Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2019 05:31 - Какъв капитализъм имаме в България, като зададената макрорамка е социалистическа?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2019 11:40


 КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СОЦИАЛИЗЪМ
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ
СОЦИАЛ КАПИТАЛИЗЪМ
КАПИТАЛ СОЦИАЛИЗЪМ
ИГРАТА НА ПРИЛАГАТЕЛНИ И СЪЩЕСТВИТЕЛНИ. БИ ТРЯБВАЛО, АКО ОСНОВАТА Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКА, БИ ТРЯБВАЛО ВОДЕЩОТО ДА Е СЪЩЕСТВИТЕЛНОТО, А НЕ ПРИЛАГАТЕЛНОТО. НАПРИМЕР КАПИТАЛ СОЦИАЛИЗЪМ. ИЛИ ОБРАТНОТО, ПРИЛАГАТЕЛНОТО ДА ОПРЕДЕЛЯ ОСНОВАТА - СОЦИАЛ КАПИТАЛИЗЪМ. КЪВ СОЦИАЛ КАПИТАЛИЗЪМ БЕ?...ОБЪРКАХ СЕ.





От 3 часа сутринта мисля по този въпрос. Икономиката е простичко нещо. Има едни хора, които са станали сутрин рано и отиват на работа. Някой трябва да отвори магазина си, за да продава на хората хляб, мляко, месо...Друг отваря кафенето и удовлетворява "потребностите" на пушещото население, като предлага кафе експресо. Трети отива в общинската фирма "Чистота", за да участва в прибирането на боклука на големия град. Четвърти си е на работа, пълнейки гориво на някоя бензиностанция.Други пък като мен, са седнали да напишат поредната си статия, да изгубят отново собственото си време, за да констатират, че писанията ми никой или почти никой не ги чете. 

Гледам два новички автобуси на Софийски градски транспорт, идват по бул. Черни връх в София, правят ляв завой по България и продължават своя път, единия по булеварда, а другия свива по бул. Пенчо Славейков. Макар и да са чисто празни /все пак затова ги наричат "въздуховози"/, те изпърняват "важната" социалистическа социална задача на кмета на София и на общинския съвет, да се шматкат насам натам за сметка на всички данъкоплатци в България, за да има нещичко и за управляващите, освен заплатите, които получават. Все пак краденето в българската администрация и политика е основната форма на парични приходи, а не заплатата. Както и да е. Всеки мърда нанякъде.
Ако човек не се впусне в дълбочина, на повърхността всичко изглежда ОК. Всеки тича за някъде, за да прави нещо - един да произведе, друг да го продаде, трети предлага някаква услуга на хората. Но това е само видимата страна на луната, както се казва.


Основата, върху която е изградена нашата икономическа система е нестабилна.


Защо е нестабилна? Защото се опитваме "да правим" някакъв капитализъм в тази страна, върху основата на социалистическото разбиране за икономиката. И затова работата върви, въпреки усилията на правителството, а не благодарение на неговите усилия.

