Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2019 15:02 - Силиконовата долина е наша! Пет световни джаджи, разработени от руснаци
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2019 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://4pda.ru
 Силиконовата долина е наша! 5 световни джаджи, разработени от руснаци .
Наскоро писахме, че една от основните характеристики на новия Google Pixel 4 е изобретена от руски инженер. С неговите усилия, тези смартфони са обзаведени с жестов  контрол .

Това не е първото нещо в света,  което са създали русите - да си припомним поне „Тетриса“ на Пажитнов. Има обаче много повече световно известни технологии, които са създали „нашите“ - говорим за петте най-ярки.   5 световни джаджи, разработени от руснаци
1. Радар за Pixel 4, сензорен екран за PS Vita Да започнем с героя от изминалата седмица - Иван Пупирев, който научи Pixel 4 да разбира жестове и прекарване на пръст.

Той работи не в Google, а в Advanced Technology and Projects team  - екипа за напреднали технологии и проекти, полуавтономно подразделение, което прави различни пробивни части за технологичния гигант.
Конкретно организацията експериментира върху радара в продължение на пет години - именно това развитие се ръководи от Пупирев.   26-годишният  възпитаник на МАИ  емигрира в чужбина през 1994 г. - получава покана от професор в университета в Хирошима.
Руснакът отива  да изучава технологията за виртуална реалност. Скоро след това Иван отива в САЩ, където проучва  с парите на местното Министерство на отбраната как VR може да се използва в полевата медицина.  
Младият инженер обаче бързо се разочарова от алтернативната реалност - казват, че полето е твърде тясно за експерименти. В средата на 90-те VR наистина се смята за съдба на малко ентусиасти.

Затова Пупирев премина към Sony: там той проектира сензорни екрани, преди те да станат мейнстрийм.   5 световни джаджи, разработени от руснаци Иван Пупирев, ръководител на подраздел в Google „Измислихме нулеви тактилни екрани . Например, направиха подобно нещо на PS Vita, там сензорният екран беше отзад.
Това беше бурен проект, но тогава iPhone дойде и уби всичко ”, каза Иван в интервю. Изглежда, че изобретателят най-накрая успя да си отмъсти: той представи чип,с  който iPhone не разполага и не се предвижда 

  2. Машинно обучение за Apple Newton Когато Apple показа компютъра на Newton през 1993 г., публиката ахна. Първо, това беше първият, кхм , PDA - личен дигитален асистент. Второ, парчето желязо разпозна ръкописния текст, по онова време това е  истинска научна фантастика.
Особено, когато се оказа, че група съветски учени са го научили на това.   По-късно един от руските бивши мениджъри на Microsoft припомни как се случи всичко това. „В началото на деветдесетте години представители на Apple идват в СССР. Нашите им казват: можем всичко.
Тогава Съюзът имаше ентусиасти за разпознаване на почерк, които се занимаваха с това от 70-те години, но по някаква причина не го правеха на Запад. И руснаците направиха отличен разпознавател за Newton , който сега, след много инкарнации  и покупко-продажба на авторски права, е вграден в Windows. "
  Оттогава, според бивш служител на Microsoft, в Долината нашите сънародници придобиха слава като укротители на машинния интелект. "Какво е вашето впечатление от руснаците?"
Руснаците са такива суперматематици, винаги играят шах, за тях  всичко е  ясно, те са най-добрите в компютрите. Има шеги за руските програмисти, които не слушат никого, но могат да правят неща, които никой друг не може да направи. "
3. Pentium III В съветско време инженер Владимир Пентковски проектира суперкомпютъра Елбрус. Вече под това име излизат руските  сървърни процесори.
И тогава с "Елбрус" се свързва цялата мощ на компютърната индустрия на социалистическата суперсила - този грандиозен изчислителен комплекс беше по-добър от западните си колеги.  
След разпадането на СССР обаче Пентковски заминава за САЩ. Няколко години по-късно името му изплува в документацията за Intel Pentium III - Владимир е посочен като „основен разработчик на архитектурата“. Какъв принос даде руснакът за създаването на американския процесор?
Смята се, че Пентковски внимателно въвежда постиженията на съветския Елбрус в решенията на Intel - следователно третият «пенёк»  е станал до голяма степен иновативен. Но що се отнася до съзвучността на фамилните имена, няма точен отговор: „Пентиум“ ли е кръстен на съветския инженер?
 Център за развитие на Intel в Нижни Новгород Докато Пентковски се трудеше над процесора в САЩ, същият процесор беше надстроен в ... Нижни Новгород. В края на 90-те години ИТ компанията NSTL беше там - хората от Нижни Новгород работеха с Philips и Toshiba, но те бяха особено прекипели душевно  за Intel.
Американците донесоха един от първите екземпляри  на Pentium III в този град, така че местните го научиха да работи по-бързо.   Нашите сънародници се справиха със задачата. Благодарение на руските учени «трёшка» в тежките сцени функционира два пъти по-бързо от Pentium II. Между другото, оттогава Intel придоби NSTL. Сега в Нижни Новгород има пълноправно подразделение  на отвъдморския техно гигант. Сега те разработват 5G технология.  
4. Parallels Desktop Както знаете, компютрите на Apple работят под Mac OS. Това не винаги е удобно - понякога се изисква да имате под ръка Windows или Linux. По едно време „ябълковият“ технологичен гигант се опита да реши този проблем с помощната програма Boot Camp:
софтуерът позволяваше да превключва между две ОС, но за това беше необходимо да рестартирате системата. Маковците щяха да бъдат измъчени, ако не бяха ... руснаците  с техния работен плот за паралели. Тази програма осигури "скокове" между OS без рестарти.  
 Parallels Desktop на работа Според полумитична история това беше така. Николай Доброволски и Сергей Белоусов, авторите на Parallels Desktop, пристигнаха в Купертино, за да обсъдят условията за сътрудничество.
Диалогът не стана: водещият програмист на Mac OS, заедно с главния маркетолог, учтиво изслушаха гостите, но не предложиха нищо.   Изведнъж Стив Джобс надникна в стаята. Той попита с кого говорят подчинените му. След като чу отговора, Джобс заповяда да се даде на Parallels  зелена светлина. 
Тази програма запалва   душата на бащата на iPhone толкова много, че през 2007 г. той го показа на годишната конференция.  
5. Чаша за Apple Watch И накрая - не наистина за технологиите, но е забавно. Кой според вас е направил стъклото  за дебютното поколение часовници „ябълки“? Три компании направиха това. Японска Kyocera, китайски офис със сложното име Harbin Aurora Optoelectronics Technology и Ставрополски монокристален завод.  
5 световни джаджи, разработени от руснаци
Ставрополски монокристален завод Нюансът е, че екранът за гледане е защитен от  специален кристал от сапфир.
В света има малко предприятия, които желаят да доставят такива продукти на достъпна цена. „Monocrystal“ успя  - отглеждат кристали по хитър метод, който позволява на завода  да произвежда милиони чаши, като ги продава по-евтино от конкурентите.   Разбира се, това не е пълен списък на постиженията на нашите сънародници в ИТ индустрията.
Има също така Acronis, VOCORD, изкуствен интелект и биометрични технологии. Във всички обещаващи области руснаците оставиха своя отпечатък.








софтуерът е разрешен


Тагове:   учени,   руски,   интелект,   гаджети,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13251721
Постинги: 11644
Коментари: 18455
Гласове: 6687
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК