Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2018 12:37 - Британците признаха, че Русия не е виновна в отравянето на шпионина?
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 809 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Британските власти се стараят да извлекат всички възможни политически дивиденти от историята с отравянето на бившия руски шпионин-предател Скрипал и дъщеря му преди аферата „Новичок” съвсем да се превърне във фарс. Русия задочно я обвиниха за отравянето, въпреки че официалната версия на британците е пълна с абсурдни противоречия. Вчера пък от британската лаборатория Портън Даун, разположена близо до мястото на инцидента със Скрипал, заявиха, че не могат да определят произхода на използваното химическо вещество, въпреки че Тереза Мей постоянно твърди, че „Новичок” е бил произведен в Русия.  image    

Всъщност в Портън Даун още от началото на аферата „Новичок” не можеха да определят какво е отровило Скрипал, но под натиск от британските власти те бяха принудени да потвърдят, че „веществото произхожда от Русия”. Вече е известно, че формулата на „Новичок” не е секретна и с подобни на него вещества разполагат САЩ, Британия и други страни. Всъщност дори употребата на думата „Новичок” не е уместна. Химическия препарат, който британците постоянно скланят, всъщност се казва А-234. Но това название явно не е толкова звучно и затова всички постоянно повтарят руската дума „новичок”(добре, че поне не го кръстиха „балалайка” или „матрьошка”).

И така, мина вече почти месец от инцидента, а доказателства срещу Русия така и не бяха представени. Борис Джонсън успя още в началото директно да обвини Путин, че той лично е поръчал отравянето. И отново Русия е виновна, защото… Русия просто е виновна.

С всеки изминал ден обаче версията на британците става все по-неправдоподобна. За „Новичок” твърдят, че е 10 пъти по-отровен и от най-отровното западно химическо оръжие, но от него пострадаха само 3 души, двама от които вече се възстановяват (отровеният полицай дори вече е изписан от болницата). Дъщерята на Скрипал „внезапно” започна да се възстановява преди дни, въпреки че Вил Мирзаянов, бившия съветски химик избягал в САЩ, твърдеше, че Скрипал ще останат инвалиди и срещу „Новичок” няма антидот. Тоест излиза, че смъртоносният „Новичок” все пак не е чак толкова смъртоносен? Или може би Скрипал не са били отровени с химическо оръжие, а с нещо друго?

Пък и самото разследване на британците е доста странно. Първо, че няма заподозрени, второ – британските разследващи не могат дори да определят къде и кога е станало отравянето. Всеки ден се появява някаква нова версия – първо беше ресторанта в Солсбъри, после пицарията, после пейката в парка, после колата на бившия шпионин, после казаха, че веществото е било в куфара на дъщеря му. Версията с куфара обаче няма логика, защото „Новичок” (А-234) се състои от два елемента, които трябва да се смесят от отровителя преди употреба. След версията с куфара се появи версията, че с химическата отрова е била намазана дръжката на входната врата на Скрипал, но и тук логиката силно куца. Скрипал излизат от къщата сутринта, а са отровени часове по-късно. Най-новото предположение, е че отровата е била в… пакет с гречка (елда), която дъщерята на Скрипал докарва от Русия (при това без да се отрови по пътя). Елдата наистина е достатъчно популярно вариво в Русия, но и тази версия е ужасно абсурдна. Излиза, че дъщерята цял ден е мъкнала пакета със себе си, а после го е отворила и нарочно отравя себе си и баща си, а после даже разхвърля елдата из цяло Солсбъри, за да се отровят повече хора, въпреки че британците такова нещо не ядат. Тъй като и тази версия е очевидно нелепа, другата седмица очаквам британските медии да съчинят нова, за да подгреят интереса на публиката.

Общо взето, британските власти продължават да обвиняват Москва в престъпление, а когато ги питат за доказателства, от Лондон казват, че имат доказателства, но те са секретни и няма да ги покажат на никой. Общо взето прекрасна схема, с която можеш да докажеш всичко каквото си искаш. Преди дни един от руските вестници публикува презентация, която била показана на чуждите посланици в британското посолство в Москва. Презентацията се състои от едва 6 страници, които общо взето преповтарят старите обвинения срещу Русия без да представят поне едно доказателство. Логиката на обвиненията е просто железобетонна – Русия е единствената, която има мотив за отравянето, и Лондон не вижда никакви други алтернативни варианти. Със същия успех руснаците могат да кажат, че Британия е единствената страна, която има мотив, и няма никакви други алтернативни варианти.

