Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2018 16:55 - Нинова заплаши с оставка, ако БСП подкрепи Истанбулската конвенция. Пленумът застана зад нея!
Автор: vellia Категория: Регионални   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изненадваща подкрепа лидерът на БСП получила от Георги Пирински

Нинова е съобщила на членовете на Националния съвет, че от ПЕС ѝ пращат специална делегация, която да я притиска да приеме конвенцията и да убеди партията, че този документ е необходим в битката срещу насилието на жени.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е заявила пред пленума на партията, който се провежда на "Позитано" 20, че е готова да хвърли оставка като председател, ако партията не подкрепи позицията ѝ срещу Истанбулската конвенция.

 

Тя е поискала решение на НС на БСП, което да определи категорично позицията на партията по Конвенцията. Уведомила е колегите си, че ПЕС многократно е заплашвала БСП с изключване или замразяване на членството, ако българските социалисти не променят негативното си отношение към Конвенцията.

 

ПЕС продължава да натиска БСП да подкрепи Истанбулската конвенция, както и да даде рамо на признаването на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки след решението на съда в Люксембург, станало ясно от експозето на соцлидерката пред червения пленум.

 

Корнелия Нинова разкрила пред своите, че има и намеци за замразяване на членството на соцпартията в ПЕС, ако БСП откаже да се съобрази с тяхната воля и да преосмисли позицията си срещу Истанбулската конвенция. Соцлидерката посочила, че това е част от един общ процес наред с признаването на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки.

 

Нинова била категорична, че няма да отстъпи от позицията си до момента по Истанбулската конвенция и е готова на всичко.

Социалистите го разтълкуваха, че ако партията промени позицията си по документа, тя ще напусне лидерския пост.

 

"Честно и почтено пред вас заявявам, че имаме сериозен проблем с ПЕС, който не искам да имаме и затова ви моля да го решим заедно. Навсякъде, където ходя на международни срещи и има представители на ПЕС, те ни упрекват за това, че не подкрепяме Истанбулската конвенция", е казала соцлидерката пред съпартийците си, предава Канал 3.

 

Тя оповестила още, че се очаква сериозна делегация от ПЕС в България, специално за да я навива по темата.

"Този въпрос ми е поставен остро и непримиримо. Тревожното е, че този въпрос се поставя като идеологически, като тема, която е знаме на лявата идеология, на лявото движение, на социализма и социалдемокрацията в Европа и че с нашия отказ не отговаряме на левия профил", споделила със социалистите лидерката на БСП.

 

"Ще ви кажа нещо в лично качество, по човешки. Ако смятате че това трябва да е знамето на лявата политика в България и в Европа, ми го кажете в очите.

Ако смятате, че трябва да променим позицията, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, пак ми го кажете в очите. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога", отсякла Корнелия Нинова.

 

Тя съобщила, че от ПЕС е била подготвена делегация, която да посети вчера "София прайд", да се срещне с тези организации и след това да се срещне с ръководството на партията. Посещението е отложено с няколко дни.  Очаква се делегация на ПЕС, начело с ген.секретар Ахим Пост, да дойде в края на юни и отново да упражни натиск върху  БСП да промени позицията.

 

"Всички тези въпроси са ми поставени остро и непримиримо на всички международни срещи където имаше представители на ПЕС, колко сме грешни и колко трябва веднага да сменим това поведение. Тревожното е, че този въпрос се поставя като идеологически, като знаме на лявата идеология, на лявото движение, на социализма и социалдемокрацията в Европа и че ние вече не отговаряме на левия профил на социализма и социалдемокрацията в Европа", заявила Нинова пред пленума.

 

Тя не скрила, че срещу БСП ще има "наказателни" действия -  намеква се за замразяване на членството, което според Нинова, партията не може да си позволи. 

 

"Искам да ви кажа нещо в лично качество и човешки, ако смятате, че това трябва да е знамето на лявата политика в България и Европа, ми го кажете в очите, ако смятате, че трябва да променим позицията си, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия по тази тема пак ми го кажете в очите, но аз нямаа да мога да направя компромис", обърнала се Нинова към своите.

Тя изтъкнала още, че политиката се прави от компромиси и това е безспорно, но няма как да преглътне Истанбулската конвенция, признаването на гей браковете и осиновяването на деца от еднополови двойки.

"Не ме карайте да правя този компромис", призовала пленума соцлидерката, като добавила, че все пак окончателното решение принадлежи на партията.

 

Нинова предупредила членовете на пленума, че БСП я "чакат тежки моменти, тежки дискусии и разговори по този въпрос", които тя  не иска да се отразяват на европейското бъдеще и профил на БСП.

 

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев не присъства на заседанието.

 

Нинова е съобщила на членовете на Националния съвет, че от ПЕС ѝ пращат специална 30-членна делегация, която да я притиска да приеме Конвенцията и да убеди партията, че този документ е необходим в битката срещу насилието на жени.

 В отговор на настояването на другарите от ПЕС, Нинова категорично е заявила по време на заседанието на пленума, че ако нейните колеги склонят да приемат Истанбулската конвенция, тя на мига си подава оставката като партиен лидер.

Атаката на ПЕС срещу лидера на БСП за приемане на конвенцията е жестока.

Още вчера в интервю за Дарик радио Нинова заяви, че очаква много удари срещу себе си лично заради тази позиция като добави, че има моменти, в които трябва да вземеш позиция, докато останалите политически лидери са се "скатали".

 

Обикновените членове на партията са против Конвенцията, против еднополовите бракове, против осиновяването на деца от еднополови родители, против "третия пол", който в Конвенцията е замаскиран като "социален пол". Всичко това противоречи на политиката на партията и на вижданията на социалистите за отношенията между мъжа и жената.

 

"Аз ще бъда първият лидер, хвърлил оставка като бунт срещу Истанбулската конвенция, която дълбоко не приемам. Тя е против същността ми, против разбиранията ми", казва Нинова. 

 

След нейното изказване, тя получи подкрепа от пленума, като най-изненадваща била позицията на Георги Пирински.

Залата на "Позитано" 20 избухнала в аплодисменти след думите на Нинова.  За всеобща изненада евродепутатът Георги Пирински заявил, че ако преди е бил "за"  Истанбулската конвенция, вече е убеден в правотата на партийната позиция.

Пирински обосновал промяната на позицията си с мотива, че по-важният въпрос преди сексуалният избор, е социалното неравенство. И призовал БСП да бъде активна партия в тази насова и да не се притеснява, че може да се стигне до съд.

Против Истанбулската конвенция е бил и Кристиян Вигенин в качеството му на външен министър, когато е обосновал отказа на правителството да сложи подписа си под нея. На международно ниво позицията на БСП против Конвенцията остоява и Деница Златева.

 

 Очаквайте подробности





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 519915
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031