Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2020 23:00 - България е във вихъра на нов голям скандал. Бизнесмен разказа как му се отнема бизнес за милиони https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1778 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България е във вихъра на нов голям скандал. Бизнесмен разказа как му се отнема бизнес за милиони 24.06.2020 / 15:47 14
image Харесвам5 -6 Не харесвам11

 

Бизмесменът Илия Златанов разказва за схема за милиони, контролирана от бившия следовател Петьо Еврото. Никой от замесените не коментира, предава OFFnews.bg

Разследване за това как се отнема бизнес за милиони публикува Антикорупционният фонд. 

То е по разказа на Илия Златанов - бивш собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет". В 15-минутното видео Илия Златанов разказва как е потърсил съдействие чрез препоръчан му от приятел посредник - бившият следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

"Малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите", казал му приятелят.

Златанов се обърнал към него, след като заради семеен конфликт се оказал изхвърлен, по думите му - незаконно, от бизнеса си. Той е бивш вече собственик на групата фирми "Изамет", които според АКФ са с 20 милиона годишен оборот и са основен производител на асансьори.

Свръзката с Петьо Еврото станала в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи" 55, близо до НДК.

Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ бившият следовател, сега адвокат Петров, обещава да съдейства. Срещу тази помощ Петров поисква половината от възстановените активи на фирмата „Изамет“.

image

На 3 юли 2019 Илия Златанов подава пореден сигнал до прокуратурата и още на следващия ден той е разпитан. Само две седмици по-късно, на 19 юли, прокуратурата информира медиите за повдигането на обвинения срещу шест лица – сред които сина, дъщерята и бившата жена на Златанов - за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

Според разказа на Златанов, ден преди изземването, в офиса на препоръчани от Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева. Парите се дължат на Любена Петрова, съпругата на Петьо Петров. На основание записа на заповед са запорирани и останалите му активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото от трезори злато за над 4 милиона лева е върнато на Илия Златанов. Неговият разказ обаче е по-друг: според него златото изчезва в багажника на колата на Любена Петрова, още на паркинга на Специализирана прокуратура, допълва АКФ.

image

Петьо Петров-Еврото Снимки: АКФ

Следват нови срещи и заплахи, включително за живота му и този на сина му Явор Златанов, който е в ареста след акцията на прокуратурата срещу семейната фирма и е на хемодиализа. Илия Златанов казва, че подписал всичко, което искат от него, и спешно заминал в чужбина. В момента Златанов се намира в държава, която не иска да обяви публично, и подготвя сигнали до европейски институции за това, което му се е случило.

"По-добре врабче в ръката отколкото щъркел в небето" - така потърпевшият обяснява защо се е съгласявал на делба и прехвърляне на фирми.

Имената в разказа на Златанов

В разказа на бизнесмена се споменават и други имена - на адвокатката от Пазарджик Десислава Коцева, която по думите му действала като натрапен му защитник, който впоследствие се обърнал срещу него. Споменава се и натрапена охрана от "две момчета от Перник", които на два часа се отчитали на Митко Каратиста (Димитър Спасов). Златанов посочва още, че братът на вътрешния министър е униформен полицай и личен шофьор на Петьо Еврото.

Споменава се и Делян Пеевски, за когото според Златанов Петьо Еврото споменал, че иска да контролира бизнеса с асансьори, защото се очакват 4 милиарда от ЕС за подмяна на старите асансьори.

Фирмата на Златанов е била прехвърлена на дружеството "К Корекшън", която станала новия собственик на фабриката в Дупница. "К Корекшън" пък била прехвърлена на фиктивно лице - роденият през 1993 г. Кристиян Христов, казва още Илия Златанов. 

"Ние с Черепа се справихме... вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята", казал му Еврото, за да го убеди, че няма как да не приеме условията.

"Подписваш, знаеш какво да правиш - иначе ти в затвора, той (синът му - б.р.) ще умре", казали му на последната среща.

Никой от замесените в разказа му не е пожелал и не е коментирал до момента изнесените твърдения.

„Осемте джуджета“ е първата част от разследването на АКФ по казуса.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708014
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031