Така или иначе, въпреки абсолютната липса на факти, САЩ и някои от европейските им партньори решиха да „накажат” Русия и да изгонят част от руските дипломати в своите страни (повечето страни впрочем изгониха средно едва от 1 до 3 дипломати). Това по идея трябваше да демонстрира европейската солидарност и изолацията на Русия. Смешно е обаче именно Британия да апелира към европейско единство, имайки предвид Брекзит. Но и въпросното „единство” също се оказа не съвсем единно. Няколко европейски страни, включително България (което си е направо учудващо), се отказаха да гонят руски дипломати. Австрия зае категорична позиция, заради което беше подложена на силен натиск от европейските босове и бюрократи. Словакия също първоначално се съпротивляваше, но в крайна сметка бе принудена да отзове посланика си в Москва. Швейцария пък обяви традиционен неутралитет. Оказа се, че в ЕС няма никаква демокрация – тъй нареченото единство се постига с помощта на изнудване и заплахи. Членките на ЕС са принудени да изпълняват командите от Брюксел дори това да вреди на държавните им интереси. Надали това гонене на дипломати можем да наречем „европейска победа”, както го представят британските власти. В крайна сметка Москва предприе огледални мерки и изгони равнозначно количество чужди дипломати. Резултатът се изравни. Германия, която също се включи в гоненето на дипломати, едновременно преди дни разреши строителството на газопровода Северен поток 2.  

Британците могат да изгонят абсолютно всички руски дипломати, но това няма да промени нищо. Лондон също така би могъл да наложи санкции на руските олигарси и да замрази сметките им, но и това надали ще е победа, по-скоро обратното – допълнително може да стимулира връщането на капитали обратно в руската икономика.

Баща и дъщеря Скрипал между другото още са изолирани от обществото. Само британските власти крият резултатите от медицинските им изследвания. Дали изобщо ще видим бившия шпионин жив не е известно. Съдейки по всичко, състоянието му вече е стабилно, въпреки че го „отровиха” уж със свръхсилно химическо оръжие, което не оставя шанс на жертвата. Дали Скрипал ще оживее или не няма значение, защото сапунената опера „Новичок” ще продължава и Русия ще си остане обвиняема, дори да бъде доказано, че Москва няма нищо общо със случая. На обективно разследване обаче няма как да разчитаме, защото едно наистина честно разследване би тотално разрушило версията на британците, която дори в момента е абсолютно неправдоподобна. Зад завесата от постоянни шумни обвинения не се крият никакви факти. Нито един факт освен стереотипа, че Русия е виновна по принцип и за всичко.image

Фалшиви обвинения бяха използвани като повод за войната в Ирак през 2003-а, фалшиви обвинения се използват и сега. След години се изясни, че в Ирак не е имало химическо оръжие. Предполагам, че след години ще се окаже и че „Новичок” не съществува, но тогава на никой няма да му пука. Но Русия пак ще си е виновна просто защото е Русия. Точка.

Между другото Русия публикува списък от общо 24 въпроса към Лондон и ОЗХО относно обвиненията по свой адрес. Както можеше да се очаква Лондон игнорира тези въпроси и заяви, че Москва не отговаря на въпросите на британците. Получи се игра на развален телефон.   

Някои пишат, че случаят „Новичок” възобнови Студената война. Аз бих казал, че тя не е свършвала. Е, през 1990-те и началото на 2000-те години тя бе на пауза, тъй като Западът смяташе, че вече е победил Русия окончателно и тя вече не е фактор в голямата политика. Но времето лети и Русия взе, че се възстанови и отново започна да играе роля в голямата геополитика. Наскоро даже изпробва съвсем нова ракета, която е способна да стигне всяка точка на планетата (дори САЩ още нямат такива технологии).

По тази причина изведнъж САЩ се опомниха и започна да „изолират” Русия, боейки се, че тя може да оспори глобалното лидерство на Западния свят. Обвиненията, че Русия иска да разруши световния ред означават точно това – Щатите се боят, че могат да изгубят влиянието си, което им позволява безнаказано да експлоатират световните ресурси и да паразитират върху международната икономика. Засега обаче опитите за изолиране и сплашване на Русия не работят.


автор: worldissue




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4398059
Постинги: 1901
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031