Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5381288
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
07.08.2019 15:07 - Химици създадоха двуизмерно злато
Автор: stoineff Категория: Технологии   
Прочетен: 1197 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 07.08.2019 15:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Учените са създали лист злато с дебелина два атома, или 0,47 нанометра. Двуизмерният благороден метал може да осигури пробив в производството на електроника и химикали.

Постижението е описана в научна статия , публикувана в групата на вестник Разширено науката, водена от Стивън Еванс ( Стивън Еванс ) от университета в Лийдс.


imageСпомнете си, че материал се нарича двуизмерен, ако дебелината му се изчислява от няколко атома. Първото такова вещество е графен, получен през 2004 г. Оттогава "зоопаркът" от атомно тънки материали непрекъснато се разраства .

Златото е особено интересно в това отношение, тъй като е един от най-популярните катализатори (вещества, които ускоряват химическите реакции) в химическата промишленост.

В катализацията участват само онези метални атоми, които влизат в контакт с реагентите. Тъй като дори малка шпула според поговорката е скъпа, инженерите се стремят да гарантират, че катализаторът има максимална повърхностна площ за дадена маса. И ето, двумерните материали са безпрецедентни.

"Тъй като нанолистовете са толкова тънки, почти всеки златен атом играе роля в катализата. Това означава, че процесът е много ефективен", обяснява Евънс.

image Изображение на двумерно злато, получено с помощта на електронен микроскоп. Илюстрация на университета в Лийдс.

Както показаха тестовете, в двуизмерна форма златото е десет пъти по-ефективно като катализатор, отколкото под формата на наночастици, използвани днес в промишлеността. Това означава, че химическото производство може да стане с по-малко скъпоценен метал и да стане по-евтино.

В допълнение, рекордно тънки слоеве злато могат да бъдат използвани за създаване на гъвкава електроника, електронно мастило и т.н.

Интересното е, че технологията за производство на 2D злато, изобретена от Евънс и колегите му, е сравнително проста. Процесът протича на един етап във воден разтвор при 20 ° С и изисква евтини реагенти като солна киселина и метил оранжево .




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!