, вместо да просите с празни ръце.
цитирай
5. born - Забравих. Най-ценното в разказа е ...
20.02.2018 13:49
kvg55 написа:
Забравих. Най-ценното в разказа е изводът, който си направил. Изводът е правилен и мъдър.
За просията също мислих. Можеше да занесете на дядото поне хляб, вместо да просите с празни ръце.

Мислил съм многократно по въпроса с компенсационните възнаграждения. И акъла ми стигал дотолкова да се огранича до традиционните мезета при консумирането на този стойностен продукт на българщината- ракията.
В този смисъл съм готов да призная известна ограниченост в творческия консумативен подход към този твърде важен феномен, допълващ качественото ползване на домашно добития извънредно привлекателен ракиен продукт. Мезетата са много важен детаил в квалитетното употребление и незаместима технологична съставка. Както един компютър не може да работи без хардуера си /нали така се наричаше таковата му на компа?
цитирай
6. apostapostoloff - Гледай само да не
20.02.2018 15:01
нацапаш гащите!
цитирай
7. born - нацапаш гащите! Ако ги нацапам, ...
20.02.2018 15:21
apostapostoloff написа:
нацапаш гащите!

Ако ги нацапам, ще ти се обадя да ги оближеш - зная, че си падаш по тези неща.
цитирай
8. merlin68 - Спасявайки младите доматки от в...
20.02.2018 16:01
Спасявайки младите доматки от вредителите, може да се каже, че сте осигурили за по-следващото си посещение, не само ракийката, но и салатката.

Разбира се, авторът би могъл подробно и много омайно да опише природата, чудните аромати носени от лекия бриз, душевния мир на двамата бай ивановци и сгъстяването на облаците над комшийските им взаимоотношения вследствие пернатите набези. Би могъл, подобно на Уортън в "Пилето" да опита да се слее с кокошата менталност и да представи набега на пилците към посевите, не само от гледната точка на клетия градинар, но и откъм природата пилешка.... и въобще, би могъл да развие този сюжет в роман. Но откакто радиото, киното, телевизията и интернет, намалиха желанието на читателя да си купува книги, особено дебели, и съответно на авторите спряха да им плащат за написани брой думи, и дори започнаха да им взимат пари та да ги издават... то разказът в съвременната литература трябва да е максимално сбит - обстановка, действащи лица, интрига с по няколко думи и поука. Направо ако може поуката, а те читателите сами да си правят разказ по нея. Така, че аз не споделям забележките на колегите критици коментирали преди мен.
Браво! Кратко, ясно, поучително, и най-важното - не скъпо за издаване и не отнемащо много от времето на забързания днешен читател. Има хляб в теб, дерзай:)
цитирай
9. getmans1 - Кум и кумец, и двете в едно, крадец!
20.02.2018 16:06
Кум и кумец, и двете в едно, крадец!
цитирай
10. redabyss - На мен пък много ми хареса писате...
20.02.2018 17:27
На мен пък много ми хареса писателският ти дебют! Все ще се намери кой да критикува и да мрънка, че образите не са достатъчно изградени! Но за мен СА. Действието се развива бързо, без излишни разтягания, които да отегчават читателя. За какво трябвала ракията пък сега! Как за какво! :))))))
Историята има и поука и е битово полезна - как действа лисицата! :))))))
Ако продължиш да пишеш аз ще те чета! По - добре го правиш от титулованите драскачи. :))))))
Поздрави!
цитирай
11. shtaparov - "Сухо дърво трудно се пре...
20.02.2018 17:58
"Сухо дърво трудно се превива",затова "хард-възпитание" му е майката :))
цитирай
12. born - Спасявайки младите доматки от в...
20.02.2018 19:33
merlin68 написа:
Спасявайки младите доматки от вредителите, може да се каже, че сте осигурили за по-следващото си посещение, не само ракийката, но и салатката.

Разбира се, авторът би могъл подробно и много омайно да опише природата, чудните аромати носени от лекия бриз, душевния мир на двамата бай ивановци и сгъстяването на облаците над комшийските им взаимоотношения вследствие пернатите набези. Би могъл, подобно на Уортън в "Пилето" да опита да се слее с кокошата менталност и да представи набега на пилците към посевите, не само от гледната точка на клетия градинар, но и откъм природата пилешка.... и въобще, би могъл да развие този сюжет в роман. Но откакто радиото, киното, телевизията и интернет, намалиха желанието на читателя да си купува книги, особено дебели, и съответно на авторите спряха да им плащат за написани брой думи, и дори започнаха да им взимат пари та да ги издават... то разказът в съвременната литература трябва да е максимално сбит - обстановка, действащи лица, интрига с по няколко думи и поука. Направо ако може поуката, а те читателите сами да си правят разказ по нея. Така, че аз не споделям забележките на колегите критици коментирали преди мен.
Браво! Кратко, ясно, поучително, и най-важното - не скъпо за издаване и не отнемащо много от времето на забързания днешен читател. Има хляб в теб, дерзай:)

