Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2018 23:11 - Всеволод Майерхолд и сталинските изверги
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2096 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image

Всеволод Емилиевич Майерхолд (1874 –1940) е роден на 9-ти февруари в Пенза. Произхожда от търговско семейство. Кръстен е по лютеранския обичай и получава три имена – Карл Теодор Казимир. Увлечението на родителите му от театъра и музиката, ранните впечатления от пътуващите музиканти, от народните игри, участията му в домашни пиеси изиграват огромна роля във формирането на художествените вкусове на бъдещия режисьор. Интересът му към театъра се засилва по време на ученическите години. Във Втора мъжка гимназия Всеволод е бил неизменен участник в любителските спектакли, поставяни в училището. С особен успех той е изиграл Кутейкин в пиеса на Фонвизин. В драматичния кръжок в Пенза Майерхолд играе под псевдонима Ухтомски, тъй като на гимназистите било забранено не само да играят, но и да присъстват на спектакли. В спектакъла „От ума си тегли“ той не само е бил актьор, но и помагал в режисьорската работа.

Сложните отношения в семейството му стават причина след гимназията Карл да приеме православието и в чест на писателя Всеволод Гаршин приема неговото първо име. След като се отказва от германското си гражданство, в руския му паспорт се вписва променената му фамилия Майерхолд. Той заминава да учи в Московския университет, но не прекъсва връзките си с Пенза. През април 1896 г. Майерхолд се венчава с Олга Мунт в Пензенския катедрален събор. Любимецът на публиката в Пенза, както го наричали във вестниците, продължил да играе на сцената на Народния театър по време на летните ваканции.

image

Всеволод Майерхолд напуска университета и постъпва в музикално-драматичното училище на Московоското филхармонично дружество. Завършва го, когато е на 24 години, и веднага постъпва в трупата на Московския художествен театър, където изиграва 18 роли. През 1902 г. е начело на сдружението „Другарствата на новата драма“. Две години по-късно гостува в родния си град със създадения от него театър. Само за три години поставя 170 спектакъла. По това време започва формирането на художествената програма на режисьора, свързана с поетиката на символизма, с принципите и стилистиката на условния театър. Най-пълно тази стилистика намира изражение в Петербургския театър, на който от 1906 г. Майерхолд е главен режисьор.

От 1908 г. е поканен в състава на режисурата на петербургските императорски театри, където работи в продължение на 10 години. Негов шедьовър от този период е „Маскарад“ на Лермонтов. Майерхолд междувременно върши своята работа в създадената от него театрално-педагогическата студия. След революцията през октомври 1917 г., която Майерхолд приветства, режисьорът издига идеята „Театрален Октомври“ и активно участва в работата на Театралния отдел на Народния комисариат на просветата. През 1918-та той постъпва в комунистическата партия. През 1921-ва организира Висши режисьорски работилници. През следващата година създава Държавен институт за театрално изкуство /ГИТИС/ и театър към него, който по-късно става държавен. От 1926 г. този театър е официално преименуван на Държавен театър „Всеволод Майерхолд“.

От 1915-та Майерхолд снима филма „Портрет на Дориан Грей“ по романа на Оскар Уайлд. Една година, след като преминава на работа в театър „Станиславски“, /годината е 1939-та/ Майерхолд е арестуван, а няколко месеца по-късно – на 02.02.1940 г., е разстрелян в Бутирския затвор в Москва. През 1956 г. е признат за незаконно репресиран и посмъртно реабилитиран от Военната колегия на Върховния съд. 

През 1984 г. в Пенза е открит Музей на сценичното изкуство на името на Всеволод Майерхолд, а през 1999-та на територията на музея на големия режисьор е издигнат паметник.

image

КНИГИ НА ВСЕВОЛОД МАЙЕРХОЛД  
  • http://iztok-zapad.eu/authors/author/1224









Гласувай:
8



1. get - О причинa смерти Всеволода Емилиевича Майерхольда ... и садистичния начин на умъртвяване ... ?
23.10.2018 13:04
https://www/showbusiness/67186/

"Зинаида Райх* однажды на крупном правительственном мероприятии в Кремле набросилась на всесоюзного старосту М.И. Калинина, известного своими похождениями с юными балеринами, со словами: "Все знают, что ты бабник!".

В 1937 году Иосиф Сталин посмотрел спектакль с Райх и сказал, что это слишком буржуазная постановка, после чего театр был закрыт, а в прессе началась организованная травля.

Роковым для этой семьи стало письмо актрисы Зинаида Райх Сталину - отчаянное и дерзкое послание, в котором она заступалась за мужа, осуждала "грузина, ничего не понимающего в русском искусстве" и назначала ему свидание.
Во время ареста(на Майерхолд) Райх кричала, что власти погубили ее первого мужа и теперь взялись за второго, и даже написала жалобу на поведение одного из сотрудников НКВД.
Через три недели после ареста Мейерхольда его 45-летняя супруга была жестоко убита в собственной постели - неизвестные нанесли ей 17 ножевых ранений и вырезали глаза. На ее похоронах детям было приказано покинуть родительскую квартиру в течение двух суток. Большая жилплощадь тут же была поделена между семьей личного водителя Лаврентия Берии и секретаршей любвеобильного сановника.
За ночь до казни Мейерхольд написал свое последнее письмо на имя председателя правительства В. Молотова, в котором рассказывал об унижениях, систематических избиениях и пытках.
Есть и вторая версия, основанная на свидетельствах очевидцев. Через много лет они рассказали, что перед смертью 66-летнего Мейерхольда зверски избили, переломали все пальцы и утопили в бочке с нечистотами, потом расстреляли.
Тело режиссера было сожжено в Донском крематории, а пепел выброшен в общую яму на окраине Донского кладбища вместе с прахом писателя Бабеля(Исак - б.м.)."

Зад Главния образ в "Майстора и Маргарита", този на "майстора" - М. Булгаков е скрил/ползвал черти от характера и битността на твореца и тетрален-педагог Майерхолд?

ПОЯСНЕНИЯ:
Зинаида Райх* - актриса, съпруга на поета Есенин(за който също се говори че е убит от ЧК - к.м.) а в последствие на Вс. Майерхолд.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086889
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031