Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 17:02 - Някои често задавани въпроси за Семейните Констелации
Автор: nrithya Категория: Технологии   
Прочетен: 4403 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2014 17:09


image
image

Какво са
Семейни Констелации?


      Това е мощен терапевтичен метод, развиван повече от 35г., като синтез на съвременни терапевтични подходи с мъдростта на ритуали от древни култури и опита от наблюдения върху хиляди съвременни семейства.

 

      Едно от основните разбирания, залегнало в основата на метода е, че семейството е единна енергийна система и ако някога – дори поколения назад, в нейната динамика са се случили събития, довели я до дисбаланс, това е доста вероятно да се прояви в живота на по-късно дошлите членове на тази система, често като нежелан поведенчески симптом, болестно състояние, емоционална натовареност, проблеми в интимността и личните връзки, загуба на материални блага.


Кои събития влияят най-силно върху семейната система? Какъв тип факти търсим в работата с този метод?


      Един от най-важните факти за системата е “изключването” на член от системата поради:
Ранна смърт – до 25г ; Аборт; Осиновяване; Загуба на родител преди навършване на 16 г.


     Други важни факти: извънбрачни връзки; особено тежка съдба (някои от семейството е бил в изгнание, изчезнал безследно, продължително пребивавал в  заведение за душевно болни или за дълъг период е бил отлъчен от семейството); самоубийство; тежки инвалидизиращи заболявания; член от семейството е бил обект или извършител на престъпление (убийсто, изнасилване и др.); злоупотреба с имотни делби; участие в етнически конфликти, изселвания и др.


Какви проблемни теми могат да бъдат поставяни за разглеждане?


На практика темите могат да са най-различни, например:


Партньорски взаимоотношения – неудовлетвореност в интимните си връзки; трудности в общуването


Различни по характер и тежест здравословни проблеми – хронични болки, тежки заболявания, психи   чни нарушения, алкохолизъм, наркомании и др.


Проблемни отношения с членове на семейството – родители, деца, братя и сестри.


Всичко, свързано с Вашата личностна, професионална изява или финансово благополучие;


Добре е да определите кое е приоритетното за Вас в момента.
Често това изясняване се случви по време на работата в групата, провокирано от видяното в констелациите.

 

 

Необходима ли е предварителна подготовка за участие?

 

Не. Това, което най-често подкрепя личния ви процес в констелациите, при поставянето на лична тема, е ако имате набавена информация за системни факти в рода (виж споменатите по-нагоре).

 

Има 3 начина по които Семейните Констелации работят за вас. Единият е просто да присъствате, наблюдавайки констелациите на други участници. Знайте, че никога не сте съвсем отстрани, когато сте в такава група. Случващото се в работата на другите, ви въздейства винаги, и нещо във вас самите неизменно се придвижва към място на повече разбиране, приемане и лекота. Вторият начин да учите е като участвате като представител в констелацията на друг участник. Ролите в които участвате, по някакъв начин винаги са свързани лично с вас и този опит безспорно ще разшири представата ви за вас самите и за възможностите на самия метод. Понякога преживяването ви в роля може да бъде изключително интензивно и трансформиращо, по-силно от всичко друго в тази работа. Третият начин да получите от тази група е като поставите лична тема за работа. Този подход може да доведе до директно разрешение на вашия казус, както може и да покаже какво пречи на темата ви да получи търсеното разрешение в този момент. Във всеки един случай ще научите много от тази ситуация.

 

За да се създаде психологически защитено простраство за работа, подкрепящо доверието и разкриването на лична инфомация, всеки участник в групата се ангажира с декларация за конфиденциалност, което означава съгласие да споделя с други хора само лично преживяното в групата, но не и информацията предоставена от други хора.

 

Колко сесии са ми нужни за да има ефект работата?


       Ефект има винаги. При това директен. Понякога, обаче, е необходимо повече време за да се наблюдава видимия резултат. И това е много индивидуално като време на проявление. За някой това може да е моментално или в рамите на същия ден, за друг може да отнеме седмици и месеци. След еднократна констелация, обикновено е  необходимо време – до няколко месеца, за да може да се интегрира ефекта от работата и настъпващите промени. Много хора са докладвали напълно удовлетворяващи ефекти от една единстевена констелация, без необходимост работата да бъде системно продължавана във времето. Други са ентусиазирани да продължат изследването си чрез констелации и върху други аспекти на своя живот.

Методът, обикновено, е силно въздействащ, като влиянието му се усеща в цялото семейство.

Възстановявайки и укрепвайки връзката с родителите и предците си, ние се учим как да получаваме подкрепа и да черпим от силата, идваща до нас през поколенията,  за да можем на свой ред да създаваме пълноценни връзки и да даваме безусловна любов на своите деца.

 
Семейни констелации във Варна на 17-18 май 2014г.
Контакти: Галина Георгиева 0899993294
E-mail:galinageorgieva@abv.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nrithya
Категория: Изкуство
Прочетен: 174814
Постинги: 27
Коментари: 56
Гласове: 712
Архив