Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2019 12:00 - За "социализма" в Китай трябва да питаме не руските леви, а китайските работници
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 3165 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не спират хвалебствията по адрес  на обществения строй в Китай сред руските левобуржоазни и социал-фашистски партии и движения. Особенно за това грешат «системните леви» от типа на зюгановците. Конкурирующие с ними левобуржуазные партии вроде РКРП и оппортунисты-поповцы из РПР, а также буржуазные пропагандисты, имитирующие левачество, типа Сёмина, в своих реляциях по поводу «китайского социализма» в последнее время чуть поумерили свою уверенность, однако признавать свои заблуждения не собираются и либо отмалчиваются, разводя руками, мол, трудно сказать, нужно изучать вопрос, либо заявляют, что там социализм «в становлении».

А може по-добре да попитаме не опортюнистите, не социал-фашистите, не имитаторите на марксизма, а работническата класа, китайската работническа класа? Какво тя мисли за социализма в своята страна?

През април тази година в интернет се появи видеоклип, в който китайски работник демонстрира надеждността на стандартна строителна каска, която се дава на работниците, непосредственно заети на строителната площадка (или заставят да си я куп, ако работника е временно устроен). Работника с име Доу Йонгю, държи в едната си ръка своята каска- жълта, в другата – стандартна каска с червен цвят, предназначена за мениджърите, посещаващи строителните обекти по време на производство работи. Затем Доу сталкивает в воздухе эти две каски.  Жёлтая каска разлетается на кусочки с одного удара. Красная остаётся неповреждённой. Ни царапинки!


 

image

По китайските официални правила на техника на безопасност строителните каски трябва да изфържат на удар от петкилограмова тежест, паднала от 1 метър. Жълтата каска на строителния работник очевидно това изискване не удовлетворява. Китайските буржоя икономисват от безопасността на своите работници; такава каска струва само 5 юана. А ето такива каски с такова качество, като червената, носят мениджърите.

«Те винаги са нови и устойчиви — саркастически говори Доу Йонгю, показвайки червената, а след това раздразнено отхвърля разбитата жълта работническа каска — строителните каски за работниците винаги са с лошо качество».

И докато той се усмихва, то усмихвата му е зла, не му е до смях: всеки камък ще пробие тази каска и ще убие работника. Затова усмивката му в следващия момент изчезва от лицето му и работника се обръща в камерата към своите събратя по класа:

«Моля ви се помогнете ни другари!»

Клипът се оказал резонансен, предизвикал вълна от възмущение. Засега в соцмрежите в Китай. Хората се възмутили от разликата в качеството на каските за началството и за работниците, красноречиво говорещи за това, че на всички и така е очевидно: на безопасността на работниците капиталистите плюят!

Проблемът с некачественните средства за защита живота и здравето на китайската работническа класа не е нов. Още повече този конкретен проблем с некачественните касики се е  повдигал и преди. Например, десять лет назад в г. Чжецзян (провинция Ханчжоу) произошёл резонансный случай падения на голову строителя металлического бруска. Брусът разбил каската, работника загинал, макар че удара бил по-слаб от указаия по-горе стандарт за сдравина.

imageГибелта на работници, свързана с многочисленни нарушения на ТБ е явление доволно разпространено в Китай. Така на 21 март тази година в гр. Янчен (провинция Цзянсу) станал крупен взрив на химически завод (виж фотото), в резултат на който загинали 78 работника.

През ноември 2018 год теч на газ във фабрика в северокитайския град Чжанцзякоу отнел живота на 24 работници, и осакатил още 21 работника. Всъщност Чжанцзякоу е един от центровете по провеждане на Зимната Олимпиада, на която китайските и международни буржоа планират да се обогатят през 2022 година. Так что данное буржуазное зрелище уже обагряно кровью и горем полсотни китайских рабочих семей. То ли ещё будет!

Сравнително неотдавна, през 2015 година, в китайския мегаполис Тянцзин стана една от най-мащабните промишленни катастрофи — гигантски взрив на химикали, убил 165 работника. Никакви изводи и екстренни мерки не били предприети нито тогава, нито по-късно. Китайские рабочие продолжают гибнуть и сегодня, и все это происходит по вине капиталистов.

Но на въпрос «има ли в Китай социализъм?» работническата класа в Китай знае отговора. И той е отрицателен. В Китае тоже имеется громадная безработица, немыслимая при социализме вообще и совершенно неизбежная капитализме, и эта безработица вызвала колоссальное движение масс рабочих из одного конца Китая в другой – трудовую миграцию.

Обикновеният работник Доу Йонкю, един от тази многомилионна армия работници-мигранти се оказва, знае политикономията по-добре от всички взети заедно руски опортюнисти и социал-фашисти, позициониращи се като «борци за работническо дело». Тези съревноваващи се едни с други размерите на своята аудитория в социалните мрежи, учени със степени и кичещи се със своите мними «заслуги» пред работническата класа. А китайский рабочий-мигрант Ёнкью взял и поставил простой опыт, вскрывший реалии капитализма глубже, чем сотни статей и многочасовых видеороликов по тематике «китайского социализма», штампуемых российскими «левыми», как пирожки.

Разбира се Йонкю след публикацията на видеоклипа със своя експеримент не може да си намери работа. Всички работодатели на Йонкю, като по команда му отказали трудоустройство. Критика в Китае, даже такая легкая, вовсе не революционная, не поощряется категорически. Вот вам и «социализм с китайской спецификой»!

За съжаление, в този инцидент се проявила солидарността на китайската буржоазия, а не на китайската работническа класа, която още не се е обединила против буржоазията. Но истинския живот сам ще подскаже на работниците в Китай този път. Материалистическият подход към осмисляне на околната действителност, който работниците просто не могат да избегнат в хода на материалното производство, неизбежно ще ги доведе до марксизма. И вече истинския, а не изкривения от китайските опортюнисти, бъркащи на своята работническа класа идеалистична каша след Мао.

А въоръжения с марксизма-ленинизма китайски пролетариат ще успее  да се организира в своя политическа партия и да премахне от своите плещи безжалостните паразити-капиталисти, и ще пристъпи, накрая към социалистическо строителство, само че не «с китайски особености», а световно, истинско пролетарско, и не след хлядолетия, а тук и днес.

О.Зотов, 5 мая 2019 года

Источники:

1. https://whatsnew2day.com/indignation-in-china-after-video-shows-the-employees-57p-helmet-in-pieces-as-opposed-to-bosses-helmets/

2. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6950373/Outrage-China-video-shows-workers-57p-helmet-smashes-pieces-unlike-helmets-bosses.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659384
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031