Абе и аз се питах дали да не опиша психологическите преживявания на нашествениците, хармоничността между преживяванията им и природните дадености на околната природна среда и ред други обстоятелства, но поради неопитността си в писателския бранш, реших на първо време да сбия повествованието. Излиза, че не съм сбъркал, май. При следващи опити ще ползвам и други литературни и пр. похвати - да видим какво ще се получи.
Оценявам твоето компетентно изказване и оставам с .надеждата , че може да стане свирка и от доста дървета.Благодаря за рамото !
цитирай
13. born - Кум и кумец, и двете в едно, краде...
20.02.2018 19:44
getmans1 написа:
Кум и кумец, и двете в едно, крадец!

Може би за себе си си прав, но ако те спипам да ми тършуваш и ровиш /като проскубан петел/ из къщата, не ми се иска да ти казвам какво ще ти се случи, че пак ще хукнеш да хленчиш на домакините на платформата, че те заплашвам и се държа неприлично,тартюфелски и хулигански. Засега ще информирам адвокатите си /и тези на кумеца/ да се запознаят и преценят нанесените ни обиди, както и да напишат и входират при гл. прокурор съответните искови молби.
цитирай
14. born - На мен пък много ми хареса писате...
20.02.2018 19:53
redabyss написа:
На мен пък много ми хареса писателският ти дебют! Все ще се намери кой да критикува и да мрънка, че образите не са достатъчно изградени! Но за мен СА. Действието се развива бързо, без излишни разтягания, които да отегчават читателя. За какво трябвала ракията пък сега! Как за какво! :))))))
Историята има и поука и е битово полезна - как действа лисицата! :))))))
Ако продължиш да пишеш аз ще те чета! По - добре го правиш от титулованите драскачи. :))))))
Поздрави!

Благодаря за хубавите думи и високата оценка. Приемам ги с присъщата ми неоправдана и неоспорима скромност. Мисля да опровергая най-сетне погрешното твърдение, че чукча трябва да се изявява и като читател, а не само като писател. Но вероятно ще разнообразя просветителската и будителска дейност и с поезия !
Почитания и поздрави !

цитирай
15. born - "Сухо дърво трудно се прев...
20.02.2018 19:59
shtaparov написа:
"Сухо дърво трудно се превива",затова "хард-възпитание" му е майката :))

Напълно съм съгласен с макаренковския подход в основата на комплекса от възпитателни действия. Както при подрастващите, така и по отношение на останалите. Както е казал Македонския мъдрец : "... и со малце кютек...".
Поздрави и почитания !
цитирай
16. born - Подкрепям изцяло критиката на v...
21.02.2018 00:43
kvg55 написа:
Подкрепям изцяло критиката на vaquero.
Ще добавя още, че взаимоотношения между дядото и бае Иван са ограничени само до щетите нанесени на дядото от пернатите на съседа, което в действителност едва ли е така. Трябва повече наблюдателност и вникване в детайлите. Повече да се чете и по-малко да се пише.

Малко късно забелязвам едно неправилно възприемане на обстоятелствата, отразени в чудесния ми и перфектен първи разказ. Наричаш "дядото" човека, който е един от основните герои в повествованието ! Нека бъдем точни : никъде не съм написал "дядото", защото героят не е някакъв си дядо, а "ДЕдото" на кумеца. С Главно ГГГГГ. Моля да бъдем по-прецизни в преценките , надценките и оценките си.
цитирай
17. kvg55 - До 16. born
21.02.2018 11:07
Според Правописен речник на българския език правилното изписване е "дядо", "дедо" е диалектно. И още "дядо" се пише с буквата "Д", а не с буквата "Г", както си посочил.
Понеже съм обективен, ще кажа, че съчетаването на текста с илюстрации е добро и сполучливо решение. А ти си пиши, читатели все ще се намерят.
цитирай
18. born - Казваш, че мющерии винаги ще се намерят, което е вероятно така.
21.02.2018 12:18
Що се отнася за правописните забележки, кажи ми тогава защо може всички държавни люде да говорят на -ме / таковаме, ходиме, говориме и ..../, а дЕдо да е неправилно ? Освен това в конкретния случай "Дедото" е с Главна буква, поради което съвсем правилно съм написал ГГГГГГ, за акцентиране на ГГГГероя на приказката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600446
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031