Когато трябва да платите определена цена за определено нещо, вие си задавате въпроса, как се формира тази цена. Ако се формира на основата на административен акт, никакъв капитализъм не може да има.  Това е някаква пародия на капитализма. Ценообразуването в нашата страна зависи от нормативните актове.. Дори имаме и КЕВР, която определя цените на тока, водата и газта. Намесва се пряко в работата на различни дружества за произвоство и разпределение на топло и електро енергия и газ, като слон в стъкларски магазин. Вместо данъчните да определят, дали да признаят дадени разходи на съответните дружества, в зависимост от изискванията на счетоводното и данъчното законодателство, налагасе специално създадена комисия, да определя кои разходи на съответните дружества да бъдат признати и кои не. Става въпрос за на практика всички енергоносители, което е един от най-важните ценообразуващи фактори, след разходите за работна сила. А когато все пак държавните органи решат да освободят пазара от държавна опека се получава такъв срив, такива манипулации, че едва ли не всички частни фирми надигат глас, да се запази държавното регулиране на цените. Разбирате ли парадокса? Вместо капиталистите - и малки и големи, да искат свобода на пазара, те настояват за обратното. Защото в социалистическата макрорамка, в която се намираме, свободата на пазара означава монополизацията му от големите играчи, които продават електричество и формиране на непазарни цени. Е как е възможно и двете неща да съществуват в едно - свободата на пазара и монополните цени. Тогава каква свобода на пазара имаме? Именно. При социалистическа макрорамка, нелогичността на икономическите очаквания всъщност си имат своето обяснение и са си логични. Производството на енергия е социалистическо, транспортирането - също, а фирмите за продажба на електричество на крайните потребители са частни и то в ограничен като брой играчи. За да бъде още по-шарена картинката, част от капиталистическите производители на енергия, с политически връзки са си осигурили преференциални цени, по които системният енергиен оператор да им изкупува произведената енергия. Капиталистите да не са толкова глупави, че да не се възползват от такъв подарък. Като те гонят  - бягаш, като ти дават - вземаш. Народът го е казал. Да, обаче другите капиталисти, които не са полкова политически силни не могат да получат преференциални цени, но и те си имат лостове, с които разполагат и получават други подаръци от същата тази държава - те пък ще получат милиони, под формалния предтекст, че имат някаква мощност и евентуално биха я включили, ако системният оператор поиска. ЕВЕНТУАЛНО. И така евентуално отиват едни десетки милиони в джоба на пишман капиталистите, КОИТО ЕСТЕСТВЕНО НИЕ, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ. 

Това е само един пример, как функционира капитализмът в България. Затова аз го наричам ПИШМАН КАПИТАЛИЗЪМ, защото той не е никакъв капитализъм, а ПОСТСОЦИАЛИЗЪМ, заради макрорамката, която задава държавата - а тя е ПОСТСОЦИАЛИСТИЧЕСКА. Защо постсоциалистическа, а не направо - социалистическа. ЗАЩОТО С ИНСТРУМЕНТИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА СИЛА И МОЩ, СЕ СЪЗДАВАТ БОГАТИ ХОРА ИЛИ СЕ УДОВЛЕТВОРЯВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕТЕНЦИИ НА ЗАДГРАНИЧНИ БЛАГОДЕТЕЛИ, КОИТО ОБАЧЕ МЕХАНИЗМИ НЯМА КАК ДА БЪДАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ. ЗАТОВА КАЗВАМ, ЧЕ ОНОВА, КОЕТО ИМАМЕ СЕГА Е СОЦИАЛИЗЪМ, КЪДЕТО ПОЛУЧАВАНЕТО НА ПАРИТЕ И ФОРМИРАНЕТО НА НОВАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА КЛАСА, КОЯТО Е НА ПРАКТИКА ПРЪКНАЛА СЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА, СЕ ИЗВЪРШВА ПОД ФОРМАТА И СРЕДСТВАТА НА КАПИТАЛИЗМА. ЕБА СИ И БРАКА СЕ ПОЛУЧАВА. 

ПОЛУЧАВА СЕ "ПИШМАН СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ". НИ РАК, НИ ЩУКА, НИ ВОЛ, НИ ТЕЛЕ.

И ЗАТОВА НА ПОВЪРХНОСТТА НИЕ ВИЖДАМЕ - ОМРАЗА КЪМ ЗАБОГАТЯЛАТА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ВРЪЗКИ БИВША НОМЕНКЛАТУРА И ТАЗИ ОМРАЗА Е НАПЪЛНО ОПРАВДАНА. НО КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ОМРАЗАТА НА РОБИТЕ СЪСИПВАТ ИМПЕРИЯТА, НО СЪСИПВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ТОЛКОВА ДЪЛГО, ЧЕ ВСИЧКИ СЕ ПРИМИРЯВАТ СЪС СИТУАЦИЯТА И СИ ОСТАВАТ САМО С ОМРАЗАТА. А КАКТО Е ИЗВЕСТНО, С ОМРАЗА ИКОНОМИКА НЕ СЕ ПРАВИ. И ЗАТОВА КРЕТАМЕ.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194769
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031